Live Blog: Sparta – Ajax

De zomerstop is voorbij, tijd om weer voor de titel te gaan. Dat zal nog niet zo makkelijk worden dit jaar. In het hele voorseizoen heeft Ajax geen enkele goede wedstrijd afgewerkt en ook het spel was slecht. Peter Bosz zal vanmiddag moeten laten zien dat zijn tactieken en visie voor zijn elftal werkt. Anders kan hij al snel inpakken. En Sparta moet normaliter makkelijk aan de kant gezet kunnen worden. Lees hieronder de live updates, Tweets, video’s en analyses van de wedstrijd. Let’s get ready to rumble!

16:40 Eindanalyse

Redelijke wedstrijd vol met fouten. Veltman speelde slecht, leek zich te herstellen in de tweede helft maar maakte weer een ‘Veltmannetje’ en pakte een tweede gele kaart. Dijks speelde ook slecht, geen enkele impact op de linkerkant waardoor Sinkgraven alles alleen moest doen. Die had een topwedstrijd en verdient een 8. Mooie passjes, goede loopacties en creëerde veel kansen samen met Cassierra. De man van de wedstrijd van vanmiddag. Cassierra en Klaassen waren allebei chaotisch en ongecontroleerd maar beiden scoorden toch een keer. Cassierra liet zien dat hij een echte spits kan zijn met zijn 1-3, hoe hij op de been bleef en koeltjes de kans benutte was indrukwekkend. Klaassen Stond vaak verkeerd, maakte geen ruimte voor zichzelf voor het overzicht en kon daardoor weinig doen. El Ghazi was weer veel actie maar weinig grote kansen. De voorzetten zijn wat beter dan vorig seizoen maar hij is nog erg vaak de bal kwijt na een actie.

Op het middenveld was Bazoer wat afwezig. Hij greep een paar keer goed in maar hij stond vaak niet goed gepositioneerd om aangespeeld te worden vanaf het middenveld. Gudelj deed dat beter maar de Serviër was erg behoudend en veel aanvallen liepen bij hem spaak omdat hij terug passte naar Riedewald of Veltman. Mag best meer risico nemen. Riedewald speelde een sterke wedstrijd. Greep een paar keer goed in, goed gepositioneerd maar als Veltman weer slecht aan het seizoen begint dan zal hij daar wat meer rekening moeten houden. Veltman stond een paar keer te slapen en Riedewald gaf geen rugdekking. Tete was ook wat onzichtbaar vandaag. De rechterkant was aardig dichtgetimmerd. Maar ook op de rechterkant moest El Ghazi in aanvallend opzicht het helemaal alleen doen. Tete kwam niet naar voren. Tegen een hele verdedigende ingestelde tegenstander zoals Sparta kan dat betekenen dat Ajax ook zomaar tegen een gelijkspel had aan kunnen lopen. Maar uiteindelijk was de pijp leeg en kon Ajax gebruik maken van de chaos in de verdediging die daardoor ontstond. Een gemiddelde Ajax-wedstrijd van vorig seizoen was niet veel anders dan vanmiddag. De hand van Bosz is een beetje te zien omdat Ajax iets compacter speelt en iets meer risico neemt. Maar het gaat met hele kleine stapjes. De verdedigers hebben nog teveel de bal en het middenveld is nog steeds onbereikbaar.

Tot zover de eindanalyse, volgende week weer een nieuwe live blog.

16:19 +3

Sanusi kan de vrij trap niet naar beneden krullen waardoor die hoog over gaat. De uittrap van Cillessen is het laatste wapenfeit van de wedstrijd. Blom fluit af, Ajax wint met 1-3.

16:18 +2

Dolberg krijgt een dauw in de rug maar Blom laat doorgaan. Aan de andere kant moet Klaassen ingrijpen met de kont wanneer hij El Azzouzi tegen komt. Daarna maakt hij nog een overtreding die in de ogen van Blom wel geel is.

16:17 Blessuretijd

Drie minuten komt erbij, de eerste is voor het wisselen van Dijks zijn shirt, en twee voorzetten van Sparta die gevaarlijk zijn en slecht weggewerkt worden. Sparta had daar een kansje op de 2-3.

16:15 Geel

Waar is Blom mee bezig… Een simpele overtreding van Westermann is meteen geel. Een overtreding waarvan er twintig gemaakt worden in een wedstrijd. Dijks moet ook naar de kant voor zijn shirt.

16:14 Dijks

Het shirt van Dijks is compleet open gescheurd op zijn rug. Goede reclame voor Adidas.

16:12 Wissel

De laatste voor Bosz, El Ghazi komt eraf en Westermann gaat erin om het gat in de verdediging te repareren. El Ghazi speelde een redelijke wedstrijd. Paar slechte voorzetten, paar mooie acties. Niet heel bijzonder vanmiddag.

16:11 Geel

Sanusi gaat hard door op Dolberg en krijgt een prent van Blom.

16:10 Rood

Dit zat eraan te komen. Veltman met zijn zoveelste overtreding. El Azzouzi maakt gebruik van een hoog been van Veltman door neer te gaan alsof hij dood gaat. Gevaarlijk spel beoordeeld Blom dus geel. Tweede geel is rood. Doei Veltman.

16:10 Cillessen

De keeper herstelt zich in de tweede helft. Lijk eindelijk wakker en heeft een paar goede ingrepen al gedaan. Voorzetten eruit gehaald, counters gestopt door snel uit te komen. Speelt een goede tweede helft.

16:08 Schot

Gudelj legt aan vanaf 17 meter, net buiten de punt van het strafschopgebied. Hij knalt de bal voorlangs het doel. Leek er even in te draaien maar de bal gaat een halve meter naast.

16:05 Auw

Riedewald struikelt na het geven van een pass en een Sparta-speler valt nog over hem heen. Hij glijdt uit en klapt door zijn knie en komt verkeerd op zijn hand terecht. Hij kan weer verder na twee minuten.

16:04 lalalala

Ajax is de wedstrijd aan het uittikken. Sparta geeft het ook op. De bal gaat rond zonder veel haast.

16:02 Wissel

Cassierra komt van het veld en wordt vervangen door Dolberg. Speelde een aardige wedstrijd. Bazoer komt eraf en Van de Beek komt erin. Beetje onzichtbaar vandaag.

16:01 Schot

Goodwin is Veltman even kwijt en kan in het strafschopgebied op doel schieten. Recht in de handen van Cillessen. Dat had de 2-3 kunnen en moeten zijn voor Sparta.

15:58 Analyse

De tactiekwijziging in de tweede helft van Bosz pakt goed uit. Sparta meer op laten komen en ze stuk laten rennen. De Spartanen zijn leeg en kunnen het niet meer belopen. Meer druk naar voren wanneer Sparta in balbezit is en dan komen vanzelf de gaten. Ajax heeft het overwicht en de kansen nu. Singkraven en Klaassen jagen de boel aan.

15:57 Video

De 1-3

15:56 Grappig


15:53 Buitenspel

Sparta gooit nu alles naar voren. Veltman grijpt goed in bij El Azzouzi, pakt de bal af en geeft deze meteen mee aan Gudelj. Die legt de bal in de diepte voor El Ghazi maar net te laat waardoor El Ghazi een meter of twee buitenspel loopt.

15:50 GOAL

Wat een heerlijk spitsendoelpunt. Na een slordige minuut van veel balverlies brengt Veltman met een prachtige diepe pass Breuer in de problemen. Die kopt weg maar Sinkgraven pakt de bal op. Legt de bal in de diepte voor Cassierra die zich sterk overeind houdt terwijl Dumfries hem op de hielen zit. Hij kan door op de keeper en legt de bal beheerst in de verre hoek. 1-3!

15:47 Mazzel

Een snelle uittrap van de keeper van Sparta en opeens heeft El Azzouzi alleen nog Veltman voor zich. Die maakt zich breed waardoor de spits van Sparta niet bij de bal kan. Veltman gebruikt een arm daarbij en komt weer weg ermee.

15:46 Corner

El Ghazi schiet de bal tegen zijn man aan waardoor de bal achter rolt. De corner is mager en lijdt tot niets.

15:44 Jemig

Cillessen schiet eerst een uittrap over de zijlijn. Veltman gaat daarna een duel verkeerd in en blesseert zichzelf en zijn tegenstander. Een minuut later gooit hij El Azzouzi over het veld heen, hij heeft al geel… Blom houdt een kaart op zak.

15:43 Video

De 1-2

15:39 GOAL

Sinkgraven brengt Ajax weer op voorsprong na een mooie aanval. Klaassen en Cassierra combineren wanneer Gudelj ze de bal inspeelt. Cassierra komt niet tot een schot maar de bal komt voor de voeten van Sinkgraven die door rent naar het doel en de bal beheerst in schiet. 1-2.

15:38 Warm lopen

Het uitvak laat zich horen. ‘Donny van de Beek, Van de Beek! Dooooonny van de beeeheeek.’ Drie keer raden wie er warm loopt langs de lijn.

15:36 Schotje

Bazoer voelt dat het spel nergens naar toe gaat en neemt initiatief. Hij haalt de bal, rent tien meter naar voren en haalt uit. De bal gaat hoog over het doel.

15:35 Geel

Pinteaux krijgt een kaart nadat hij Veltman vast houdt terwijl de bal niet meer in de buurt is. Blom ziet het en trekt een kaart.

15:34 Schot

Na een onbegrijpelijke vrije trap van Ajax komt de bal bij Gudelj, die haalt uit en knalt de bal tegen een tegenstander. De bal stuitert verder rustig richting doel naar de keeper.

15:33 Aanval

Sinkgraven stormt naar voren, wil twee man uitkappen en het strafschopgebied in maar wordt naar de grond gewerkt en is de bal kwijt. Teveel hooi en vork, combinatie daarvan.

15:30 Tweede Helft

Blom fluit, Sparta trapt af en valt meteen aan. Sinkraven heeft een overtreding nodig om Dumfries af te houden. De vrije trap wordt over gekopt.

15:27 Tactiek

Bosz heeft met zijn tactiek het balbezit maar ze hebben er weinig mee kunnen doen. Gudelj en Klaassen hebben weinig gedaan vanmiddag en zijn rijp voor een wissel. Van den Beek of Schöne kunnen meer balans creëren op het middenveld maar Dolberg of Zivkovic zouden Ajax net de kracht in de aanval kunnen geven die nodig is om Sparta over de knie te krijgen.

15:24 Gifje

Hier de kans van Cassierra

15:23 Statistieken

Riedewald speelt goed vanmiddag

15:20 Analyse

Ajax speelt opnieuw slecht en slordig. Cassierra en Klaassen lijken gehaast en niet gecontroleerd. Hierdoor heeft Ajax nog geen enkele uitgespeelde kans kunnen creëren. De halve kansen die ze wel krijgen zijn allemaal met enige mazzel. Sparta loert op de counter en ze zijn in staat om die om te zetten in doelpunten omdat Cillessen en Veltman dramatisch staan te spelen vanmiddag. Riedewald moet alles opruimen achterin omdat ook Dijks niet spetterend aan het verdedigen is. Komt ook door de gele kaart die hij pakte, wat gewoon dom was, dus zijn eigen schuld.

15:15 Rust

Blom fluit, geen blessuretijd. Meteen naar de kleedkamers.

15:14 Yep

Cillessen is niet goed vanmiddag

15:13 Sinkgraven

De middenvelder is lekker bezig op de linkerkant maar mist nog wat scherpte. Nu rent hij vanuit de verdediging op de muur van Sparta af, probeert de bal bij Cassierra te krijgen maar die staat niet op te letten. Waarop Singkraven net iets te wild ingaat op Breuer die de bal af pakte. Blom fluit.

15:11 Corner

El Azzouzi komt naar voren en uiteindelijk moet Ajax een corner weggeven wanneer de Ajax-huurling in het strafschopgebied komt. De corner zeilt over iedereen heen en aan de andere kant geeft Ajax een tweede corner weg. Deze landt bij de eerste paal en wordt doorgekopt. Sparta kan bijna bij de bal om deze vol in te schieten maar Riedewald werkt net op tijd weg.

15:09 Voorzet

Een trap naar voren van Tete belandt midden in het strafschopgebied op de borst van Singkraven maar die kan de bal niet meteen controleren. Sparta is er snel bij en werkt de bal weg.

15:07 Voorzet

El Ghazi die de lange bal van Riedewald prachtig met de borst aanneemt en meteen voor zich uit in de diepte brengt. Hij rent naar de achterlijn en geeft voor. Maar er staat niemand bij de eerste paal om in te koppen dus is de bal voor de keeper. Af en toe zie je het talent van de rechtervleugelspits naar boven komen.

15:06 Balbezit

Ajax heeft 83% balbezit, zoals Bosz het wil. Maar het spel is slordig. Zit totaal geen lijn in het spel. Klaassen en Bazoer spelen wat meer naar voren maar beiden kunnen niks doen omdat het hele middenveld op slot zit door het verdedigende spel van Sparta.

15:04 Tete

Foutje van de rechtsback, de bal rolt onder zijn voet door over de zijlijn. Het typeert de wedstrijd die ongecontroleerd is in alle opzichten. Het ziet er allemaal zo rommelig uit.

15:02 Paal!

De corner na de counter is weer rommelig, de bal valt midden in het strafschopgebied op het hoofd van Cassierra, die heerlijk kopt. De bal knalt twee keer op de pal maar wordt uiteindelijk weggewerkt door Breuer. Daar had de 1-2 voor Ajax op het bord moeten staan.

15:01 Counter

Cassierra opent goed de counter naar Bazoer. Die controleert de bal slecht maar krijgt de bal toch bij El Ghazi met wat geluk. Die heeft veel te veel tijd nodig om naar het doel te rennen en schiet uiteindelijk tegen de keeper op wanneer hij helemaal naar de buitenkant is gedreven door een verdediger.

14:59 Analyse

Ajax is sterker maar weet geen enkele goede kans te creëren. Ajax rommelt achterin en voorin. De verdediging is wankel omdat Veltman slecht staat te spelen. Voorin loopt het voor geen meter omdat Cassierra steeds verkeerd staat en Klaassen net teveel tijd moet nemen om tot een schot te komen. Sparta verdedigt met 10 man en Ajax heeft er heel veel problemen mee.

14:57 Buitenspel

Oef, dat was kantje boord. Een vlijmscherpe pass vanuit een vrije trap lijkt de weg voor Sparta naar het doel open te liggen omdat Veltman opnieuw helemaal verkeerd zit met een tackle. Maar de spits van Sparta staat een ietsiepietsie beetje buitenspel. En de lijnrechter ziet het.

14:55 Vrije trap

El Ghazi wordt ondersteboven gelopen op de linkerkant. De voorzet is aardig maar Klaassen kan zijn hoofd niet bij de bal krijgen. Corner daarna. Die wordt weg gekopt en de voorzet daarna gaat over de achterlijn omdat niemand erbij kan.

14:54 Corner

Ajax zet nu veel meer druk naar voren. Sinkgraven komt tot twee keer toe op en beide voorzetten zijn voor Sparta. De tweede wordt weggewerkt tot corner die kort genomen wordt. De voorzet is slecht en Klaassen kan de afvallende bal niet controleren.

14:53 Video

De 0-1

14:51 Dijks

De linksback kom op, rent zijn man voorbij en knalt de bal voor, nou ja voor… Tien meter achter het doel in het supportersvak.

14:49 Voorzet

De volgende van El Ghazi, hij wordt uitgefloten door de Sparta-supporters. De voorzet is lag en niet scherp, Sparta kan makkelijk de bal weg werken. Dit zijn de voorzetten die we gewend zijn van hem.

14:47 Vrije trap

Sanusi mag weer aanleggen en knalt de bal met een scherpe boog op doel, Cillessen kan nog net redden en de bal uit de hoek weg tikken.

14:45 Geel

Nog een kaart, Veltman moet hard ingrijpen wanneer de verdediging van Ajax even open ligt na een vrije trap.

14:44 Analyse

De eerste 15 minuten van de wedstrijd zijn slordig van beide teams. Veel balverlies, geen diepte en de twee doelpunten staan niet in lijn met de wedstrijd. Ajax komt niet door de verdediging van Sparta heen want die zakken ver terug. Sparta is ook net snel de bal weer kwijt omdat Bazoer en Gudelj vaak goed op staan te letten. De verdediging kan het middenveld totaal niet bereiken. Riedewald en Veltman moeten vaak lange ballen naar voren sturen omdat ze er niet meer uitkomen.

14:42 Voorzet

Riedewald met een diepe pass op El Ghazi, die kan de bal nog net binnen de lijnen houden en voorgeven. Maar de bal stuitert in de handen van de keeper. Geen gevaar.

14:40 Geel

Roekeloze tackle van Dijks. Dumfries was er bijna vandoor, de bal was niet in de buurt omdat de rechtsback de bal ver voor zich uitspeelde. Maar om een gele kaart te pakken bij de middenlijn is dom.

14:39 Herhaling

De muur bij de vrije trap bestond uit twee man. Zo dicht bij het doel was dat een blunder omdat Sanusi de bal met speels gemak de bal om de muur kon krullen. Ook een fout van Cillessen.

14:37 Goal

En Sparta komt terug. Cillessen zit weer verkeerd na een vrije trap. Gudelj tikt een vrije trap van Sparta nog net aan waardoor de bal van richting verandert en Cillessen verrast. 1-1.

14:36 Aanval

Sparta neemt meteen initiatief na de aftrap. Een voorzet van de rechterkant kan door Riedewald maar net weg gekopt worden. En El Ghazi proveceert Pinteaux aan de zijlijn na een duel. Denk aan je bloeddruk Anwar.

14:35 Doelpunt!

Het leek even saai te worden maar na een mooie voorzet van El Ghazi kan Klaassen helemaal vrij inkoppen. Hij liep goed vrij en de eerste voorzet van het jaar is meteen een goal.

14:33 Uittrap

Een rare uittrap van Cillessen, de bal landt precies in de voeten van een Sparta-speler zo’n twintig meter verderop. Bazoer grijpt meteen in en knalt de bal ver weg.

14:32 Controle

Ajax pakt voor de eerste keer de bal af van Sparta, in de omschakeling is Klaassen traag en kan niks verzinnen als het achterin open ligt bij de Rotterdammers. Hij passt op Cassierra die weer terug moet, countermogelijkheid weg. Te traag en te weinig creativiteit… Uiteindelijk moet Ajax helemaal terug naar de eigen helft om te controleren.

14:30 Aftrap

Blom fluit, Ajax trapt af, we zijn onderweg!

14:26 Quote Bosz

‘Sinkgraven is voor mij meer een middenvelder dan een vleugelspits. We missen Younes en hij gaat dat vandaag invullen. We beginnen in een 4-3-3.’

14:19 Kritiek

De Fanclub is niet blij, die willen een 4-3-3

14:15 De bank

Eén van de onbegrijpelijke transfer die Overmars deze zomer heeft weten rond te brijen is die van Westermann. Je zou denken na het debacle van Heitinga vorig jaar dat hij niet nog een verdediger zou halen die ver over zijn top is. Maar nee, Westermann heeft in de voorbereiden laten zien dat hij weinig toevoegt en bij het begin van het seizoen zit hij op de bank. Waarschijnlijk ook de rest van het seizoen. ‘Hoe brengt veel ervaring mee’, dat smoesje kennen we nu wel. Ajax had nu een jonkie uit de jeugd op de bank kunnen hebben. Dat was beter voor de club geweest.

14:12 Statistieken


14:09 Analyse opstelling

Op papier lijk het een 4-4-2 omdat Sinkgraven meedoet en Dolberg op de bank zit. Maar het lijkt eerder een 3-5-2. Dijks schuift verder naar voren, Riedewald, Veltman en Tete fungeren meer als centrale verdedigers en Bazoer moet dan de rechterkant een beetje op slot zien te houden. In theorie kan dat werken maar El Ghazi gaat niet helpen, die verdedigd als een pannenkoek. Omdat zowel Gudelj als Bazoer spelen is dit een behoorlijk defensieve opstelling tenzij Bosz Gudelj wat meer naar voren schuift. Cassierra moet het gaan doen vanmiddag, heel benieuwd of hij de druk aan kan.

14:08 Opstelling Ajax


5 reacties op “Live Blog: Sparta – Ajax

 1. Hahaha

  Traore moet Milik vervangen? We gaan dus weer achteruit inplaats dan vooruit. Soriano van Salzburg kun je voor 15 miljoen ophalen 110 goals in zijn laatste 120 wedstrijden en in de CL kan hij ook scoren. En hoe zit het met Ziyech die hadden we allang binnen moeten hebben stelletje slome duikelaars daar bij Ajax. Met dit elftal wordt het weer niks ik koop pas weer een seizoenskaart als er een fatsoenlijk elftal staat misschien over 10 jaar

    /   Beantwoorden  / 
  1. Paul

   Wat zullen straks de Dame s van Basten en Blind elke 14 dagen gaan janken als Ziyech bij Ajax de pannen vant dak speelt.
   Het is toch werkelijk schandalig dat zij niets in Ziyech zagen voort Nederlands kneuzenelftal.

   Straks gaan V Basten en Blind bij elke Ajax wedstrijd weg dat hun haren steeds vanzelf overeind gaan staan.
   Janken met tuiten gaat dat worden in hun hersenen.
   Als men bij Nederlands Elftal nou een gehandicapten trainer hadden,dan kun je je er nog wel iets bij voorstellen.
   Maar dit kan toch niet met de dame s Blind en Basten.
   De hele domme zooi had toch allang moeten optiefen bij KNVB .
   Maar ze blijven allemaal gewoon zitten,hetzij in een andere functie ,opdat het hun natuurlijk alleen maar gaat om hun tonnen vracht gelden aan jaarloon.
   Met Bertje en domme gans meneertje koekhap pijnenburg voorop.
   Alles draait alleen maar om poen.
   Veel lachen,veel slijmen en veel inlullen,maar voetbalverstand hebben ze niet .

   Zag laatst die neger van MCity voetballen tante JaJa Toure die 33 miljoen Gulden per jaar verdiend.
   Mijn God wat een trieste middenvelder.
   Hij loopt of hij naaldhakken aan heeft.
   Ziyech is 10 klassen beter.
   Het hele EK geen middenvelder gezien die het kan als Ziyech.
   Heel vreemd ook dat de clubs niet in de rij stonden voor Ziyech.
   Dat komt dus dat Fc Twente heel slecht PR doet .
   Bij Twente zitten op een enkele na ook allemaal van die hampelmannetjes ala de KNVB .
   Hier is maar ene spreuk voor op z n plaats ;SLECHT MANAGEMENT BRENGT HUN VOETBALLER NAAR DE CONCURRENT.

   Vorige week verkocht Everton Koeman nog een kreupele verdediger voor 59 miljoen Euro .
   Ziyech gaat weer voor een appel en een ei bedrag de deur uit.
   Ajax bood 8 miljoen,laatst bood Flikkerbakje uit Turkije 5 miljoen.
   Straks gaat Ziyech bij Ajax weer de deur uit voor 40 miljoen Euro,of misschien wel 50 of 60 miljoen.
   Als Milik al voor 30 miljoen is verkocht.
   Wat stelt Milek nou voor kwa rendement jegens Ziyeck,nul komma nul.
   Wat zal Ajax straks weer lachen om dat flutbedragje.
   Zeg Overmars ;hier dom Twente bestuur,heb je een paar miljoen,jullie hebben het geld zo hard nodig,krijg je er ook nog gratis een dagje rondvaartbootje bij en een smerig Amsterdams bakje slotenwater koffie .
   En Tante V Basten en Tante Blind maar janken straks .
   Marco is een echte pannekoek.
   Ik begin altijd spontaan te janken als ik Daley Blind zie voetballen schuifelende hele wedstrijden 20 meter achter zijn eigen halflijn,om te janken.
   Maar zit wel int Nederlands Elftal.
   Zou zijn Vader misschien trainert zijn van het Nederlands Elftal.

     /   Beantwoorden  / 
 2. H.Bovee

  AJAX heeft een speler nodig met voetbalhersens op het middenveld. Met alleen aardige voetballers kom je er niet. Lasse Schone heeft als enige Ajaxiet dat vernuft. Maar die speelt nooit.
  Dus dan blijven we de bal maar breed leggen!!!

    /   Beantwoorden  / 
 3. peter

  heerlijk ajax in her rechterrijtje
  wachten op de degradatiezone

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.