Categorie: "Bestuursperikelen"

Gezeik om het beleid bij Ajax, maar iedereen zit fout

Lekker weekje was het, voetballend gezien. Naast het veld was het wat onvriendelijker. De columnpjes en reacties vlogen je om de oren en iedereen had het gedaan. Klopt ook eigenlijk, iedereen heeft de laatste jaren ernaast gezeten bij Ajax. Even alles weer op een rijtje zodat u het nog snapt.

In 2010 moest Dick Jol opbokken, hij haalde gigantisch dure spelers, presteerde ondermaats en uiteindelijk bleef Ajax zitten met een enorme schuld en een stuurloze organisatie. Rik van den Boog liet het allemaal gebeuren en moest samen met Uri Coronel vertrekken, dat ging niet vanzelf want daar waren rechtzaken voor nodig. Cruijff startte zijn revolutie, Frank de Boer kwam en pakte vier landstitels. Niet dankzij de revolutie hoor, meer door het inzakken van het algeheel niveau van de Eredivisie. Laten we dat nog even duidelijk maken. Maar goed, de organisatie ging om, de jeugdopleiding werd veranderd en de financiële reserves gespekt. De grootste schurken in die periode: Uri en Rikkert.

Maar hoe kwam Ajax in die periode van wanbeleid. Dat begon ergens in de periode van Van Basten. Die kocht een Sulejmani voor 18,5 miljoen euro bijvoorbeeld die gigantisch flopte. Weggegooid geld. Diezelfde Van Basten zit gaf dan vorige week af op Cruijff dat het huidige beleid gefaald heeft. Gezien zijn verleden lijkt hij niet echt de man te zijn om kritiek te uiten op Cruijff maar ondanks zijn eigen fouten in het verleden snijdt zijn column in de VI wel hout. Één van de punten die Marco aanhaalt is dat Cruijff een revolutie in gang heeft gezet en het vervolgens maar erbij laat. En dat klopt. Cruijff is met van alles bezig behalve met Ajax. En dat is niet alleen kwalijk maar ook naïef. Als Cruijff een visie heeft voor de toekomst dan moet hij die aandragen en actief uitvoeren bij de club en niet in het buitenland blijven hangen, of op de golfbaan, of op de Cruyff-courts of op nog meer geinige bijeenkomstjes. Nee, als hij de redder van Ajax wil zijn, dan moet hij zich focussen op Ajax en op niks anders. Wat Cruijff op dit moment doet is het tegenovergestelde. Geen wonder dat het dan niet botert in de leiding als de grote heer zelf maar een balletje staat te slaan op de green. Cruijff zit zelf net zo goed fout.

Cruijff op de golfbaan

Hier op de golfbaan

Weet je wie nog wel het meest fout zit, David Endt. Die zat bij NOS Studio Voetbal zondagavond. Die beweerde tussen neus en lippen door ‘onafhankelijk’ te willen zijn als expert. Sorry David, je zat in de rotzooi van 2009/2010 zelf middenin de chaos en zoals Tom Egberts goed benadrukt: hij werd zelf ook geslachtofferd door Cruijff. En toch waagt hij het tijdens de uitzending toch een paar keer uit te halen. Naar alles en iedereen eigenlijk en zijn optreden bij de NOS roept vooral de vraag op waarom Ajax destijds hem eigenlijk in huis heeft gehaald. Onafhankelijkheid is een illusie en iedereen zal een kant moeten kiezen in deze zaak bij Ajax. Voor of tegen Cruijff, een flink aantal oud-Ajacieden hebben hun keuze al gemaakt.

Dit waait wel weer over, de column van Van Basten en de mediahype die weer even ontstaat. Maar de pijn blijft omdat niemand verantwoordelijkheid wil nemen. Cruijff blijft erachteraan bungelen, Van der Sar is voorlopig nog geen algemeen directeur en eenduidig beleid zit er voorlopig nog niet in omdat Cruijff steeds mannetjes erbij haalt in adviseursrollen die met rapporten komen die meteen in de la verdwijnen. Net zoals zijn eigen plan. En alleen Cruijff kan daar verandering in brengen als hij zijn plan ook daadwerkelijk wil uitvoeren. Hoe lang gaat het duren voordat hij zich dat ook gaat realiseren?

Bayern-president Hoeness dist Ajax-icoon Van Gaal

De bondscoach (Foto: Peter Blank)

De bondscoach (Foto: Peter Blank)

Uli Hoeness, de sympathieke president van Bayern München, heeft in een interview met kwaliteitskrant De Telegraaf keihard uitgehaald naar voormalig Ajax-trainer Louis van Gaal. Hoeness refereert daarbij onder meer aan de niet zo fraaie rol van Van Gaal in de bestuursperikelencrisis bij Ajax.

Maar Hoeness ergert zich natuurlijk vooral aan Van Gaal vanwege Bayern München. Van Gaal liet onlangs weten dat hij de basis heeft gelegd voor het huidige succes van de Zuid-Duitse ploeg. ‘Ik ben begonnen met het systeem. Jupp Heynckes heeft dat overgenomen en Pep Guardiola hangt de filosofie van Van Gaal aan’, zei Van Gaal.

Voor Hoeness is dat het startsein om tegenover De Telegraaf helemaal leeg te lopen over Louis: ‘Alleen Louis van Gaal kan zoiets zeggen. Zijn probleem is dat Louis God niet is, maar de vader van God. Voordat de wereld bestond, was Louis er al. Als je zoals hij de wereld vanuit dat perspectief beziet, weet je niet hoe de wereld in elkaar steekt.’

Geen fijne man
Hoeness is nog niet klaar: ‘Door zijn gedrag beschouwt bijna niemand in de wereld hem als een fijne man. Hoewel hij een succesvol trainer-coach was. Zoiets als bij Ajax – je laten benoemen als directeur en vier weken later voor de rechter staan, omdat je weigert terug te treden – overkomt alleen iemand als Van Gaal.’ 

Ajax stort zich met AS Trencin op Slowaakse talentenmarkt

Het nieuws zat er al een tijdje in de pijplijn, maar het is nu echt een feit: Ajax is een samenwerkingsverband aangegaan met AS Trencin, de Slowaakse club van voormalig Ajax-rechtsbuiten en voedingsupplementengoeroe Tscheu La Ling.

Ajax en Trencin gaan de komende twee jaar samenwerken op - verrassend – ‘voetbaltechnisch gebied’. Volgens Ajax moet daarbij worden gedacht aan scouting, de doorstroming van talenten en het overnemen van spelers.

Ajax-directeur Marc Overmars legt uit: ‘Door deze samenwerking kunnen we interessante jeugdspelers uit Slowakije en omstreken bij Trencin in de jeugdopleiding onderbrengen. Op die manier hoeven ze niet direct naar Ajax te komen.’

Nieuwe favoriete club
We zijn benieuwd welke grote Slowaakse talenten allemaal de overstap naar Amsterdam zullen maken. Trencin-eigenaar La Ling (vriend van Johan Cruijff) was ook een tijdje in de race om Ajax-voorzitter te worden, maar delfde uiteindelijk het onderspit in de bestuursperikelencrisis van vorig jaar.

Ajax-directeur Van der Aat staat op straat

Het zat er al een tijdje aan te komen en is dus eigenlijk geen nieuws, maar wel een feit: Henri van der Aat heeft besloten zijn functie als statutair directeur van AFC Ajax NV, in goed overleg met de Raad van Commissarissen (RvC), te beëindigen.

Van der Aat blijft formeel nog tot 1 januari in dienst van Ajax. Zijn positie was al ruim een jaar wankel omdat hij zich tijdens de bloedige fluwelen revolutie tegen de plannen van de grote overwinnaar Johan Cruijff keerde.

Verwacht wordt dat de Ajax-directie op zeer korte termijn wordt aangevuld door het illustere duo Edwin van der Sar en Michael Kinsbergen. Op Ajax.nl liet Henri van der Aat een afscheidsverklaring publiceren:

Het was een voorrecht onderdeel uit te mogen maken van de dagelijkse leiding van Ajax. Het waren roerige jaren, waarin ik onder andere met vier verschillende president-commissarissen te maken heb gehad. De laatste jaren waren ook sportief gezien bijzonder, met het winnen van de KNVB Beker in 2010 en de twee daaropvolgende jaren landstitels en driemaal op rij deelname aan de UEFA Champions League.

Cruijff: Ajax-model als basis voor Nederlands voetbal

Johan Cruijff is bijna klaar met Ajax. Ruim twee jaar geleden begon de legende met een column in de Telegraaf aan zijn ‘fluwelen revolutie’ bij Ajax, vandaag meldt Cruijff dat zijn strijd bijna gestreden is.

De afgelopen twee jaar waren niet bepaald de rustigste jaren in de geschiedenis van Ajax. Maar met de aanstaande komst van Edwin van der Sar als directeur (samen met mentor Michael Kinsbergen) is de kroon op de achteraf niet bepaald geweldloze revolutie bij Ajax gezet. Johan Cruijff vertelt:

‘Mijn werk bij Ajax zit er bijna op. Als het allemaal lukt, dan worden Edwin van der Sar en Michael Kinsbergen toegevoegd aan de directie. Als Van der Sar in de toekomst is ingewerkt dan zou het Ajax-model eigenlijk de basis voor de rest van het Nederlandse voetbal moeten worden. Dus oud-spelers met kwaliteit in combinatie met specialisten.’

Geen speld
‘Tijdens zijn opleiding aan de Cruyff Institute maakte Van der Sar op de docenten juist indruk door de kwaliteiten die nu van hem worden verlangd. Het zegt me weinig, dat hij nog onvoldoende ervaring heeft en het mastersdiploma niet in Nederland wordt erkend. Voor mij is een diploma eigenlijk niet belangrijk, het gaat erom wat iemand weet. Bovendien wordt internationaal de opleiding wel kwalitatief als de tweede van Europa beschouwd.’

Edwin van der Sar: van keeperslegende tot Ajax-directeur?

Van der Sar op zijn best (Foto: gordon2208)

Oud-doelman Edwin van der Sar wordt directeur bij Ajax. Dat meldt althans De Telegraaf op basis van betrouwbare inside-bronnen. Bij Ajax wil nog niemand reageren op de berichten.

De keeperslegende zou op korte termijn worden gepresenteerd als nieuw lid van het directieteam van Ajax. Dat bestaat nu uit voormalig voetbalmaatje Marc Overmars, Jeroen Slop en Henri van der Aat.

Johan Cruijff heeft altijd al warme gevoelens gehad bij Van der Sar. Cruijff zou de betrouwbare sluitpost vorig jaar al eens hebben gepolst, maar toen vond Van der Sar de tijd nog niet rijp. Inmiddels heeft de boomlange oud-doelman een opleiding International Master of Sportmanagement gevolgd bij het prestigieuze Johan Cruyff Institute en is hij er blijkbaar klaar voor.

Voetbalanalistenland
Edwin van der Sar behoeft verder geen introductie. Hij was keeper van het legendarische Ajax-team dat in 1995 de Champions League in Wenen won en tevens recordinternational bij Oranje.

Ajax slaat weer met vuist op tafel bij UEFA

Ajax wil dat de UEFA harder gaat optreden tegen clubs die zich niks aantrekken van de regels van Financial Fair Play. Commercieel directeur Henri van der Aat heeft daar gisteren bij de UEFA op aangedrongen en kreeg bijval van Liverpool.

Het is al de tweede keer binnen korte tijd dat Ajax boos is en enigszins met de vuist op tafel slaat bij de Europese voetbalbond. De vorige keer ging het over de oneerlijke gang van zaken rond de juniorenversie van de Champions League. Later werd echter gezegd dat Van der Aat in die discussie een Europees pleefiguur had geslagen.

In de zaak rond de Financial Fair Play willen Ajax en Liverpool dat er strengere sancties komen. De UEFA houdt toezicht op de financiële huishouding van Europese clubs en heeft bijvoorbeeld 23 Europa League-deelnemers van vorig jaar nog geen prijzengeld betaald omdat de financiën van die clubs niet op orde zijn.

Europese uitsluiting
Maar volgens Ajax-directeur Van der Aat zijn dat sancties waar veel met geld volgepompte clubs niet wakker van liggen:

‘Er moeten hardere sancties ingevoerd worden. Als een club als Real Madrid geen premies krijgt uitbetaald, heeft dat geen effect. Clubs die in overtreding zijn moeten uitgesloten worden van deelname aan Europese toernooien. De Champions League overleeft heus wel zonder enkele grote clubs.’

Ajax toch in zee met club van Tscheu La Ling?

Ajax wil toch gaan samenwerken met AS Trencin, de Slowaakse club van Tscheu La Ling. Dat zeiden zowel Johan Cruijff als Ling zelf na een oefenduel op De Toekomst tussen een team van overgebleven Ajax-spelers en Trencin.

Het duel eindigde onder toeziend oog van Cruijff in 1-1. Een aantal dingen viel op:

Eyong Enoh maakte na bijna een half jaar blessureleed zijn rentree.

Er deed een Ier op proef mee: niemand minder dan de 18-jarige Ronnie Hawkins.

Voedingssupplementenboer
Tenslotte fungeerde Lorenzo Ebecilio bij Ajax als rechtsback. Was er soms niemand anders te vinden? Had Ebecilio niets beters te doen? Of hebben we hier te maken met een soort Michael Reiziger-achtige transformatie van middelmatige aanvaller tot stijlvolle verdediger? Wordt – wellicht – vervolgd.

Over voedingssupplementenboer Tscheu La Ling en zijn Trencin gingen lang geleden, toen Ajax nog bol stond van de bestuursperikelen, de wildste verhalen rond. Met name uit de mond van toenmalig RvC-voorzitter Steven ten Have. Die tijd is nu voorbij, zei Ling tegen RTV Noord-Holland.

Laatste twee pluche stoelen RvC Ajax bezet

Vijf maanden na het opstappen van Steven ten Have en Paul Römer (u kent ze nog wel) heeft Ajax de nieuwe Raad van Commissarissen eindelijk rond. Dolf Collee en Ernst Ligthart gaan de laatste twee pluche stoelen bezetten.

De nieuwe RvC bestond al uit Hans Wijers, Theo van Duivenbode en Leo van Wijk.

Ernst Ligthart is voorgedragen op aanbeveling van de ondernemingsraad van Ajax. Hij is al lid van de club en de tuchtcommissie amateurvoetbal van de KNVB. Daarnaast is Ligthart bestuursvoorzitter bij Dijkstra Voermans Advocatuur en Notariaat, wie kent ze niet.

Olé Collee
Dolf Collee zat in de raad van bestuur van ABN Amro, voormalig hoofdsponsor van Ajax, en is nu adviseur of commissaris bij negen bedrijven, waaronder de HEMA.

Tot zover de berichtgeving en personalia aangaande de voormalige bestuursperikelen bij Ajax.

‘Ajax moet oppassen voor Marco Borsato-scenario’

De clubkas

Ajax doet de laatste tijd wel heel erg zuinig aan. Het zou gaan om nieuw beleid, in deze tijden van economische crisis. Volgens de immer betrouwbare De Telegraaf is het in werkelijkheid nog een graadje erger: er zou sprake zijn van een ‘geheim financieel kerkhof’ à la Marco Borsato.

Ajax heeft nogal wat (dure) spelers de deur uitgedaan de laatste tijd: Jan Vertonghen, Mounir El Hamdaoui, Dario Cvitanich, Ismail Aissati, Nicolas Lodeiro, Jeroen Verhoeven, André Ooijer, Aras Özbiliz, Dmitri Boelikin, Rodney Sneijder en Geoffrey Castillion.

Vermoedelijk volgen binnenkort nog – mogelijk noodgedwongen – Vurnon Anita (voor 8 miljoen naar Newcastle United) en Theo Janssen (voor 1 miljoen naar Vitesse).

Spotgoedkoop
Ajax kreeg daarvoor de transfervrije Klasse-Lasse Schöne en de spotgoedkope Sana uit Zweden. Luciano Narsingh was te duur. Oussama Assaidi hoeft waarschijnlijk niet te komen omdat hij teveel salaris vraagt. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Is Ajax soms blut?

Ja, zegt de 100 procent waarheidsgetrouwe De Telegraaf. Voormalig voorzitter Uri Coronel en oud-directeur Rik van den Boog zouden Ajax hebben achtergelaten met een ‘financieel kerkhof’, door jarenlang gigantische en volgens sommigen onverantwoorde risico’s te hebben genomen.