Categorie: "Supporterszaken"

Verdomme, niks meer om over te klagen!

Kijk na de 1-1 tegen ADO, dan kun je zo heerlijk klagen, schelden of zeiken over het spel en de spelers. Maar na de 5-0 op Willem II is er vrij geen enkele reden om op Ajax kritiek te hebben. Jammer, want daar zijn wij voetballiefhebbers nou net zo goed in!

Milik, fantastische wedstrijd. Klaassen tikt de laatste doelpunt er met zoveel gevoel en klasse, niks op aan te merken. Andersen was de hele avond geweldig. Op een gegeven moment ga je als blogger gewoon ergens naar zoeken om over te klagen, maar dat lukte gisteravond gewoon niet. Het was gewoon genieten. Maar gelukkig hebben we dan altijd nog de Publieke Omroep. Marthe Naber Heuer heeft haarfijn vastgelegd op de camera hoe het is om Ajacied te zijn.

Het kankeren, het vloeken en tieren, het juichen, de sfeer, het meeleven en adoreren van de club. Op een avond zoals gisteren is dat toch het mooiste wat er is? Om dat gevoel nog even langer vast te houden staat hieronder een mooie docu van 10 minuten hieronder voor u als kijktip.

Het Ajax-nieuws overzicht: bonussen, beleid, contracten en Cruijff

Gisteren was de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Ajax en de top van Ajax moest zich verantwoorden voor het afgelopen jaar. Omdat er behoorlijk veel nieuwsberichten hiervan rondvliegen volgt hier een mooi en kort samengevat overzicht van alle uitspraken en feiten.

Marc Overmars is vijfde best-betaalde technisch directeur in het Nederlands voetbal als het gaat om zijn basissalaris. Hij kreeg wel een flinke bonus voor vorig seizoen toen hij Alderweireld, Eriksen en Boerrigter verkocht.

Ajax-fans weren door PSV is ‘schandalige vertoning’

AJAXAjax speelt morgen de topper tegen PSV zonder dat er Ajax-supporters op de tribune mogen zitten. Er wordt gewerkt aan de trein en het zou te gevaarlijk en riskant zijn als Ajax-supporters met de bus zouden komen, meent burgemeester Rob van Gijzel van Eindhoven. Dat heeft tot felle kritiek geleid, onder anderen van onze eigen burgemeester Eberhard van der Laan.

Ajax spande afgelopen week zelfs een kort geding aan tegen Eindhoven, maar ook dat mocht niet baten. Het voorstel van Van der Laan om Amsterdamse agenten mee te sturen naar Eindhoven, vond in Brabant ook geen gehoor. En dat terwijl PSV-supporters vorig jaar bij de Johan Cruijff Schaal gewoon met eigen vervoer naar Amsterdam mochten komen. Overigens kwamen er toen maar een paar honderd fans.

Andere opties vielen ook af: een busreis naar het in de buurt gelegen Maarheeze, gevolgd door een treinreis naar Eindhoven, dat vond burgemeester Marga Vermue van Cranendonck een beetje eng.

Hindermacht
En nog hilarischer: Een treinreis via Nijmegen werd afgewezen omdat tussen Nijmegen en Eindhoven alleen maar dieseltreinen kunnen rijden, waarvan de noodremmen niet kunnen worden uitgeschakeld. Een no-go voor Ajax-fans dus, vindt Van Gijzel.

Open Dag Ajax ondanks alles toch weer gezellige boel

AJAXBij Ajax was het donderdag de jaarlijkse Open Dag. Ondanks een relletje rond supporters was het weer een gezellige boel.

Spelletjes doen, in de spelersbus rondkijken, even naar de MediaMarkt, genieten van het zonnetje, de Ajax-spelers van relatief dichtbij zien, er was weer van alles te doen. Ook kon er weer een openbare training in de Arena worden bekeken, waarbij onze redactie zich jaarlijks afvraagt: is dat nou leuk?

We kunnen er niet over oordelen, want de redactie kon door omstandigheden niet bij de Open Dag van Ajax zijn. Gelukkig hebben we de beelden nog.

Check hieronder beelden van de Open Dag bij Ajax.

Fanatieke Ajax-supporters boycotten Open Dag

AJAXOp de Open Dag van Ajax, donderdag, zullen de meest fanatieke supportersgroepen niet aanwezig zijn. Het gaat om de F-Side, de AFCA Supportersclub, VAK410, South Crew en N.U.A. De groeperingen zijn het oneens met de VIP-behandeling van leden van de Supportersvereniging Ajax, SVA.

Waarom wordt er nu weer geboycot, zal menig supporter wellicht denken. In een verklaring op de website van AFCA met de kop Seizoenkaarthouders minder belangrijk dan SVA-leden? wordt een en ander helder uitgelegd.

De AFCA schrijft:

Op de open dag van Ajax zullen AFCA supportersclub, F-side, VAK410, South Crew en N.U.A. niet aanwezig zijn. De reden hiervan is dat Ajax totaal niet heeft geluisterd naar de input van de supporters en op eigen houtje een plan in elkaar gedraaid heeft, waar wij niet achter staan. De enige die wel aanwezig zullen zijn is het clubje van teletekstsupporters: Supporters Vereniging Ajax (SVA).

Ajax-fans accepteren nieuw roze uitshirt

De afgelopen dagen was er het een en ander te doen om het nieuwe uitshirt van Ajax, dat door Adidas is voorzien van de nodige roze tinten. Ondanks veel gemopper en flauwe grappen blijft het uitshirt wel gewoon zoals het is, zo accepteren ook de Ajax-fans.

Ajax Showtime sprak met AFCA-vicevoorzitter en ASD-woordvoerder Sander Huisman. Hij is kritisch, maar legt zich wel neer bij het roze uitshirt.

Huisman: ‘Wij vinden dat de supporters altijd inspraak moeten hebben op het shirt. Normaal gesproken was er ook een overleg tussen Ajax, (kleding)sponsors en de AFCA-supportersclub. De laatste twee seizoenen echter vonden deze gesprekken niet meer plaats. Wat ons betreft is dit shirt en de reacties daarop een les geweest en zullen wij ons weer nadrukkelijker proberen te mengen in het ontwerp van het shirt.’

Vooral het feit dat Ajax-logo roze van kleur is, zorgt voor enige ergernis bij Huisman. ‘Wat ons betreft is het logo nu nóg lelijker. Wij maken ons geen illusies: wij begrijpen dat het financieel gezien wel een hele dure grap zou worden om het shirt nog terug te draaien. Belangrijker is dat we ons nu op de toekomst richten en zorgen dat we dit kunnen voorkomen.’

Uit onderstaande foto blijkt dat het natuurlijk nog altijd veel erger had kunnen zijn.

‘Trommels horen niet op de tribunes bij Ajax’

AJAXAjax-supporters aan de zuidzijde van de Amsterdam Arena kunnen al een tijdje genieten van zogenaamde sfeerverhogende trommels. Lang niet alle fans zijn daar blij mee, op zijn zachtst gezegd. Maar wat vindt Ajax-bestuursraadlid en oer-F-Sider Ronald Pieloor ervan?

Ronald Pieloor werd deze week geïnterviewd in het alleraardigste AT5-programma Dit is mijn club. Het gesprek gaat over de begintijd van de F-Side en de verhuizing naar de Arena, die er aanvankelijk toe leidde dat de F-Side uit elkaar viel.

Tegenwoordig is het weer bijzonder sfeervol bij Ajax, constateert ook Pieloor. Alleen die trommels, die zijn hem een doorn in het oog. ‘Trommels en de F-side gaan niet echt samen. Zelfs als Ajax 2-0 achterstond, bleef die sambaband gewoon doorgaan. Dat wil je niet naast je hebben, dat irriteert.’

‘Einde trommels’
‘Op een gegeven moment hebben ze die trommels opgehangen. Dat voelde niet echt natuurlijk aan. Dus toen er een waardeloze wedstrijd was gingen die trommels de gracht in, einde trommels. Nu zijn ze weer terug. We kijken wel wat het gaat worden’, aldus Pieloor tegenover AT5.

Check hieronder de hele aflevering van Dit is mijn club, inclusief het gesprek met Pieloor.

Ajax-fans lachen om supportersacties Feyenoord-FC Utrecht

Voor Ajax-fans viel er zondag wel het een te ander te lachen bij de wedstrijd Feyenoord-FC Utrecht. Feyenoord won weliswaar, maar de supporters in De Kuip lieten zich van hun grappigste kant zien.

Zo brak er twee minuten voor tijd een explosie van vreugde uit in De Kuip toen het gerucht ging dat AZ 3-3 had gemaakt tegen Ajax. Het Legioen ging uit zijn dak en ook de technische staf sprong enthousiast op. Maar het bleek een vergissing van enkele enthousiaste jongens die was overgeslagen op de rest van het stadion. AZ-Ajax eindigde keurig in 2-3.

Dat kan natuurlijk gebeuren. Ook grappig, maar toch iets tragischer is dit spandoek dat de supporters van FC Utrecht in De Kuip hadden opgehangen.

(Via @voetbalchaos)

(Via @voetbalchaos)

Ajax-fanzine na 16 jaar weg door vergunningensoap?

Het Ajax-fanzine De Meersche Helden gaat mogelijk verdwijnen. De supporters mogen het blad na zestien jaar ineens niet meer bij de Arena verkopen omdat ze niet beschikken over een vergunning, die bij navraag niet blijkt te bestaan.

Vaste bezoekers van Ajax-thuiswedstrijden kennen De Meersche Helden wel, of hebben anders in ieder geval de verkopers wel eens bij de Arena gezien. Nu heeft Stadsdeel Zuidoost na jaren ineens ontdekt dat het verboden is om bij het stadion blaadjes te verkopen.

In april werden de verkopers door een eenheid van de Milieupolitie gesommeerd hun werkzaamheden onmiddellijk te staken, omdat ze geen vergunning hadden. Er volgde een ‘officiële waarschuwing’.

Niet-bestaande vergunning aanvragen
De Ajax-supporters deden vervolgens braaf een aanvraag voor een vergunning, maar die bleek vervolgens niet te bestaan. Woordvoerder Eric Weber van Stadsdeel Zuidoost verklaart het in Metro:

‘Er bestaat geen vergunning voor het verkopen van een blad op straat. In de Algemene Plaatselijke Verordening staat dat commercieel flyeren verboden is. Omdat De Meersche Helden geld voor hun fanzine vragen is het verboden om bij het stadion hun blad te verkopen.’

Attentie: belangrijke data voor Ajax-fans

Ajax staat het komende seizoen weer een aantal belangrijke data te wachten. De KNVB kwam gisteren met het concept-competitieprogramma, waarin – onder voorbehoud – een aantal interessante ontmoetingen staan.

De competitie begint voor Ajax op 12 augustus, een week na het binnenhalen van de Johan Cruijff Schaal. Eerste tegenstander is AZ. Pak je agenda erbij en check onderstaande belangrijke data voor Ajacieden, wie immer ohne Gewähr.

Woensdag 1 augustus: Open Dag Ajax

Zondag 5 augustus: Ajax-PSV, Johan Cruijff Schaal

Zondag 12 augustus: Ajax-AZ

Zondag 2 september: Heerenveen-Ajax

Zaterdag 29 september: Ajax-FC Twente

Zondag 28 oktober: Feyenoord-Ajax

Zaterdag 1 december: Ajax-PSV