Witte rook bij Ajax: Wijers nieuwe RvC-voorzitter

Witte rook vanmiddag vanuit de Arena in Amsterdam: Ajax heeft een Raad van Commissarissen. Althans, drie van de vijf stoelen zijn officieel ingevuld: Hans Wijers, Theo van Duivenbode en Leo van Wijk. 

Na weken van betrekkelijke rust op het bestuursperikelenfront werden vanmiddag de drie benoemingen goedgekeurd tijdens een BAVA’tje (Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders). Johan Cruijff was er niet, hij verblijft momenteel ‘in het buitenland’.

Voorzitter van de nieuwe RvC, en opvolger van de roemruchte Steven ten Have, is Hans Wijers. Oud-minister van D66, tot voor kort CEO van Akzo Nobel en voorzitter van Natuurmonumenten. Dat klinkt als een ideale voorzitter.

Old skool
Gelukkig weet hij ook iets van Ajax. In een interview met Ajax TV noemde Wijers enkele Ajax-momenten die hem altijd zijn bijgebleven: de mistwedstrijd tegen Liverpool (ook een favoriet van burgemeester Eberhard van der Laan) en het doelpunt van Dick van Dijk in de Europa Cup-finale tegen Panathinaikos. Hans is duidelijk old skool.

Theo van Duivenbode kennen we ook. Adviseur, consultant en oud-voetballer van Ajax. Een echte Amsterdammer die in 1969 de verloren Europa Cup-finale tegen AC Milan meemaakte en vervolgens naar Feyenoord vertrok en daar ook iets won. Pijnlijk, maar het zij hem vergeven.

Sterk in de lucht
Leo van Wijk is oud-voetballer en -honkballer bij Ajax, maar vooral bekend als voormalige KLM-topman en huidig deputy CEO van Air France-KLM. Van Wijk is sterk in de lucht en gaat veel over de vleugels, om eens wat leuke woordspelingen te gebruiken.

Wijers schetste tijdens de BAVA drie uitgangspunten voor zijn RvC:

1. De lijn-Cruijff moet integraal worden doorgevoerd in de organisatie.

2. Ajax moet, binnen de beschikbare financiële mogelijkheden, dichter bij de Europese top komen.

3. De rust moet terug keren in de club.

Dat zijn uitgangspunten waar weinig Ajacieden het mee oneens zullen zijn. We wachten af!

 

Lees ook:Live Blog: Sparta – Ajax

0 reacties op “Witte rook bij Ajax: Wijers nieuwe RvC-voorzitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.