Categorie: "Johan Cruijff"

Gezeik om het beleid bij Ajax, maar iedereen zit fout

Lekker weekje was het, voetballend gezien. Naast het veld was het wat onvriendelijker. De columnpjes en reacties vlogen je om de oren en iedereen had het gedaan. Klopt ook eigenlijk, iedereen heeft de laatste jaren ernaast gezeten bij Ajax. Even alles weer op een rijtje zodat u het nog snapt.

In 2010 moest Dick Jol opbokken, hij haalde gigantisch dure spelers, presteerde ondermaats en uiteindelijk bleef Ajax zitten met een enorme schuld en een stuurloze organisatie. Rik van den Boog liet het allemaal gebeuren en moest samen met Uri Coronel vertrekken, dat ging niet vanzelf want daar waren rechtzaken voor nodig. Cruijff startte zijn revolutie, Frank de Boer kwam en pakte vier landstitels. Niet dankzij de revolutie hoor, meer door het inzakken van het algeheel niveau van de Eredivisie. Laten we dat nog even duidelijk maken. Maar goed, de organisatie ging om, de jeugdopleiding werd veranderd en de financiële reserves gespekt. De grootste schurken in die periode: Uri en Rikkert.

Maar hoe kwam Ajax in die periode van wanbeleid. Dat begon ergens in de periode van Van Basten. Die kocht een Sulejmani voor 18,5 miljoen euro bijvoorbeeld die gigantisch flopte. Weggegooid geld. Diezelfde Van Basten zit gaf dan vorige week af op Cruijff dat het huidige beleid gefaald heeft. Gezien zijn verleden lijkt hij niet echt de man te zijn om kritiek te uiten op Cruijff maar ondanks zijn eigen fouten in het verleden snijdt zijn column in de VI wel hout. Één van de punten die Marco aanhaalt is dat Cruijff een revolutie in gang heeft gezet en het vervolgens maar erbij laat. En dat klopt. Cruijff is met van alles bezig behalve met Ajax. En dat is niet alleen kwalijk maar ook naïef. Als Cruijff een visie heeft voor de toekomst dan moet hij die aandragen en actief uitvoeren bij de club en niet in het buitenland blijven hangen, of op de golfbaan, of op de Cruyff-courts of op nog meer geinige bijeenkomstjes. Nee, als hij de redder van Ajax wil zijn, dan moet hij zich focussen op Ajax en op niks anders. Wat Cruijff op dit moment doet is het tegenovergestelde. Geen wonder dat het dan niet botert in de leiding als de grote heer zelf maar een balletje staat te slaan op de green. Cruijff zit zelf net zo goed fout.

Cruijff op de golfbaan

Hier op de golfbaan

Weet je wie nog wel het meest fout zit, David Endt. Die zat bij NOS Studio Voetbal zondagavond. Die beweerde tussen neus en lippen door ‘onafhankelijk’ te willen zijn als expert. Sorry David, je zat in de rotzooi van 2009/2010 zelf middenin de chaos en zoals Tom Egberts goed benadrukt: hij werd zelf ook geslachtofferd door Cruijff. En toch waagt hij het tijdens de uitzending toch een paar keer uit te halen. Naar alles en iedereen eigenlijk en zijn optreden bij de NOS roept vooral de vraag op waarom Ajax destijds hem eigenlijk in huis heeft gehaald. Onafhankelijkheid is een illusie en iedereen zal een kant moeten kiezen in deze zaak bij Ajax. Voor of tegen Cruijff, een flink aantal oud-Ajacieden hebben hun keuze al gemaakt.

Dit waait wel weer over, de column van Van Basten en de mediahype die weer even ontstaat. Maar de pijn blijft omdat niemand verantwoordelijkheid wil nemen. Cruijff blijft erachteraan bungelen, Van der Sar is voorlopig nog geen algemeen directeur en eenduidig beleid zit er voorlopig nog niet in omdat Cruijff steeds mannetjes erbij haalt in adviseursrollen die met rapporten komen die meteen in de la verdwijnen. Net zoals zijn eigen plan. En alleen Cruijff kan daar verandering in brengen als hij zijn plan ook daadwerkelijk wil uitvoeren. Hoe lang gaat het duren voordat hij zich dat ook gaat realiseren?

Ajax-legende Cruijff krijgt prijs van semi-legende Platini

De wedstrijd tussen Ajax en Heerenveen van gisteren werd ook nog eens opgeleukt doordat onze huislegende Johan Cruijff de buitengewoon prestigieuze UEFA President Award kreeg uitgereikt. Onze analist: ‘Volledig terecht.’

AJAX

Niemand minder dan UEFA-Fransman Michel Platini was in de Arena aanwezig om met gepruilde lippen de muurdecoratie aan Cruijff te overhandigen.

Check onderstaande video voor alle ins en outs.

Ajax-legende Cruijff maakt bizarre vergelijking

Johan Cruijff is heilig en kan nooit iets verkeerd doen of zeggen, zo is algemeen bekend. Ook de redactie van Ajax-Blog staat al sinds jaar en dag kritiekloos en vierkant achter de Ajax-legende. Vandaag sloeg Cruijff de plank echter enigszins mis.

In zijn column in kwaliteitskrant De Telegraaf vergelijkt de revolutionaire Ajax-leider Steve Jobs (van Apple) met Jaap de Groot (van De Telegraaf). Lichtelijk bizar en potsierlijk, zeker wanneer we in acht nemen dat de columns van Cruijff in werkelijkheid door Jaap de Groot himself worden neergepend.

Aan de andere kant: het is wel een briljante opening van een column.

(via @DuBlanqueBogarde)

(via @DuBlanqueBogarde)

Ajax-revelatie Klaassen: Cruijff stond ineens voor mijn neus

Foto: @DavyKlaassen

Foto: @DavyKlaassen

Davy Klaassen is altijd al als een groot Ajax-talent beschouwd, maar de laatste weken maakt hij ook echt zijn faam waar. Onder meer tegen Barcelona excelleerde Klaassen, vooral in de slotfase.

Johan Cruijff is altijd al een groot fan geweest van Klaassen. Toen de rossige Ajax-held vorig seizoen zwaar geblesseerd raakte, haalde Cruijff hem hoogstpersoonlijk naar Barcelona om te herstellen.

Klasse-Klaassen had de levende legende nog nooit ontmoet, maar ineens stond Cruijff aan zijn ziekenhuisbed, vertelt de Ajax-speler deze week tegen VI:

‘Het was een enorme opsteker dat meneer Cruijff zijn best voor me ging doen. De eerste twee keer kwam hij persoonlijk naar het ziekenhuis om te kijken of het allemaal goed ging. Ik had hem nog nooit ontmoet. Opeens staat daar dan de grootste Nederlandse voetballer aller tijden voor je neus. Die speciaal voor jou naar het ziekenhuis komt. Dat maakte indruk op me.

Zwitsers zetten Ajax-legende Cruijff in zonnetje

Ook Zwitsers weten ware helden te waarderen. Zo werd in Lausanne onlangs een heuse gala-avond gehouden ter meerdere ere en glorie van de meest legendarische der Ajax-legendes: Johan Cruijff.

Johan Cruijff schrikt van blonde vrouw van Harry Mulisch (Beeld: Ajax TV)

Johan Cruijff schrikt van blonde vrouw, rechts: Harry Mulisch (Beeld: Ajax TV)

Waarom deze aandacht van dit doorgaans zo neutrale volk voor de Amsterdamse Ajax-held? De aanleiding is wat curieus: de kleinzoon van Johan Cruijff speelt bij voetbalclub Lausanne Sport en op de een of andere manier heeft dat geleid tot het grote Zwitserse Johan Cruijff Gala. Overigens speelt ook oud-Ajax-middenvelder Gabri tegenwoordig in Lausanne, zo blijkt.

Hoe dan ook, Zwitsers of geen Zwitsers: het was een uitermate gezellige avond waar Johan Cruijff het zichtbaar zeer na de zin had.

Check onderstaande reportage van Ajax TV vanuit die Schweiz.

Cruijff over Ajax: het is hier fantastisch

Cruijff: fantastisch (foto: Nationaal Archief)

Cruijff: fantastisch (foto: Nationaal Archief)

Ajax-legende Johan Cruijff werd gisteravond op RTL uitgebreid gesproken door de altijd kritische Johan Derksen. Het werd een van de meest kritiekloze interviews uit de televisiegeschiedenis.

Cruijff was zoals altijd wel op dreef. Over Ajax maakt de eeuwige nummer 14 zich goddank geen zorgen:

‘Mensen verklaren ons misschien voor gek dat we terug naar de top willen, maar je bent altijd gek voordat je een genie bent. Als ik nu naar Ajax kijk, zie ik dat het er fantastisch uitziet. De mensen die er nu zitten, zijn supermensen. Je ziet als voorbeeld Bayern München, met veel ex-voetballers aan de top, en wij gaan nu dezelfde kant op.’

Ajax-legende Bergkamp: Cruijff = Van Gaal = Wenger

Ajax-legende Dennis Bergkamp laat in zijn vrijdag verschijnende biografie een aardige analyse los op de trainers Louis van Gaal, Johan Cruijff en Arsène Wenger. Het zijn niet de drie beste vrienden, maar ze lijken wel veel op elkaar, aldus Bergkamp.

Dennis is altijd kritisch (beeld: AT5)

Dennis is altijd kritisch (beeld: AT5)

De altijd spraakzame assistent-trainer van Ajax stelt volgens Sp!ts in het boek: ’Hij zal het nooit toegeven, maar Van Gaals voetbal is het voetbal van Cruijff, en van Arsène Wenger.’ Daarbij gaat het om de manier van coaching:

Ajax-legende Cruijff: geef nieuwe koning meer macht

Over vijf dagen is in Amsterdam de échte huldiging, maar vandaag werd op de Dam al een beetje geoefend met koning Willem-Alexander en koningin Máxima. De enige echte ongekroonde koning van Nederland, Johan Cruijff, geeft zijn visie op de nieuwe koning.

 

(via @AjaxFanzone.nl)

(via @AjaxFanzone.nl)

 

In de Telegraaf gaat Cruijff uitgebreid in op de monarchie in Nederland:

‘Ik heb de afgelopen 35 jaar regelmatig met de nieuwe koning gesproken. En heb hem zien ontwikkelen tot iemand voor wie ik veel respect heb gekregen. Bovendien wordt hij geweldig gesteund door zijn vrouw. Daarom hoop ik niet dat de politiek de invloed van het koningshuis gaat beperken.’

Ajax-legende Cruijff heeft oplossing voor matchfixing

'Het blijft elf tegen elf' (foto: Nationaal Archief)

Heel Europa maakt zich ineens grote zorgen over matchfixing, maar Ajax-legende Johan Cruijff heeft een heel heldere oplossing voor het probleem.

Tijdens een bezoek aan het ABN Amro-tennistoernooi in Rotterdam vroeg NUsport.nl naar de mening van de onbezoldigd Ajax-adviseur over omkoperij in de voetballerij. De visie van Cruijff bleek maar weer eens onovertroffen:

‘Hoe je het wendt of keert: het blijft elf tegen elf. Je moet gewoon zorgen dat jij de beste elf hebt.’

Hiermee lijkt ons het onderwerp matchfixing afgesloten.

 

 

Ajax-legende Cruijff: foto maken is simpele handeling

Dit is het nieuws, met Johan Cruijff (foto: Nationaal Archief)

Ajax-legende Johan Cruijff heeft vrijdag in het Amsterdam Museum de fraaie tentoonstelling Johan & Ik geopend. Ook burgemeester Eberhard van der Laan was weer van de partij en had uiteraard een leuke anekdote meegenomen.

Op de tentoonstelling delen mensen die een persoonlijke ontmoeting met Cruijff hebben gehad hun herinneringen aan dat onvergetelijke moment. Er zijn vooral veel foto’s, maar ook enkele trofeeën van de Meester te zien.

Cruijff, die er goed uitzag, vertelde niet te weten hoe vaak hij met iemand op de foto is gegaan. Maar vaak was het zeker: bijna iedere Amsterdammer kent wel iemand die met Johan Cruijff op de foto staat. ‘Het is een simpele handeling’, aldus Cruijff.

Mislukking
De Amsterdamse burgemeester Van der Laan was er ook. Eberhard is zoals bekend een diehard seizoenkaarthouder en was naar eigen zeggen onder meer bij de legendarische mistwedstrijd tegen Liverpool in 1966 en mogelijk ook het Prince-concert in Paradiso.

Alsof dat allemaal niet genoeg is, heeft Van der Laan ook nog een anekdote over een voetbalwedstrijd die hij ooit met Cruijff speelde, waarbij de burgemeester zelfs de kans kreeg om te scoren uit een voorzet van de legende. Het liep echter uit op een ‘gruwelijke mislukking’.

Check Cruijff en Van der Laan in het AT5-filmpje hieronder.