Categorie: "Wereldcup"

Kunstgras in de Arena

ADO Den Haag, Cambuur Leeuwarden, PEC Zwolle, Heracles Almelo en Excelsior spelen allemaal op nepgras, voetbalhatende groene sprietjes die de thuisclub voordeel geven. Als we voetbal-experts zoals Johan Derksen mogen geloven. Dat kunstgras moet weg, vinden niet alleen de experts, maar ook Engeland, de bakermat van de sport. Toch zou het kunnen dat over een paar jaar er kunstgras ligt in de Arena.

Het is niet zonder reden dat zoveel clubs in de Eredivisie op kunstgras spelen. Bij veel clubs zijn de begrotingen klein, de schulden hoog en met het beetje geld wat ze elk jaar overhouden kan geen fatsoenlijke grasmat bijgehouden worden in de winter. Nee, kunstgras wordt niet gebruikt om het thuisvoordeel maar vanwege het financiële voordeel. ADO is daar een goed voorbeeld van, misschien volgen NAC Breda en andere clubs die in geldnood zitten.

Uw huisanalist volgt naast voetbal ook de Amerikaanse tak van de sport, De NFL. Handbal spelen met een ei. Wat opvalt is dat in de VS al tientallen jaren op kunstgras gespeeld wordt. Niet vanwege de financiën of omdat het klimaat het niet toelaat(in Green Bay wordt het makkelijk -10 als ze op zondagavond moeten spelen). Ze spelen op kunstgras omdat het kan, niemand die er over valt. En er komen steeds meer stadions bij met FieldTurf of Ubu. 13 NFL clubs spelen nu op kunstgras. Sterker nog, de NFL heeft totaal geen moeite om de grootste wedstrijd van het jaar, de Super Bowl, op kunstgras te laten spelen(vergelijkbaar met de Champions League finale). Eerder dit jaar in Metlife Stadium en vorig jaar in de Superdome van de New Orleans Saints. Hieronder een mooie timelapse van het installeren van het veld.

Het is gek om te zien dat kunstgras in één sport zo geaccepteerd kan zijn, NFL of hockey bijvoorbeeld, en in de ander zo controversieel. Dat komt niet door hoe hard een sport gespeeld wordt, American Football is misschien na Rugby de heftigste sport dat op het groene spul gespeeld wordt. Het zit meer in de manier de sport gespeeld wordt.

 

Dit zijn de benen van Sydney Leroux, één van de speelsters in het Amerikaans nationaal voetbalelftal. Dit zijn volgens haar de gevolgen van een potje voetbal op kunstgras. Ziet er pijnlijk uit en zelfs Kobe Bryant, een basketbal-grootheid, voelde zich gedwongen om mee te protesteren tegen kunstgras. Het vrouwenvoetbal is een campagne begonnen tegen de FIFA in augustus want de voetbalbond wil dat het WK voor vrouwen in 2015 volledig op kunstgras gespeeld wordt. En in de toekomst wil de FIFA dat ook voor de mannen invoeren.

Dat zou kunnen betekenen dat in 2020, wanneer het EK vier wedstrijden afwerkt in Nederland, dat er wel eens kunstgras gelegd zou moeten worden in de Amsterdam Arena. Ik herhaal: kunstgras in de Amsterdam Arena leggen. Wat zullen de experts en fans op die dag doen…

Nostalgie rond derde afscheid Danny Blind bij Ajax

Blind met zonnebril (foto: High Profile)

Danny Blind is voor de derde keer vertrokken bij Ajax, maar wennen doet het toch niet. Na al het gegooi met modder en geklaag is het goed om bij zijn afscheid nog eens stil te staan bij een van de hoogtepunten van Danny Blind bij Ajax.

De eerste keer dat Blind bij Ajax vertrok was in 1999, toen hij stopte met voetballen. Het afscheid van Danny, samen met Jari Litmanen, zorgde voor duizenden betraande oogjes in de Amsterdam Arena. De tweede keer dat Blind bij Ajax vertrok was in 2006, na een niet al te geslaagd seizoen als hoofdtrainer van Ajax.

Het derde vertrek van Blind was donderdag, na een ook niet al te succesvolle periode als technisch directeur van Ajax.

Zonnebril
Nu valt er best wat te mopperen of klagen over Danny Blind. Sinds hij zijn kicksen in 1999 aan de wilgen hing, is hij niet bepaald een garantie voor succes gebleken. Hij zou wel eens nieuwe scheermesjes mogen kopen. Hij lijkt met zonnebril een beetje op Peter La S. Hij zou binnen Ajax ‘Scholletje’ worden genoemd omdat hij behendig langs alle problemen glipt. En waarom noemde hij zijn zoon Daley?

Eminent
Maar laten we niet vergeten dat de Zeeuw aanvoerder was van Ajax in de jaren 90. Een eminente aanvoerder zelfs, die in 1995 zijn verantwoordelijkheid niet ontliep toen hij op een mooie donderdagochtend de beslissende strafschop tegen Gremio inschoot en Ajax zo de Wereldcup bezorgde.

Check de beelden hieronder…

Toen Ajax de Wereldcup nog wel eens won…

Weinig voetbalfans zullen er echt wakker van liggen, maar in Japan wordt op dit moment het mini-toernooi om de Wereldbeker gespeeld. Voor wie de uitslag niet wil weten, even de ogen dicht: de finale zal gaan tussen het Braziliaanse Santos en ‘ons eigen’ Barcelona. De winnaar wordt, verrassend, Barcelona.

Ondanks de deelname van topclubs als Kashiwa Reysol en All-Sadd is dat Wereldbekertoernooi toch een toernooi van niks. Hoeveel mooier was de strijd om de hoogste voetbaleer niet in bijvoorbeeld 1995, toen Ajax na een indrukwekkend bloedeloze 0-0 tegen Gremio de Wereldcup pakte.

Maar nog veel mooier was de Wereldcup die Ajax in 1972 won door met 3-0 te winnen van Independiente. Nog even genieten, met dank aan de NOS.