Categorie: "Vrouwenvoetbal"

Allemaal even applaudisseren voor de NOS

Johan Derksen is en blijft nog steeds een lul. Met zijn blad, televisieprogramma en zijn rol in de media vertikt hij keer op keer om het vrouwenvoetbal aandacht te geven simpelweg omdat hij vindt dat het er niet toe doet. De NOS trekt gelukkig het voortouw en doet wat Johan Derksen al jaren geleden had moeten doen: de vrouwen van Oranje de aandacht geven die ze verdienen.

Ajax-vrouwen volgend jaar te zien bij de NOSMet de BeNe-league heeft het vrouwenvoetbal in Nederland zich omgetoverd tot een wat professionelere sport. Bij Ajax zit er behoorlijk wat publiek in de thuiswedstrijden en in de kwalificatieduel met Italië zaten er zelfs 10.000 toeschouwers in het Kyocera Stadion in Den Haag. En dat is ook niet zo vreemd, vrouwenvoetbal is de snelst groeiende tak binnen de KNVB. Die groei zal de komende jaren waarschijnlijk flink doorzetten want de vrouwen kwalificeerden niet alleen voor het WK in Canada. De KNVB wist ook het EK in 2017 binnen te slepen.

Bij de populairste voetbaltalkshow van Nederland willen ze (Johan Derksen) geen aandacht besteden aan het vrouwenvoetbal en het WK volgend jaar. Gelukkig hebben we nog een NPO die die taak wel op zich neemt. De publieke omroep zal volgend jaar alle wedstrijden uitzenden van de Leeuwinnen dus hopelijk krijgen we Ajacieden zoals Anouk Hoogendijk, Desiree van Lunteren, Daphne Koster en Tessel Middag te zien op TV. Dat de NOS dat aandurft, daar mag best wel eens voor geklapt worden, want zo vanzelfsprekend is het nog niet om vrouwenvoetbal te kunnen zien.

Johan Derksen, hypocriete lul dat je er bent

Gisteravond zond Fox het WK-kwalificatieduel uit van het vrouwenelftal van Oranje tegen Italië. Uitverkocht Kyocera stadion, dat lukt ADO zelf nog maar af en toe. Spannende wedstrijd, mooie doelpunten en een prachtige sfeer, uw huisanalist zat van tijd tot tijd echt wel te genieten van het voetbal. En Johan Derksen die de boel weer verpest.

Fox Sports doet tenminste wat

Fox Sports besteedt wel aandacht aan het vrouwenvoetbal

Het duel werd op het open net van Fox uitgezonden en als we de kijkcijfers erbij pakken dan zien we duidelijk dat de mensen er wel op afstemmen ondanks het ongunstige tijdstip. 135.000 kijkers op een moment dat AZ tegen Vitesse aftrapt en Arsenal het moet opnemen tegen Manchester United. Fox Sports geeft zelf ook toe dat de zaterdagavond ongunstig is om meerdere topwedstrijden uit te zenden. De gemiddelde voetbalfan heeft andere prioriteiten op dat moment, zo realistisch moeten we wel blijven. Ondanks dat stemde uw huisanalist af op de wedstrijd omdat twee Ajacieden in de basis stonden: Middag en Van Lunteren.

Toch, stadion uitverkocht, redelijke kijkcijfers. Als het ergens om gaat dan kijken mensen echt wel naar het vrouwenvoetbal. Afgelopen vrijdag ging het bij Voetbal International dan ook over de wedstrijd tegen Italië. Wilfred Genee stelde voor om een VI Oranje te doen als de vrouwen zich plaatsen voor het WK. Het antwoord van Derksen laat maar weer eens zien wat voor een hypocriet hij af en toe is. “Het publiek is niet geïnteresseerd, de sponsors zijn niet geïnteresseerd en de media zijn niet geïnteresseerd. Het is hartstikke leuk en als ze naar een WK gaan dan krijgen ze alle aandacht.”

Johan Derksen vergeet even dat hij zelf onderdeel is van de media en daar zelf ook deels voor verantwoordelijk is. Hij is immers onderdeel van diezelfde media. Als Genee hem in de uitzending van vrijdag daarop aanspreekt met het voorstel om daar zelf dan mee te beginnen wijst hij dat meteen af: “Ik wil me wel met serieus voetbal bezighouden.” Eerst het opnemen voor het vrouwenvoetbal om het nog geen paar seconden later weg te zetten als voetbal dat er niet toe doet. Al sinds jaar en dag roept hij dat de sport ontwikkelt moet worden maar hij is te beroerd geweest in al die jaren om daar zelf aan bij te dragen met zijn tv-programma en blad. Hypocriete lul, neem eens een voorbeeld aan Fox.

Zelf terugkijken kan hier, even doorspoelen naar 14:30 minuut: http://www.rtlxl.nl/#!/voetbal-international-197775/7d2dd9aa-67b8-33bd-8bbb-55d39ab8a1e7

Zo, dat moest ik even kwijt.

Samenvatting Ajax – PSV, vrouwen pakken de koppositie

Op vrijdagavond stond een cruciale wedstrijd op het programma voor de Ajax-vrouwen. Terwijl koploper Standaard Luik tegen de nummer drie in de competitie FC Twente moest spelen namen zij het op tegen PSV/FC Eindhoven. Er moest gewonnen worden om bij de Belgische vrouwen te blijven.

Vorige week liet Ajax zien in goede vorm te steken door met goed voetbal en enig gemak met 3-1 van Brugge te winnen. In de regen moesten de vrouwen afrekenen met PSV met in het achterhoofd dat de koppositie voor het grijpen lag. Aan het eind van de avond speelde Standaard gelijk tegen Twente en pakte Ajax de koppositie. Hieronder de samenvatting van de wedstrijd van AjaxTV.

Vrijdagavond niks te doen? Ga naar De Toekomst!

Kijk dit zijn nou de leukere acties van Ajax, vrijdagavond gratis entree op De Toekomst als Ajax tegen PSV speelt. Die twee weken zonder Eredivisievoetbal zijn misschien wat saai voor de echte voetballiefhebber, maar doet hoeft niet zo te zijn.

Want de Ajax vrouwen spelen vaak mooi en verzorgd voetbal, soms een stuk leuker aan te gluren dan wat we soms in de Amsterdam Arena zien. Een voorbeeld hiervan was de wedstrijd tegen Brugge vorige week waar de vrouwen goed combinatievoetbal laten zien en die Belgen helemaal zoek tikten.

Ajax staat tweede in de competitie met een gelijk aantal punten op de koploper Standaard Luik, alleen hebben die wel een wedstrijd minder gespeeld. Maar die spelen tegen FC Twente, de nummer drie in de ranglijst. Dus de Ajax-vrouwen kunnen als het  mee zit de eerste plek veroveren tegen PSV en kunnen daarom wel wat support gebruiken. Neem wel een paraplu mee want het gaat regenen.

Kunstgras in de Arena

ADO Den Haag, Cambuur Leeuwarden, PEC Zwolle, Heracles Almelo en Excelsior spelen allemaal op nepgras, voetbalhatende groene sprietjes die de thuisclub voordeel geven. Als we voetbal-experts zoals Johan Derksen mogen geloven. Dat kunstgras moet weg, vinden niet alleen de experts, maar ook Engeland, de bakermat van de sport. Toch zou het kunnen dat over een paar jaar er kunstgras ligt in de Arena.

Het is niet zonder reden dat zoveel clubs in de Eredivisie op kunstgras spelen. Bij veel clubs zijn de begrotingen klein, de schulden hoog en met het beetje geld wat ze elk jaar overhouden kan geen fatsoenlijke grasmat bijgehouden worden in de winter. Nee, kunstgras wordt niet gebruikt om het thuisvoordeel maar vanwege het financiële voordeel. ADO is daar een goed voorbeeld van, misschien volgen NAC Breda en andere clubs die in geldnood zitten.

Uw huisanalist volgt naast voetbal ook de Amerikaanse tak van de sport, De NFL. Handbal spelen met een ei. Wat opvalt is dat in de VS al tientallen jaren op kunstgras gespeeld wordt. Niet vanwege de financiën of omdat het klimaat het niet toelaat(in Green Bay wordt het makkelijk -10 als ze op zondagavond moeten spelen). Ze spelen op kunstgras omdat het kan, niemand die er over valt. En er komen steeds meer stadions bij met FieldTurf of Ubu. 13 NFL clubs spelen nu op kunstgras. Sterker nog, de NFL heeft totaal geen moeite om de grootste wedstrijd van het jaar, de Super Bowl, op kunstgras te laten spelen(vergelijkbaar met de Champions League finale). Eerder dit jaar in Metlife Stadium en vorig jaar in de Superdome van de New Orleans Saints. Hieronder een mooie timelapse van het installeren van het veld.

Het is gek om te zien dat kunstgras in één sport zo geaccepteerd kan zijn, NFL of hockey bijvoorbeeld, en in de ander zo controversieel. Dat komt niet door hoe hard een sport gespeeld wordt, American Football is misschien na Rugby de heftigste sport dat op het groene spul gespeeld wordt. Het zit meer in de manier de sport gespeeld wordt.

 

Dit zijn de benen van Sydney Leroux, één van de speelsters in het Amerikaans nationaal voetbalelftal. Dit zijn volgens haar de gevolgen van een potje voetbal op kunstgras. Ziet er pijnlijk uit en zelfs Kobe Bryant, een basketbal-grootheid, voelde zich gedwongen om mee te protesteren tegen kunstgras. Het vrouwenvoetbal is een campagne begonnen tegen de FIFA in augustus want de voetbalbond wil dat het WK voor vrouwen in 2015 volledig op kunstgras gespeeld wordt. En in de toekomst wil de FIFA dat ook voor de mannen invoeren.

Dat zou kunnen betekenen dat in 2020, wanneer het EK vier wedstrijden afwerkt in Nederland, dat er wel eens kunstgras gelegd zou moeten worden in de Amsterdam Arena. Ik herhaal: kunstgras in de Amsterdam Arena leggen. Wat zullen de experts en fans op die dag doen…

Dompertje voor attractieve Ajax-vrouwen

(Foto: @AnoukHoogendijk)

(Foto: @AnoukHoogendijk)

Het kan niet altijd feest zijn, ook niet voor de doorgaans zo attractief spelende Ajax-vrouwen. De topper in de BeNe League tegen Standard Luik ging donderdag redelijk troosteloos verloren.

De Belgische vrouwen wonnen met 1-0 van Ajax, dat desondanks aantrekkelijk voor de dag kwam. Het was de tweede nederlaag van het seizoen voor de Amsterdamse vrouwen. Eerder werd van RSC Anderlecht verloren.

De achterstand op Standard Luik is door de nederlaag opgelopen tot zes verliespunten. Het betekende het eerste verlies na drie overwinningen op rij voor de bekerwinnaar van vorig seizoen.

Check de beelden hieronder.

Ajax-vrouwen leggen Friezinnen over knie

(Foto: @AnoukHoogendijk)

(Foto: @AnoukHoogendijk)

De attractieve Ajax-vrouwen blijven dit seizoen in de BeNe League goed bezig. Gisteravond werd de altijd lastige uitwedstrijd bij sc Heerenveen met 3-0 gewonnen. Chapeau!

De doelpunten kwamen op naam van Eshly Bakker en Marlous Pieëte . Zij scoorde tweemaal, waarvan de 0-3 zeer fraai was.

Check de beelden hieronder.

Ajax-vrouwen opgefleurd met nieuw talent uit VS

Menig Ajax-fan is nog steeds een beetje in de rouw vanwege het vertrek van onze favoriete Amerikaanse voetbalster Whitney Sharpe, maar er is een nieuw VS-talent aan het firmament verschenen: Alex Melin.

Welcome Alex! (beeld: Ajax TV)

Welcome Alex! (beeld: Ajax TV)

De kersverse Amerikaanse middenveldster is afkomstig van de University of Iowa kan niet wachten om bij de Ajax-vrouwen te beginnen.

Check een interview met Alex hieronder.

Einde aan tijdperk Whitney Sharpe bij Ajax

Foto: @Sharpiee6

Foto: @Sharpiee6

Met de euforie rond de terugkeer van Anouk Hoogendijk bij Ajax zouden we het bijna vergeten, maar Whitney Sharpe, onze favoriete Amerikaanse voetbalster, speelde onlangs haar laatste wedstrijd voor de attractieve Ajax-vrouwen.

Na twee succesvolle jaren in Amsterdam zoekt Sharpe haar heil weer in de States. Onze huisanalist zal haar missen: ‘Sharpe was een betrouwbare, defensief sterke en technisch vaardige speelster met een goed schot en veel uitstraling.’

‘Bovendien was zij een graag geziene gast op de redactie van Ajax-Blog. Niet voor niets eindigde ze als tweede in onze betrouwbare vakantiepeiling (Met welke Ajacied wil jij het liefst op vakantie?), vooral dankzij haar aansprekende avonturen in Iowa‘, vervolgt de huisanalist.

Voorbij
Maar nu is die mooie tijd voorbij. Check hieronder aan afscheidsinterview met Whitney Sharpe.