Verlos Lasse Schöne uit zijn lijden, alsjeblieft

Zielig, nee dat is niet het goede woord, sneu. Dat is beter, het is sneu. Je werkt je twee jaar lang het schompes voor je club. Redt je trainer keer op keer door vrije trap na vrije trap erin te knallen. Daarmee win je wedstrijden, grote wedstrijden zoals in de Champions League. En als stank voor dank wordt je op de vleugel gezet als je niet meer nodig bent.

Lasse Schöne staat straks op zijn slippers bij Ajax.

Lasse Schöne staat straks op zijn slippers bij Ajax. (Photo: Chris 0023)

En daar op die flank hoort Schöne helemaal niet. Hij is te traag, niet behendig genoeg om acties te maken. Zijn voorzetten zijn vaak te hard, tjah, met zo’n been die gemaakt is om die bal in het doel te poeieren is dat niet zo gek. Frank de Boer kan coachen wat hij wilt, Lasse Schöne is en blijft een middenvelder. Gemaakt voor de korte subtiele passjes en de vrije trap. Haal hem van die vleugelspitspositie af!

De echte Lasse Schöne, die hebben we zo lang al niet gezien dat we maar eens met het tv-programma Vermist moeten gaan bellen. Sinds de zomer staat hij daar op de vleugel, onzichtbaar te wezen op het veld. Heel soms komt hij weer boven water als hij zijn vrije trappen moet nemen maar zelfs dat gaat hem slecht af de laatste weken. Sinds de wedstrijd tegen FC Dordrecht in oktober is heeft de Deen geen pepernoot geraakt. Onzichtbaar op de linkerflank en misschien kwam het door de mist, maar gisteren tegen ADO stond hij op de rechterkant 90 minuten lang nutteloos te zijn. Het is gewoon pijnlijk om naar te kijken.

Hij kreeg de bal wel, maar net zoals tegen PSG, Heerenveen of Cambuur, kon hij geen acties maken. Een paar passjes breed of naar achteren, meer heeft hij niet gedaan. Compleet uit zijn comfortzone op die positie. Frank de Boer vertikt het om hem terug op het middenveld te zetten en dat is behoorlijk zorgelijk.

De 28-jarige Schöne heeft namelijk nog een half jaar op zijn contract en de clubs staan in de rij om hem goedkoop op te pikken. Frank de Boer wil hem niet kwijt maar wat voor toekomst kan hij de ervaren Deen bieden? Volgend seizoen komen De Sa en Meleg terug van hun huurclubs. En zeker Meleg, waarvoor meer dan een half miljoen is betaald aan Vojvodina, zal minuten moeten maken om dat geld terug te verdienen. Tegelijkertijd staan volgend jaar Andersen en Klaassen gegarandeerd nog op het middenveld gezien hun contracten en als ze gezond blijven. En het beleid is duidelijk van Ajax: de jeugd heeft voorrang. Volgend seizoen is hij 29 en dan zal De Boer gaan kijken naar de jeugd voor een nieuwe middenvelder. Abdelhak Nouri of Donny van de Beek van de A1 bijvoorbeeld. Die gaan deze winter misschien mee naar Qatar op trainingskamp. Daarnaast staat ook Bazoer al een tijd te wachten op zijn kans, hij debuteerde eerder dit seizoen in de bekerwedstrijd tegen Urk.

Misschien is het maar beter om Schöne uit zijn lijden te verlossen. Hem die transfer naar het buitenland te gunnen. Want de komende jaren zal hij minder en minder op zijn plek zijn bij Ajax. Het beleid van Ajax zal ervoor zorgen dat hij gepasseerd wordt voor de jeugd. Zelden staat hij nog op het middenveld en als Fischer straks terug is van zijn blessure is straks zijn basisplek op de vleugel ook niet meer zeker. Hoe dan ook Frank de Boer, doe iets! Alsjeblieft!

Lees ook:Live Blog: Sparta – Ajax

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.