Categorie: "Johan Cruijff Schaal"

Ajax A1 geeft verkeerde voorbeeld in Barcelona

AJAXAan de vooravond van de Champions League-topper Barcelona-Ajax speelden de A1′s van beide ploegen  in de UEFA Youth Champions League tegen elkaar. Dat was niet echt een succes.

Op de tribune zat onder anderen Johan Cruijff. Vanavond is de Ajax- en Barcelona-legende er niet bij vanwege mot met de huidige Barcelona-voorzitter. Ook JC zag dat het resultaat van de A1 niet goed was: Barcelona won met 4-1. Geflatteerd, dat wel, want zo slecht speelden de jonge Ajacieden niet.

Voor de liefhebbers: kijk hieronder de hele wedstrijd.

‘Ajax is beter af zonder Johan Cruijff-schaal’

Ajax heeft schalen genoeg (foto: oleoleole)

Ajax heeft voor de derde keer op rij de Johan Cruijff-schaal aan zich voorbij laten gaan. De schaal met de naam van de beroemde Amsterdamse revolutionair verblijft na een 2-4 nederlaag tegen PSV het komende seizoen in Eindhoven. Is dat erg? Nee, integendeel, blijkt uit een analyse.

PSV won dus weer eens van Ajax, aan de hand van de sympathieke Dick Advocaat en de al even aimabele Mark van Bommel. De kampioen van vier jaar geleden speelde in de sterkste opstelling, grotendeels gefinancierd door verhuur van gras en andere spitsvondige subsidiemethodes.

Ajax miste duidelijk nog een aantal bepalende spelers: Christian Eriksen en Gregory van der Wiel zijn nog een beetje moe van het EK en de met blessures sukkelende Derk Boerrigter, Miralem Sulejmani en Nicolai Boilesen waren ook nog niet fit.

Analytisch onderzoek
Op zich was het natuurlijk niet best; 2-4 verliezen is geen pretje. Maar uit analytisch onderzoek blijkt dat de nederlaag alleen maar positief zal uitwerken voor Ajax. Dat komt door onderstaande drie feiten.

Attentie: belangrijke data voor Ajax-fans

Ajax staat het komende seizoen weer een aantal belangrijke data te wachten. De KNVB kwam gisteren met het concept-competitieprogramma, waarin – onder voorbehoud – een aantal interessante ontmoetingen staan.

De competitie begint voor Ajax op 12 augustus, een week na het binnenhalen van de Johan Cruijff Schaal. Eerste tegenstander is AZ. Pak je agenda erbij en check onderstaande belangrijke data voor Ajacieden, wie immer ohne Gewähr.

Woensdag 1 augustus: Open Dag Ajax

Zondag 5 augustus: Ajax-PSV, Johan Cruijff Schaal

Zondag 12 augustus: Ajax-AZ

Zondag 2 september: Heerenveen-Ajax

Zaterdag 29 september: Ajax-FC Twente

Zondag 28 oktober: Feyenoord-Ajax

Zaterdag 1 december: Ajax-PSV

Feyenoord-Ajax 1993: een vergeten afstraffing

In de jaren 90 ging er bijna geen seizoen voorbij of Ajax bezorgde Feyenoord wel een flink pak slaag in de Kuip. In deel 3 van de reeks Fijne oude koeien uit de Kuip halen vandaag: de afstraffing van 8 augustus 1993.

De pijnlijkste nederlaag van Feyenoord tegen Ajax in Rotterdam was ongetwijfeld de 0-5 in mei 1995. Ajax moest een paar dagen later de Champions League-finale tegen AC Milan spelen (lokatie: Wenen) en had de tweede garnituur naar Rotterdam gestuurd. Zelfs op de bank zat Gerard van der Lem in plaats van Louis van Gaal.

Maar Ajax won eenvoudig door doelpunten van Nwankwo Kanu (2 keer), Marc Overmars, Edgar Davids en Peter Van Vossen. De beelden zijn op Youtube niet terug te vinden, maar gelukkig was er in die jaren op het gebied van afstraffingen voldoende keus. Zoals de 0-4 van 8 augustus 1993.