De zomer gaat één grote soap worden voor Ajax

Het seizoen komt officieel tot een einde nu Ajax klaar is in China. Frank de Boer heeft zijn laatste wedstrijd gecoacht en gaat het rustig aan doen (yea right). Vakantie vieren zit er voor de directie niet in. Van der Sar zal een nieuwe staf aan moeten stellen voor het eerste elftal omdat ook Trustfull vertrekt. Jong Ajax zit zonder trainer en dan hebben we het nog geeneens over de transfermarkt. We gaan alles even op een rijtje zetten waarom de komende maanden gaan lijken op een soapaflevering voor Ajax, met cliffhangers en al.

Volgens @Catenaccio zou Bosz goed passes bij de visie van Cruijff (Tweet van @Catenaccio)

Volgens @Catenaccio zou Bosz goed passes bij de visie van Cruijff (Tweet van @Catenaccio)

Het belangrijkste voor Ajax is het aanstellen van een nieuwe hoofdtrainer. Peter Bosz lijkt de beste kandidaat voor de baan, maar als hij niet tekent, dan moet Ajax ineens kijken naar opties zoals John van den Brom. Peter Bosz mag dan wel de speelstijl van Cruijff hanteren maar het is de vraag of het karakter van de trainer wel samen gaat met de technische staf. De Boer was ook koppig maar wist zijn rol binnen Ajax, Bosz is wat minder… genuanceerd.

Dan de spelersgroep, nu De Boer zijn trainingsbroek aan de wilgen heeft gehangen willen spelers weg bij Ajax. En een flink aantal zou dat makkelijk kunnen doen. Klaassen, Bazoer, Milik, El Ghazi, Veltman, Van Rhijn, Schöne, Serero en Van der Hoorn kunnen allemaal weg zijn na de zomer. Dat betekend dat Overmars flink aan de bak moet, een leegloop is al vaker voorgekomen. Al de spelers in dit lijstje zijn gelinkt aan een club, willen vertrekken of waren dit seizoen voornamelijk bankzitters. Schöne is oud, Serero kwam niet aan spelen toe, Van der Hoorn speelde alleen omdat Tete geblesseerd was. Van Rhijn heeft al een jaar niet gespeeld. Veltman is toe aan een nieuwe club. El Ghazi was zelfs even derde keus. Milik heeft een goed jaar en Ajax kan cashen. Bazoer heeft zoveel clubs die hem proberen te paaien dat Overmars slapeloze nachten moet hebben gehad. En Klaassen was het lievelingetje van De Boer, nu Frank weg is zal Klaassen meer open staan voor een avontuur in het buitenland.

Cliffhanger

En dan hebben we het nog geeneens over de financiën. Ajax heeft meer dan 100 miljoen euro op de bankrekening. Maar de verbouwing van de Arena gaat geld kosten, veel geld. Als aandeelhouder van de Arena zal Ajax de portemonnee moeten trekken. Dan nog heeft de club vele tientallen miljoenen over, plus de verkopen van de komende zomer. De fans zitten twee jaar zonder titel, slechte prestaties in Europa en nog frustrerender: Overmars koopt de laatste tijd bankzitters. Sinkgraven hebben we afgelopen seizoen niet gezien. Gudelj speelde hooguit 10 wedstrijden goed. Zivkovic kwijnt weg in Jong Ajax. En het voetbal was verschrikkelijk het afgelopen jaar. De fans die wel in het stadion zaten moeten masochisten zijn geweest. Niemand gaat voor zijn plezier naar 90 minuten zoutloos professioneel voetbal kijken. Gaan de fans in actie komen doet deze zomer?

Als Overmars deze zomer een leegloop niet opvangt met goede aankopen dan hebben de fans alle recht om in opstand te komen. Dat is al een paar keer gebeurd vorig jaar. Nee, geen Huntelaar terug halen, dat is de fans paaien. Dat is te makkelijk. Zullen we een voorbeeldje geven? Newcastle is gedegradeerd. Top-coach Rafael Benitez was daar de trainer, die komt waarschijnlijk op de markt. Hij kost een beetje maar na een degradatie kan Ajax een trainer binnen halen met internationale allure. Dat zou een aardige eerste stap zijn. En daarna een spits uit de Premier League, jaartje of 25/26 die vlak voor zijn piek zit. Of in zijn piek mag ook zoals een Chicharito van Bayer Leverkusen. Kost een hoop geld maar als je Europese ambities hebt dan zal Overmars een keer serieus moeten gaan handelen op de markt.

Ajax zit zonder trainers, een groot aantal ontevreden spelers en fans, slecht voetbal en geen titels plus een hoop geld. Het is een puinhoop en de directie moet deze zomer de boel omgooien. Anders wordt het tijd voor weer een nieuwe revolutie.

Lees ook:Live Blog: Sparta – Ajax

2 reacties op “De zomer gaat één grote soap worden voor Ajax

 1. Helaas

  De verbouwing van de Arena wordt betaald vanuit de Arena. Dat gaat Ajax in directe zin geen miljoenen kosten.
  .
  Benitez is letterlijk onbetaalbaar voor de Eredivisie.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Ronald (Blog.nl)

   Hoi Helaas,

   Ajax is aandeelhouder van de Amsterdam Arena, het is dan logisch dat de club de verbouwing deels financiert, zeker gezien de huidige financiële situatie. Benitez is voor de Eredivisie misschien onbetaalbaar maar hij is een heel stuk goedkoper dan een jaar of drie geleden. Ajax koopt nu steeds voor een paar miljoen een paar redelijke spelers maar het zijn geen topspelers, nog geen eens subtop spelers. Begin met een topcoach dan heeft Ajax meer kans om ook spelers te halen die in Europa tenminste potten kunnen breken. Die topclub allure weer terugwinnen.

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.