Categorie: "Nostalgisch geleuter"

De mooiste Ajax-goals in bekerfinales aller tijden

ajaxMorgen is de bekerfinale tussen Ajax en PEC Zwolle. Hoe leuk is dat. Voor Ajax wordt het alweer de 24ste bekerfinale (met achttien maal winst), voor PEC Zwolle gaat het om bekerfinale nummer twee. Nimmer kon het zilveren kleinood na afloop worden meegetorst naar Overijssel.

In die 24 bekerfinales heeft Ajax natuurlijk veel doelpunten gemaakt. De collega’s van Ajax TV maakten er een fraaie toptien van. Onze huisanalist is het met die keuze overigens niet eens:

‘Voetbaltechnisch vind ik nummer drie, het doelpunt van Johan Cruijff, de eerste plaats verdienen. Verder mis ik in het overzicht de licht omstreden goal van Wamberto tegen FC Utrecht.’

Hoe dan ook, kijken dus:

Oude Ajax-doos: Petterson schittert tegen Genoa

AJAXDe redactie van Ajax-blog vindt het op zijn tijd wel prettig om eens in de oude doos te kijken naar een van de vele mooie Ajax-wedstrijden uit het verleden. Vandaag gaan we 22 jaar terug in de tijd, naar 1 april 1992.

Ajax speelde dat jaar een weergaloos UEFA-Cup-toernooi, dat uiteindelijk ook werd gewonnen. Begin april was in de halve finale de schitterende Traditionsverein Genoa de tegenstander. De sfeer was geweldig en het begin was meteen al goed: menig Ajax-fan thuis had zich nog niet eens op de bank gesetteld of Stefan Petterson zette Ajax al op voorsprong.

Check hieronder nog eens de samenvatting van deze historische klassieker.

Bayern kan CL-record Ajax niet verbeteren

ajaxBayern München is er gisteravond niet in geslaagd het Champions League-uitrecord van Ajax te verbeteren. De Duitsers speelden 1-1 gelijk bij Manchester United en wonnen daardoor niet hun achtste uitwedstrijd op rij.

Dat record blijft daarmee in handen van Ajax, dat van november 1995 tot maart 1997 alle uitduels in de Champions League won: zeven in totaal. Okee, Ajax deelt dat record met Bayern, maar der Rekordmeister gaat er in ieder geval niet overheen.

Wat is er nou leuker om nog eens te kijken naar die zeven uitwedstrijden in de Champions League op rij die Ajax wist te winnen? Check onderstaand filmpje.

Stuy en Gasselich stelen show op Ajax-tribune

Heinz Stuy, Felix Gasselich en een van de vele werkloze trainers in de Engelenbak (beeld: Ajax TV)

Heinz Stuy, Felix Gasselich en een van de vele werkloze trainers in de Engelenbak (beeld: Ajax TV)

Bij Ajax-FC Twente waren zondag veel oud-Ajacieden te bewonderen op de tribune. Het was namelijk weer tijd voor de jaarlijkse reünie. Heinz Stuy en Felix Gasselich stalen de show.

Vorig jaar werd de Ajax-reünie nog opgeluisterd door een leuke Muppet-act van Aron Winter en John Rep. Dit jaar waren Heinz ‘kroket’ Stuy en Felix ‘Oostenrijker-met-snor‘ Gasselich de smaakmakers op de tribune, getuige onderstaande gezellige reportage van Ajax TV.

Terugblik: Ajax-Twente op 15 mei 2011

Ajax heeft schalen genoeg (foto: oleoleole)

Ajax heeft schalen genoeg (foto: oleoleole)

Ajax speelde afgelopen weekend op papier een soort theoretische kampioenswedstrijd tegen FC Twente. Immers: niemand zal Ajax nu nog van de vierde landstitel op rij afhouden. Het duel van zondag riep herinneringen op aan 15 mei 2011.

Het was destijds niet bepaald rozengeur en maneschijn bij Ajax, waar verscheidene kampen elkaar de Arena uitvochten. Desondanks was op die mooie zonnige zondagmiddag iedereen met een Ajax-hart blij cq geëmotioneerd.

Nog een keertje terugkijken naar die dag kan hieronder, met dank aan de NOS.

Stukje oude doos: Ajax wint de Europese Supercup

Een stukje oude doos vandaag. Het is deze maand exact achttien maanden geleden dat Ajax de Europese Supercup won. Niet de meest bijzondere prijs aller tijden, maar wel leuk om even terug te kijken.

Danny Blind haalt enigszins blasé de Supercup op (Beeld: Ajax TV)

Danny Blind haalt enigszins blasé de Supercup op (Ajax TV)

Het waren de gloriejaren van Ajax, medio jaren negentig. Naast de Champions League en de Wereldbeker won Ajax en passant ook nog eventjes de Supercup door in een tweeluik Real Zaragoza te verslaan.

Uiteraard telde Ajax in februari 1996 nog altijd een keur aan grote namen, maar ook obscuurdere Ajacieden als Kiki Musampa, Dave van den Bergh en Arnold ‘Joop’ Scholten waren van de partij. En wat te denken van Robert Gehring (wie?) en de grote Andrej Demtsjenko?

Memorabel
Check hieronder de samenvatting van de memorabele finale tussen Ajax en Real Zaragoza.

Arsenal-Belg Vermaelen al langer weg bij Ajax dan gedacht

Het is ongelooflijk maar waar, maar in februari is het alweer tien jaar geleden dat Thomas Vermaelen zijn debuut maakte bij Ajax. En de defensieve Belg is inmiddels ook alweer bijna zes jaar actief bij die andere leuke club, Arsenal. Maar hoe ís het nou met TV5?

'Altijd lol bij Ajax' (foto: Ajax TV)

‘Altijd lol bij Ajax’ (Beeld: Ajax TV)

Onze collega’s van Ajax TV waren onlangs toch in Londen om de avonturen van de attractieve Ajax-vrouw Anouk Hoogendijk vast te leggen, dus kon er ook nog wel een gesprekje met Thomas Vermaelen vanaf.

De sympathieke Belg vertelt over zijn schitterende jaren bij Ajax, de andere Ajax-Belgen en zijn situatie bij het leuke Arsenal. Check The Verminator hieronder.

Wilde dieren bedreigen Ajax in Zuid-Afrika

Eddy PG (foto: Eric Koch/Anefo)

Eddy PG (foto: Eric Koch/Anefo)

Het is een voetballoze zondag, dus ideaal om filmpjes te kijken uit de oude doos. En vandaag ook bijna letterlijk. Dat doen we om de 80ste verjaardag van voormalig Ajax-keeper Eddy Pieters Graafland te vieren.

Eddy PG keepte van 1951 tot en met 1957 bij Ajax en was al vanaf zijn 11de jaar lid van de club. De eerlijkheid gebiedt wel te zeggen: in 1958 vertrok hij naar Feyenoord waar hij vervolgens grote(re) successen boekte. Hij won er zelfs de Europa Cup I in 1970. Dat was ook meteen de laatste keer dat Feyenoord de belangrijkste Europese prijs pakte.

Eddy was naast keeper ook een enthousiast amateurfilmer. Daardoor hebben wij van Ajax-Blog de beschikking gekregen over exclusieve beelden van Pieters Graafland, gemaakt tijdens een reis van Ajax naar Zuid-Afrika in 1958 (dat kon toen nog), inclusief wilde dieren en lokale bevolking.

Schitterend
Voor een schitterend interview met de jarige Eddy Pieters Graafland (ook bekend van de TROS Penalty Bokaal): check dit verhaal. Voor de exclusieve beelden: kijk hieronder.

Mysterieuze Sinterklaas bezoekt Ajax

Op deze stormachtige Sinterklaasavond nemen wij van Ajax-Blog u mee terug naar 1972. De Ajax-selectie kreeg destijds gedurende een duurloop onverwacht bezoek van Sinterklaas.

(Via @AFCAjax)

(Via @AFCAjax)

Echte Ajax-fans herkennen natuurlijk de Ajax-sterren van links naar rechts: Gerrie Mühren, Heinz Stuy, Arie Haan en Barry Hulshoff. De vraag na al die jaren is echter nog steeds: wie is die Sint?

Ajax TV zocht een en ander uit in een amusant filmpje.

‘Ajax was in de seventies zwaar aan de dope’

AJAXNiet alleen wielrenners, schaatsers, Mike Tyson, Christiane F. en Juventus waren aan de doping: ook Ajax mocht er in de jaren zeventig graag een amfetaminepilletje tegen aanknallen om de prestaties te verbeteren.

Dat concludeert schrijver Guido Derksen in zijn boek ’Voetbalmysteries. Opgelost’. Het boek gaat niet alleen over Ajax, maar onze redactie heeft enkele relevante feiten uit het boek even op een rijtje gezet.

De 43-jarige Derksen inventariseerde de geruchten en deed navraag bij voetballers, artsen en begeleiders. Tegenover NOS zei Derksen: ‘De spelers werden niet verplicht, maar de praktijk was dat veel Nederlandse voetballers bijna wekelijks doping gebruikten. In de jaren ’50 werden bij DOS al pilletjes uitgedeeld. Bij Ajax, Feyenoord en FC Twente werd in de jaren ’70 volop gesnoept uit de amfetaminepot.’

Pep, High en Snuivers
Derksen stelt dat Ajax de wedstrijd om de wereldbeker tegen Independiente (1972) waarschijnlijk gedrogeerd speelde.