Categorie: "Opinie"

Ajax moet kappen met Zuid-Afrikaanse geldverspilling

Ajax cape townZo’n winterstop heeft ook zijn positieve kanten. Even rust, geen gezanik, tijd om even rustig te evalueren. Vandaag nemen we Ajax Cape Town onder de loep en uw huisanalist zegt vooraf al: kappen met die onzin, kost alleen maar geld.

Sinds 1999 heeft Ajax een zusterclub in Afrika en sindsdien zijn maar een handjevol spelers overgekomen naar Amsterdam om in Europa te spelen. Steven Pienaar, Eyong Enoh en Thulani Serero. Heel erg productief is de samenwerking in die 15 jaar nog niet geweest voor Ajax. Misschien wat te kort door de bocht, want Ajax heeft over die periode een groot aantal spelers wel op stage gehad om te kunnen bekijken. Toch zijn drie spelers over anderhalf decennium zeer mager als je ziet dat Ajax Amsterdam de verliezen van Cape Town moet wegpoetsen.

Serero is één van de weinige spelers overgekomen van Cape Town (Foto: @SereroThulani)

Serero, één van de drie (Foto: @SereroThulani)

En voor het overeind houden van de divisie in Zuid-Afrika krijgt Ajax maar bar weinig terug. De spelers boven de 21 moeten minimaal meer dan 7.500 euro per week verdienen, moeten alsnog gekocht worden van Cape Town. Dat leest u goed, een 51% aandeel in een club aan de andere kant van de wereld is niet voldoende om de spelers gratis over te nemen. Overmars moet dokken om een aardig spelertje daar op te kunnen pikken. Dan zou je zeggen dat de dealtjes makkelijker gemaakt zouden moeten worden maar zelfs dat gaat fout.

Want de twee voetbalclubs ruziën ook nog met elkaar wanneer er wel een speler richting Amsterdam vertrekt. Afgelopen zomer zou Haashim Domingo door Ajax overgenomen worden maar Cape Town hield dat tegen. De 19-jarige speler moest naar de rechtbank om zijn contract laten ontbinden. Een maand na de uitspraak doen de Zuid-Afrikanen nog steeds moeilijk en lijkt de nu transfervrije Domingo nergens heen te kunnen.

Het enige voordeel wat Ajax heeft vanwege de samenwerking is exclusiviteit. Ze krijgen de kans om als eerste te bieden op spelers en er komen veel spelers een stage afwerken op De Toekomst. Vorige maand was dat bijvoorbeeld keeper Brandon Peterson bij de trainingen van Frank de Boer te vinden. En voor die paar tonnen die de samenwerking per jaar kost zit Ajax wel op de eerste rij. Toch is al het gedonder erom heen het niet waard in de ogen van uw huisanalist om die door te zetten. Het advies: kappen met die geldverspilling.

Koeman heeft kritiek op Ajax, niks van aantrekken!

Koeman kritisch op Ajax-opleiding (Foto: Dudek1337)

Koeman kritisch op Ajax-opleiding (Foto: Dudek1337)

Eriksen, Vertonghen, Alderweireld, Andersen en Meleg, wat hebben die drie gemeen? Ze zijn allemaal NIET opgeleid door Ajax. Zegt Koeman. Die had dit weekend behoorlijk wat kritiek op de Academy van Ajax omdat de club spelers opkoopt in het buitenland voor de jeugdopleiding.  En dat is in zijn ogen geen opleiden.

Vergeleken met de opleiding van Feyenoord mag hij een punt hebben, maar moet een club jonge spelers uit het buitenland passeren als er in de eigen jeugd op dat moment niet veel beters rondloopt? Absoluut niet. In de voetbalwereld van nu lijken alle grote clubs te azen op de jonge wereldtalenten. Het circus rond Ødegaard is daar een goed voorbeeld van. De grote clubs kunnen straks nog steeds enorme transfers betalen, het wordt wel steeds moeilijker door Financial Fair Play. Maar Ajax loopt al ver achter op de top door de nu ‘normale’ gang van zaken op de transfermarkt. Via het opkopen van jeugdspelers kan de club daar nog enige verandering in brengen. Dus waarom zou Ajax dat niet proberen?

Ajax heeft een aantal jaar goed gepresteerd met Eriksen.

Ajax heeft veel profijt gehad van Eriksen, sportief en financieel gezien

Vandaag brengt VI het nieuws dat Overmars achter een Italiaans toptalent zit genaamd Scamacca. En PSV ligt ook op de loer om de spits in zijn jeugd op te nemen. Het nieuws gaat al een tijdje rond dat Ajax achter hem aan zit. Als Ajax zo’n spits binnen kan krijgen wat zou daar slecht aan kunnen zijn? Als hij het goed blijft doen en misschien in het eerste van Ajax net zo vaak scoort als Milik nu doet, wat is dan het probleem? Zo’n spits kan dan beter voor Ajax spelen dan voor PSV of elke andere club die Ajax tegen kan komen in Europa. Soms moet je hetzelfde spel spelen om mee te kunnen draaien in de top. Lukt dat niet via de weg van transfers dan zal een club met creatievere oplossingen moeten komen zoals met jonge spelers. En Ajax heeft met die strategie een stuk beter mee geboerd dan Feyenoord op de transfermarkt de afgelopen jaren. Niks van Koeman aantrekken Ajax.

Johan Derksen, hypocriete lul dat je er bent

Gisteravond zond Fox het WK-kwalificatieduel uit van het vrouwenelftal van Oranje tegen Italië. Uitverkocht Kyocera stadion, dat lukt ADO zelf nog maar af en toe. Spannende wedstrijd, mooie doelpunten en een prachtige sfeer, uw huisanalist zat van tijd tot tijd echt wel te genieten van het voetbal. En Johan Derksen die de boel weer verpest.

Fox Sports doet tenminste wat

Fox Sports besteedt wel aandacht aan het vrouwenvoetbal

Het duel werd op het open net van Fox uitgezonden en als we de kijkcijfers erbij pakken dan zien we duidelijk dat de mensen er wel op afstemmen ondanks het ongunstige tijdstip. 135.000 kijkers op een moment dat AZ tegen Vitesse aftrapt en Arsenal het moet opnemen tegen Manchester United. Fox Sports geeft zelf ook toe dat de zaterdagavond ongunstig is om meerdere topwedstrijden uit te zenden. De gemiddelde voetbalfan heeft andere prioriteiten op dat moment, zo realistisch moeten we wel blijven. Ondanks dat stemde uw huisanalist af op de wedstrijd omdat twee Ajacieden in de basis stonden: Middag en Van Lunteren.

Toch, stadion uitverkocht, redelijke kijkcijfers. Als het ergens om gaat dan kijken mensen echt wel naar het vrouwenvoetbal. Afgelopen vrijdag ging het bij Voetbal International dan ook over de wedstrijd tegen Italië. Wilfred Genee stelde voor om een VI Oranje te doen als de vrouwen zich plaatsen voor het WK. Het antwoord van Derksen laat maar weer eens zien wat voor een hypocriet hij af en toe is. “Het publiek is niet geïnteresseerd, de sponsors zijn niet geïnteresseerd en de media zijn niet geïnteresseerd. Het is hartstikke leuk en als ze naar een WK gaan dan krijgen ze alle aandacht.”

Johan Derksen vergeet even dat hij zelf onderdeel is van de media en daar zelf ook deels voor verantwoordelijk is. Hij is immers onderdeel van diezelfde media. Als Genee hem in de uitzending van vrijdag daarop aanspreekt met het voorstel om daar zelf dan mee te beginnen wijst hij dat meteen af: “Ik wil me wel met serieus voetbal bezighouden.” Eerst het opnemen voor het vrouwenvoetbal om het nog geen paar seconden later weg te zetten als voetbal dat er niet toe doet. Al sinds jaar en dag roept hij dat de sport ontwikkelt moet worden maar hij is te beroerd geweest in al die jaren om daar zelf aan bij te dragen met zijn tv-programma en blad. Hypocriete lul, neem eens een voorbeeld aan Fox.

Zelf terugkijken kan hier, even doorspoelen naar 14:30 minuut: http://www.rtlxl.nl/#!/voetbal-international-197775/7d2dd9aa-67b8-33bd-8bbb-55d39ab8a1e7

Zo, dat moest ik even kwijt.

De problemen op de linkerflank van Ajax

Cillessen naar Boilesen naar Andersen naar Lasse Schöne en weer terug naar naar de verdediging. Het is een reeks passes die de afgelopen weken enkele tientallen keren hebben gezien. Die linkerflank van Ajax, die loopt voor geen meter. Een analyse van de aanval van Ajax.

Eerst probeerde Frank de Boer het met Andersen. De jonge Deen heeft veel energie, actie en ook lef. Het probleem is dan ook niet zijn instelling maar voorspelbaarheid. Na een paar weken kregen de goede verdedigers hem in de smiezen en al gauw onzichtbaar. Af en toe komt hij nog wel eens door met een actie. Maar omdat hij tientallen keren a la Robben naar binnen komt weten verdedigers hoe ze hem moeten uitschakelen. En zodoende bleef Andersen onzichtbaar op die linkerflank. Omdat hij geen Robben is, hij is ook nog maar 20. Dus Frank de Boer moest een oplossing vinden. Lasse Schöne werd doorgeschoven vanuit het middenveld. Maar die is alles behalve snel, zijn voorzetten zijn vaak te hard of te laag en vaak kan hij de bal alleen afgeven op Klaassen of terug passen op Boilesen. Simpelweg omdat Schöne te weinig actie op zichzelf kan creëren. Maar met zijn passing en positioneren komt hij wel een heel eind.

Boilesen deed het de afgelopen maand niet goed (foto: scarafax)

Boilesen was wisselvallig de afgelopen weken  (foto: scarafax)

De linkerflank van Ajax leunt op Boilesen, heeft die een goede dag, dan kan Lasse Schöne zijn passjes strooien, zijn acties maken. Maar zit Boilesen niet in de wedstrijd, dat gebeurt de laatste tijd vaker wel dan niet, dan valt ook meteen alles stil en moeten El Ghazi en Van Rhijn op de rechterflank alles doen. Of Davy Klaassen die meerdere malen de positie van Schöne overneemt in de aanval. Het gevolg is dat Klaassen zich helemaal kapot rent om elke keer vanuit de aanval weer terug te komen op het middenveld zodat hij ook zijn verdedigende taak kan uitvoeren. En tot nu toe gaat hem dat heel goed af.

Maar het is porem dat de linkerflank van Ajax zo kwetsbaar is want Sigthorsson krijgt de bal nauwelijks van El Ghazi en vanaf de andere kant komt de bal zelden in het strafschopgebied. Dan blijft een spits ook onzichtbaar. Milik heeft het echter in de gaten dat hij de bal niet kan verwachten en dan maar zelf voor actie moet zorgen, daar heeft hij ook de snelheid voor die Sigthorsson niet heeft. Het verschil werd dit weekend pijnlijk duidelijk voor de IJslander die tijdens zijn invalbeurt onzichtbaar was en Milik twee mooie doelpunten maakte.

Er is gelukkig hoop, want een andere Deen is weer terug, een vijfde Deen in de Ajax selectie die de hele linkerflank weer op de rails kan krijgen. Fischer komt eraan!

PR-bureaus werken op volle toeren na Ziggo-deal.

Dit was te verwachten, Ziggo sluit een deal met Ajax en meteen liggen Twitter, Facebook en wat nog niet meer met elkaar overhoop. Feyenoord-fans die totaal niet blij zijn dat hun tv-maatschappij de vijand sponsort.

Op dit moment draaien de PR-bureaus dan ook overuren om een slaatje te slaan uit de mopperende klanten. En aangezien UPC en Ziggo gaan fuseren, zit UPC ook in de deal, dat dubbele kansen om klanten te scoren. Tele2 kwam met het volgende:

Ajax-spelers onder indruk van ‘Hammer-Gruppe’

Foto: @ChrisEriksen8

De Ajax-spelers zijn zeer onder de indruk maar ook in hun nopjes over de loting voor de Champions League, zo laten zij weten via Twitter. Onze redactie Social Media zette de reacties van de Ajacieden overzichtelijk op een handig rijtje.

Het is een hammerschwere, aber verdammt geile Gruppe geworden, zoals de collega’s van Bild Zeitung al zo treffend omschreven: Real Madrid, Manchester City, Borussia Dortmund en Ajax.

Ajax-trainer Frank de Boer keek twitterend naar de loting en was weer goed op dreef. Nadat Ajax door Ruud Gullit bij Real Madrid en Manchester City werd geloot, voorspelde Frank:

Nu Dortmund erbij en het (kampioens)feest is compleet.

En toen dat leed ook was geschied:

Wanneer is de finale??😄

Ook tweelingbroer Ronald de Boer wees op zijn voorspellende gave:

Experts enthousiast over aankopen Ajax

De transferperiode zit er bijna op. Ajax heeft – tot nu toe – meer spelers laten gaan dan aangekocht, maar op het veld ziet het er allemaal alleraardigst uit.

Niklas Moisander overtuigde in zijn eerste wedstrijd, over Christian Poulsen heeft niemand een idee en de spotgoedkope Sana kent een droomstart bij Ajax. Maar wat vinden de echte kenners ervan?

Onze collega’s van Ajax TV deden een ouderwets vox-popje langs de echte experts: de Ajax-fans. Onder het motto:

‘Jongens, wat vinden we ervan?’

Nieuwe Utrecht-directeur is ‘ziek’ van Ajax

De nieuwe technisch directeur van FC Utrecht, Edwin de Kruyff, heeft nogal uitgehaald naar ons aller Ajax. De Kruyff is ‘ziek’ van Ajax en doet cynisch over het succes van de jeugdopleiding in Amsterdam.

De Kruyff is bij Utrecht de opvolger van Foeke Booy, die er de afgelopen seizoenen niet in slaagde het kwakkelende FC Utrecht uit de onderste regionen van de armzalige middenmoot weg te slepen. De technisch directeur wil nu samen met succestrainer Jan Wouters vol inzetten op de jeugdopleiding.

Echt top
Maar dan moeten de talentjes natuurlijk wel in Utrecht blijven en niet naar Amsterdam vertrekken, moppert De Kruyff in een interview met FCUtrecht.net:

‘Ik ben er echt ziek van dat Ajax twee spelers uit onze jeugd heeft gehaald. Vanuit de C1 verdediger Guido Janssen en vanuit de D1 aanvaller Ché Nunnely. Dan hebben we het over de 
onderbouw! Guido is vijftien, Ché is dertien. Ja, ja, Ajax heeft een geweldige opleiding, hè. Echt top. Maar ze hebben inmiddels al vijftien jongens bij andere profclubs vandaan gehaald.’

‘Ajax wil clubjongen Vertonghen poot uitdraaien’

Foto: @Jan_Vertonghen

Je verwacht het eigenlijk helemaal niet, maar de transfercarrousel rond Ajax-aanvoerder Jan Vertonghen lijkt te gaan vastlopen. De overgang van de Belg naar Tottenham Hotspur leek (al heel lang) ‘een kwestie van tijd’, maar gezeur over percentages zorgt nu voor ergernis bij Vertonghen.

De Ajax-verdediger, net terug van vakantie uit Barcelona, laat in het AD blijken niet blij te zijn met de gang van zaken:

‘Dit is heel zonde. Ik had gedacht dat het veel eerder rond zou komen. Ik rekende erop. Tottenham was snel, serieus en concreet. Dat het zo lang zou duren, had ik niet verwacht. Maar ik meld me nu gewoon op 2 juli, hoor. Ik hoop op een oplossing, maar ik ga er niet vanuit.’

Rekenkundige logica
Wat is – naar verluidt – het geval? Er zou zijn afgesproken dat Vertonghen 15 procent van de transfersom van Ajax zou krijgen. Ajax rekende erop zo’n 20 miljoen voor de Voetballer van het Jaar te kunnen vangen. Maar de onderhandelingen met de Spurs zijn uitgelopen op een bedrag van 12 miljoen euro.