De Africa Cup hoeft helemaal geen probleem te zijn voor Ajax

Wat een knal van Serero gisteren, een beauty. De 1-0 tegen Utrecht met zoveel power binnen knallen, prachtig. Naast Klaassen is hij nog wel meest de stabiele factor op het middenveld. Met vechtlust en zijn mentaliteit jaagt hij tegenstanders op, geeft ze geen moment rust. Dat kan na de winterstop Ajax opbreken wanneer de Zuid-Afrikaan naar geselecteerd word voor zijn land voor de Africa Cup of Nations in januari.

De Telegraaf pakte redelijk groot uit vanmorgen: Ajax zou een mogelijk vertrek van Serero naar Afrika vrezen. Het anker op het middenveld zou wegvallen en problemen veroorzaken op het middenveld. Uw huisanalist deelt die bezorgdheid echter niet om een aantal redenen. Sterker nog, het zou wel eens gunstig kunnen uitpakken.

Al een tijdje zweeft Schöne op de linker- en rechterflank en vaak heeft de Deen het op die positie moeilijk. Mocht Serero inderdaad opgeroepen worden door Zuid-Afrika dan kan Frank de Boer Schöne weer terug schuiven naar de plek waar hij hoort: op het middenveld. En dat maakt de weg weer vrij om met zowel Kishna en El Ghazi te spelen. Op dit moment zit Frank de Boer met een luxe-probleem, of Kishna of El Ghazi opstellen, daardoor zit er bijna altijd één van de twee getalenteerde vleugelaanvallers op de bank. Niet de meest ideale situatie voor jonge spelers die zich nog moeten ontwikkelen.

Kan Serero vervangen worden? Foto: @SereroThulani

Kan Serero vervangen worden? Foto: @SereroThulani

Ook met de diepte van de selectie moet Ajax het kunnen opvangen. Viktor Fischer is bijna terug van zijn hamstringblessure en zou weer kunnen spelen na de winterstop. Daarnaast heeft Frank de Boer ook Queensy Menig al een tijdje bij de selectie van Ajax 1 zitten. De trainer heeft nog opties over voorin en zou daardoor zonder problemen Schöne weer op zijn oude vertrouwde plek kunnen zetten. Maar ook op het middenveld houdt Ajax nog opties over om Serero te vervangen wanneer dat nodig is.Bij de selectie kunnen zowel Riedewald als Zimling op die positie spelen. De voorkeur gaat uit naar Riedewald omdat die de speelminuten kan gebruiken om zich verder te ontwikkelen. En in de minuten die Riedewald al speelde op het middenveld liet hij zien dat hij daar prima kan spelen.

Wanneer je op deze manier naar de situatie kijkt dan zijn er eigenlijk meer pluspunten dan minpunten voor Ajax. Toegegeven, met veel jonge spelers neem je een risico dat de wisselvalligheid erin sluipt. Inconsistentie en puntverlies liggen op de loer. En dat in een periode waarin een aantal moeilijke wedstrijden op het programma staan. Maar er zijn ook vele positie aspecten: Frank de Boer kan experimenteren, jonge spelers veel meer speeltijd geven en Schöne van de flanken halen zonder dat hij daarmee opties verliest binnen zijn selectie. Die Africa Cup hoeft echt geen groot probleem te zijn voor Ajax.

Lees ook:Live Blog: Sparta – Ajax

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.