Categorie: "Literatuur en poëzie"

Vijf culturele hoogtepunten van Ajax-talent Viktor Fischer

Viktor Fischer (Beeld: Ajax TV)

Viktor Fischer (Beeld: Ajax TV)

Viktor Fischer was een van de revelaties bij Ajax van het afgelopen seizoen. De technisch vaardige vleugelspits is op cultureel gebied een opvallend buitenbeentje, zo bleek eerder dit jaar uit de VI-rubriek Persoonlijk.

De Deense wonderboy houdt bijvoorbeeld van jazz, bier en The Beatles en heeft een enorme hekel aan Goede Tijden Slechte Tijden. De redactie van Ajax-blog kan dat wel waarderen en analyseerde de rubriek Persoonlijk nog wat verder. Check derhalve hieronder: de vijf culturele hoogtepunten van Viktor Fischer.

1. Favoriete band: The Gorillaz

 

De boekentip van Ajax-verdediger Mitchell Dijks

Foto: @Miitchd

Op Ajax.blog.nl besteden we regelmatig aandacht aan literatuur, poëzie, toneel en muziek. Deze keer: de boekentip van Ajax-verdediger Mitchell Dijks.

Mitchell Dijks is een van de talentvolste verdedigers die Ajax in huis heeft. Voetbal is dan ook zijn passie, maar ook voor een goed boek draait de behendige linksback zijn hand niet om. Zijn boekentip: Zwarte Sylvester van James Worthy.

Het verhaal gaat over de terminaal zieke 17-jarige Sylvester die zich onsterfelijk wil maken door seriemoordenaar (‘het Monster van Mokum’) te worden. Het boek van de luidruchtige Worthy kreeg wisselende kritieken, maar Ajax-talent Dijks trekt zich daar niets van aan.

Serieuze Mitch
Op Twitter liet de belezen Dijks afgelopen week zijn licht schijnen over Zwarte Sylvester:

Boek lezen op een zaterdag avond.. Serieuze mitch ?? Haha wel goed boek “zwarte sylvester” vann james worthy

De theatertip van Ajax-aanvoerder Jan Vertonghen

Ajax.blog.nl besteedt regelmatig aandacht aan literatuur, poëzie, toneel en muziek. Deze keer: de theatertip en -recensie van Ajax-aanvoerder Jan Vertonghen.

Onze cultuurminnende Vlaming Vertonghen bezocht samen met een goede vriend in de Kleine Komedie de voorstelling Met alle respect van Theo Maassen. De sympathieke Eindhovenaar was vorige week nog in het nieuws met de kampioensschaal van Ajax.

Foto: @Jan_Vertonghen

Wat vond Jan van Theo Maassen? Via Twitter deed Vertonghen ons deze korte recensie toekomen: Buikpijn van het lachen!!!!😂Theo Maassen #keigoed!! Duidelijke taal. Bedankt voor de theatertip, Jan Vertonghen!

Ook benieuwd naar de theatertip van Vurnon Anita? Check this.

Theo Maassen? Is dat leuk? Check hieronder.

Ajax-selectie op bezoek bij Cruijff in Barcelona?

De Ajax-selectie is gisteren vertrokken voor een tweedaags tripje naar Barcelona. Dat blijkt uit onderzoek op Twitter. Gaan de Ajax-spelers soms op bezoek bij peetvader Johan Cruijff?

Niet de hele Ajax-selectie is naar Spanje vertrokken. Zo is Gregory van der Wiel bijvoorbeeld op vakantie in Curaçao. Uit het onderzoek blijkt dat in ieder geval Lorenzo Ebecilio, Daley Blind, Ruben Ligeon, Dmitri Boelikin en Jody Lukoki van de partij zijn.

'Barca onveilig maken' (Foto: @Jlukoki)

Jody Lukoki plaatste bovenstaande foto op Twitter met de tekst: ‘Barça onveilig maken’. Tijdens de heenreis werd Lukoki zo lyrisch en muzisch dat hij zelfs begon te dichten over de trip:

Ruben Ligeon: bepaalde dingen moet je niet doen

Foto: @RLigeon

Rechtsback Ruben Ligeon heeft bij Jong Ajax van zijn drang naar voren en zijn snelheid een gevaarlijk wapen gemaakt. Maar echte fans weten: hij heeft nog een wapen. Een verbaal wapen. Het is weer tijd voor: Filosofie met Ruben Ligeon.

In de wandelgangen van de social media en de Arena is het 19-jarige supertalent al omgedoopt tot twitterfilosoof. Ligeon gebruikt Twitter om de wereld deelgenoot te maken van zijn filosofische inzichten en scherpzinnige waarnemingen.

Imposant
Hier is opnieuw een vruchtbare greep uit het imposante oeuvre van de talentvolle Ajax-verdediger, exclusief verzameld door Ajax.blog.nl.

Kansen zijn er om benut te worden niet om mee te spelen

Aanpassen & Veranderen zijn twee verschillende dingen!!!

Niet alles wat je wilt kan je krijgen!

Spreken is zilver, zwijgen is goud zeggen ze he

Bepaalde dingen moet je gewoon niet doen

Keuzes zijn er om gemaakt te worden

Sommige mensen moet je gewoon in hun waarde laten

Anita’s tip: voorstelling over Ajax-kabel uit 1996

Anita's theatertip (foto: Paul Blank)

Het is weer bijna weekend dus tijd voor een culturele tip. Ajax-middenvelder Vurnon Anita raadt ons aan om de theatervoorstelling Kabel te bezoeken, over het legendarische conflict in 1996 tussen de zwarte en witte spelers van Ajax.

Voor de jongeren onder ons: de Kabel was de benaming voor een groep van vijf Ajax-voetballers van Surinaamse afkomst, die midden jaren ’90 zowel voor Ajax als het Nederlands elftal speelden. Het ging om  Winston Bogarde, Edgar Davids, Patrick Kluivert, Michael Reiziger en Clarence Seedorf.

Tijdens het EK van 1996 zou er een breuk zijn ontstaan tussen de zwarte en witte spelers bij het Nederlands elftal, resulterend in de historische uitspraak van Edgar Davids: ‘Hiddink should stop putting his head in some players’ asses’.

Conflict
Theaterliefhebber Vurnon Anita legt op Twitter uit waarom iedereen deze voorstelling moet zien: Theatervoorstelling ‘Kabel’ gaat over het conflict tijdens het EK 1996. Kom naar de voorstelling!

Ajax-back Ruben Ligeon: vroeger was alles anders

Foto: @RLigeon

Rechtsback Ruben Ligeon draait nog altijd prima bij Jong Ajax. Deze week scoorde hij ook weer, tegen Jong Heracles. Gelukkig had het jonge talent ook nog tijd voor onze rubriek: Filosofie met Ruben Ligeon.

Ruben Ligeon, het is een bekend verhaal, heeft bij Ajax van zijn drang naar voren en zijn snelheid een gevaarlijk wapen gemaakt. Maar hij heeft ook een ander wapen: het vrije woord, dat hij verkondigt via Twitter.

In de wandelgangen van de social media is de 19-jarige Ligeon al omgedoopt tot twitterfilosoof. Ook de afgelopen weken kwam Ruben weer met een reeks filosofische inzichten, scherpzinnige waarnemingen en levenswijsheden waar je wat aan hebt.

Imposant
Daarom hier weer een nieuwe greep uit het imposante oeuvre van de talentvolle Ajax-verdediger:

Carpe diem

Forgive your enemies, but never forget their names.

Niet braaf doen voor me, als je toch achter om me rug praat ;)

Gisteren was fully duiken in de bus met bonk xD

Het leven heeft meerdere wegen, aan jou de keuze welke je kiest

my life , my choices , my mistakes , my lesson , NOT YOUR BUSINESS!!!

Hoe is het weer buiten?

De boekentip van Ajax-aanvoerder Jan Vertonghen

Wie Jan Vertonghen zegt, zegt Ajax. Maar ook: literatuur. In de Volkskrant onthult de Ajax-aanvoerder zijn boekentip van deze week.

Reeds eerder besteedden we op Ajax.blog.nl aandacht aan de literaire kant van Vertonghen door een blik – via Weblogamorf – in zijn fraaie boekenkast. In een interview met de Volkskrant vertelt de Belgische Beckenbauer over zijn meest recente boek: Het geheugenpaleis van Joshua Foer.

‘Ik was begonnen in het boek Congo van David van Reybrouck, maar dat ligt nu even aan de kant. Het laatste boek dat ik uitlas is Het geheugenpaleis van Joshua Foer. Het is fantastisch om te lezen hoe alles in elkaar steekt. In zo’n boek lees ik dan een stukje en dan vertel ik er iedereen over.

Of ik praat met mijn vriendin over alle in Het geheugenpaleis beschreven trucs die je kunt gebruiken om bepaalde dingen te onthouden. Ik probeer altijd een boek te lezen dat leuk is en waarvan je iets opsteekt.’

Tom Lanoye
Vertonghen is tijdens de Boekenweek ook in Carré geweest bij de monologen van zijn landgenoot en Boekenweekgeschenkschrijver Tom Lanoye.

Ruben Ligeon: Huntelaar is eng bezig

De nieuwe Plato? (foto:@Rligeon)

Rechtsback Ruben Ligeon heeft een prima week achter de rug, met onder meer een 6-0 van de Ajax A1 tegen Liverpool. Gelukkig had het jonge talent ook nog tijd voor enkele filosofische bespiegelingen op Twitter.

Ruben Ligeon, we schreven het al eerder, heeft bij Ajax van zijn drang naar voren en zijn snelheid een gevaarlijk wapen gemaakt. Maar hij heeft ook een ander wapen: het vrije woord, dat hij verkondigt via Twitter.

De 19-jarige Ligeon, in de wandelgangen van de social media al omgedoopt tot ‘twitterfilosoof‘, kwam ook afgelopen week weer met een reeks filosofische inzichten, scherpzinnige waarnemingen en levenswijsheden waar je wat aan hebt.

Greep
Een kleine greep uit het oeuvre van Ruben Ligeon uit de afgelopen periode:

Gun elkaar iets in het leven, doe niet ego

Doe goed en ziet niet om want de mens kent geen dank!

Voor sommige dingen heb je geduld nodig

Niet alles wat je wilt kan je krijgen

Ik kan niet met mensen die teveel willen bepalen doe gewoon rustig!

Ruben Ligeon: de jonge filosoof van Ajax

Foto: @Rligeon

Een van de grootste talenten bij Ajax is rechtsback Ruben Ligeon. En niet alleen op voetballend gebied: Ruben is ook een talentvol filosoof en denker.

Ruben Ligeon was dit seizoen al een paar keer even in het eerste te zien, maar maakt vooral furore bij Jong Ajax. Nu Gregory van der Wiel waarschijnlijk binnenkort naar Spanje verhuist, is de kans groot dat we volgend seizoen nog veel meer gaan zien van Ruben Ligeon.

Ligeon heeft van zijn drang naar voren en zijn snelheid een gevaarlijk wapen gemaakt. Maar hij heeft ook een ander wapen: het vrije woord, dat hij verkondigt via zijn Twitteraccount @Rligeon.

Levenswijsheden
Tussen al het doorsnee Twitter-geneuzel door trakteert de talentvolle rechtsback zijn volgers geregeld met filosofische inzichten en levenswijsheden waar je wat aan hebt. Een kleine greep uit het oeuvre van Ruben Ligeon van de afgelopen week:

Wat privé is moet privé blijven. 

This chapter is finished, focus on a new piece.  

Sla never nooit een vrouw.

Just because you deserve something does not mean you will get it.

Vandaag is 1 maart, de tijd gaat super snel gewoon.

Goedheid wordt vaak met ondankbaarheid betaald.