Categorie: "Oranje"

Kunstgras in de Arena

ADO Den Haag, Cambuur Leeuwarden, PEC Zwolle, Heracles Almelo en Excelsior spelen allemaal op nepgras, voetbalhatende groene sprietjes die de thuisclub voordeel geven. Als we voetbal-experts zoals Johan Derksen mogen geloven. Dat kunstgras moet weg, vinden niet alleen de experts, maar ook Engeland, de bakermat van de sport. Toch zou het kunnen dat over een paar jaar er kunstgras ligt in de Arena.

Het is niet zonder reden dat zoveel clubs in de Eredivisie op kunstgras spelen. Bij veel clubs zijn de begrotingen klein, de schulden hoog en met het beetje geld wat ze elk jaar overhouden kan geen fatsoenlijke grasmat bijgehouden worden in de winter. Nee, kunstgras wordt niet gebruikt om het thuisvoordeel maar vanwege het financiële voordeel. ADO is daar een goed voorbeeld van, misschien volgen NAC Breda en andere clubs die in geldnood zitten.

Uw huisanalist volgt naast voetbal ook de Amerikaanse tak van de sport, De NFL. Handbal spelen met een ei. Wat opvalt is dat in de VS al tientallen jaren op kunstgras gespeeld wordt. Niet vanwege de financiën of omdat het klimaat het niet toelaat(in Green Bay wordt het makkelijk -10 als ze op zondagavond moeten spelen). Ze spelen op kunstgras omdat het kan, niemand die er over valt. En er komen steeds meer stadions bij met FieldTurf of Ubu. 13 NFL clubs spelen nu op kunstgras. Sterker nog, de NFL heeft totaal geen moeite om de grootste wedstrijd van het jaar, de Super Bowl, op kunstgras te laten spelen(vergelijkbaar met de Champions League finale). Eerder dit jaar in Metlife Stadium en vorig jaar in de Superdome van de New Orleans Saints. Hieronder een mooie timelapse van het installeren van het veld.

Het is gek om te zien dat kunstgras in één sport zo geaccepteerd kan zijn, NFL of hockey bijvoorbeeld, en in de ander zo controversieel. Dat komt niet door hoe hard een sport gespeeld wordt, American Football is misschien na Rugby de heftigste sport dat op het groene spul gespeeld wordt. Het zit meer in de manier de sport gespeeld wordt.

 

Dit zijn de benen van Sydney Leroux, één van de speelsters in het Amerikaans nationaal voetbalelftal. Dit zijn volgens haar de gevolgen van een potje voetbal op kunstgras. Ziet er pijnlijk uit en zelfs Kobe Bryant, een basketbal-grootheid, voelde zich gedwongen om mee te protesteren tegen kunstgras. Het vrouwenvoetbal is een campagne begonnen tegen de FIFA in augustus want de voetbalbond wil dat het WK voor vrouwen in 2015 volledig op kunstgras gespeeld wordt. En in de toekomst wil de FIFA dat ook voor de mannen invoeren.

Dat zou kunnen betekenen dat in 2020, wanneer het EK vier wedstrijden afwerkt in Nederland, dat er wel eens kunstgras gelegd zou moeten worden in de Amsterdam Arena. Ik herhaal: kunstgras in de Amsterdam Arena leggen. Wat zullen de experts en fans op die dag doen…

Van Rhijn in Oranje-selectie

Van Rhijn hier nog in duel met Neymar. (Foto: @Sharpiee6)

Van Rhijn hier nog in duel met Neymar. (Foto: @Sharpiee6)

Hiddink maakte zijn selectie voor de oefeninterland met Mexico en het EK-kwalificatieduel met Letland vanmiddag bekend. Van Rhijn zit voor het eerst in lange tijd weer bij de voorselectie en hij mag blijven, Fer, Verhaegh, Zoet en Virgil van Dijk zijn degenen die zijn afgevallen.

Van de zomer had Daryl Janmaat steeds de voorkeur van Van Gaal maar onder Hiddink krijgt Gregory van de Wiel weer speeltijd. Met nu dus Van Rhijn als tweede man op de rechtsback positie. Daarnaast zijn ook Cillessen, Klaassen en Veltman geselecteerd voor Oranje. Opvallend is dat Guus Hiddink zijn positie heeft verbonden aan de uitslag van de wedstrijd tegen Letland. Bij verlies neemt hij ontslag maar wat er gebeurt bij een gelijkspel, dat bleef nog vaag. Nu hopen dat die Mexicanen en Letten geen gekke dingen doen en Ajacieden heel houden.

Het WK-dagboek van Ajax-verdediger Blind (9 + slot)

Het WK voetbal zit erop en het Nederlands elftal is weer thuis. Dus ook de drie Ajax-spelers Jasper Cillessen, Joël Veltman en Daley Blind. Tijd voor het laatste deel van Daley’s WK-dagboek.

Daley Blind hield ons via zijn WK-dagboek op Ajax-Blog geregeld op de hoogte over zijn lotgevallen in Brazilië. De Ajacied sloot het WK af met een 3-0 zege op Brazilië en maakte daarbij ook nog eens zijn eerste interlandgoal.

Wat staat er vandaag in het WK-dagboek van Daley Blind?

Foto: @BlindDaley

Foto: @BlindDaley

Prognose Brazilië-Nederland: Ajax redt Oranje

Oranje dat kan jeHet prognoseteam van Ajax-Blog heeft, na twee succesvolle seizoenen bij Ajax, de afgelopen weken ook de uitslagen van de wedstrijden van het Nederlands elftal op het WK voorspeld. Overwegend met succes! Vandaag de laatste betrouwbare prognose van dit WK: Brazilië – Nederland.

Wij van Ajax-Blog prijzen ons gelukkig dat we het prognoseteam ook dit WK hebben kunnen inzetten. De resultaten waren zoals we gewend zijn: in de wedstrijden tegen Spanje, Australië, Chili, Mexico en Costa Rica wisten onze voorspellers de juiste winnaar al te voorspellen: Nederland dus. In de halve finale tegen Argentinië ging het helaas fout, hoewel wel nipt.

Wat wordt het vanavond om 22.00 uur in het sfeervolle Brasilia?

Betrouwbare prognose: Brazilië – Nederland 2-4

Het WK-dagboek van Ajax-verdediger Daley Blind (8)

Het Nederlands elftal is nog altijd in Brazilië voor het WK voetbal. Dus ook de drie Ajax-spelers in Oranje: Jasper Cillessen, Joël Veltman en Daley Blind. 

Blind houdt ons via zijn WK-dagboek op Ajax-Blog geregeld op de hoogte over zijn lotgevallen in Brazilië. Dat doet hij middels Twitter. Wat staat er vandaag in het WK-dagboek van Daley Blind?

Helaas, helaas: de finale is niet gehaald na een treurige bloedeloze 0-0 tegen Argentinië. Nu dan maar de troostfinale tegen de Brazilianen winnen. Dat vindt Daley ook, zo meldde hij via Twitter.

(Via @BlindDaley)

(Via @BlindDaley)

Prognose Nederland-Argentinië: Ajax redt Oranje

Oranje dat kan jeHet prognoseteam van Ajax-Blog heeft de afgelopen twee seizoenen veel juiste voorspellingen gedaan van Ajax-wedstrijden. We prijzen ons gelukkig dat we het team bereid hebben gevonden om tijdens het WK voetbal ook betrouwbare prognoses te verrichten van de wedstrijden  van het Nederlands elftal. Vandaag: Nederland – Argentinië.

Ons prognoseteam heeft dit WK tot nu toe bij iedere wedstrijd van het Nederlands elftal de juiste winnaar voorspeld. Move over octopussen en schildpadden. Zowel Spanje, Australië, Chili, Mexico als Costa Rica werd door onze voorspellers al bij voorbaat naar huis gestuurd. Wat wordt het vanavond om 22.00 uur in Sao Paulo?

Betrouwbare prognose Nederland – Argentinië: 1-0

Het Oranje-feestje gaat onverdroten verder, stelt ons prognoseteam. Ook de zesde wedstrijd op het WK wordt gewonnen, opnieuw met veel dank aan de aanwezige (voormalige) Ajacieden. In de eerste  helft is het vooral Jasper Cillessen die opvalt met enkele schitterende reddingen, die nodig zijn na acties van Lionel Messi.

Het WK-dagboek van Ajax-verdediger Daley Blind (7)

Het Nederlands elftal is nog altijd in Brazilië voor het WK voetbal. Dus ook de drie Ajax-spelers in Oranje: Jasper Cillessen, Joël Veltman en Daley Blind. 

Blind houdt ons via zijn WK-dagboek op Ajax-Blog geregeld op de hoogte over zijn lotgevallen in Rio en omstreken. Dat doet hij middels Twitter, met dank aan de wifi in het hotel van Oranje in Rio de Janeiro. Wat staat er vandaag in het WK-dagboek van Daley Blind?

Mede dankzij de Ajax-spelers binnen de selectie én door een niet zo bloedeloze 0-0 tegen Costa Rica staat Nederland inmiddels in de halve finale van het WK. Voor Daley is dat wel een momentje om trots op te zijn.

(Foto: @BlindDaley)

(Foto: @BlindDaley)

Prognose Nederland-Costa Rica: Ajax redt Oranje

Oranje dat kan jeHet prognoseteam van Ajax-Blog heeft de afgelopen twee seizoenen veel juiste voorspellingen gedaan van Ajax-wedstrijden. We prijzen ons gelukkig dat we het team bereid hebben gevonden om tijdens het WK voetbal ook betrouwbare prognoses te verrichten van de wedstrijden  van het Nederlands elftal. Vandaag: Nederland – Costa Rica.

De voorspellingen van ons prognoseteam zijn dit WK opnieuw redelijk indrukwekkend. Bij zowel Spanje, Australië, Chili als Mexico werd een overwinning voorspeld. Ook werd, onder meer bij Mexico, al in de prognose vastgelegd dat Ajax een prominente rol zou spelen bij de overwinning. En dat bleek ook. Wat wordt het vanavond om 22.00 uur in Salvador?

Betrouwbare prognose Nederland – Costa Rica: 1-0

Het is ongelooflijk maar waar, maar voor de vijfde opeenvolgende wedstrijd wordt Oranje in het geheim gedragen door de Ajacieden. ‘Optisch lijken Robben en Van Persie belangrijk voor het team, maar de ware kenners en tactici weten beter’, aldus onze huisanalist.

‘Zonder Ajax-spelers zou Oranje al thuis zitten’

AJAXOp de redactie van Ajax-Blog werd vanochtend een taartmomentje ingebouwd. Reden: de betrouwbare prognose van gisteren voor Nederland – Mexico zat weer bijzonder dicht bij de waarheid.

Volgens de prognose zou Ajax Oranje aan een overwinning helpen, en dat bleek ook: dankzij doelpunten van de voormalige Ajacieden Wesley Sneijder en Klaas-Jan Huntelaar gaat Nederland naar de kwartfinale.

‘Zonder Ajax-spelers zou Oranje al thuis zitten’, aldus onze huisanalist. ‘Alle reden om Huntelaar nog eens in het zonnetje te zetten’.

Check hieronder de tien mooiste goals van Huntelaar voor zijn favoriete club: Ajax.