Blessure Boilesen komt stiekem goed uit

Anderhalve maand geleden kopte Boilesen een bal iets te hard terug en liep daarbij een hersenschudding op. Kon daardoor twee wedstrijden niet spelen en prompt had Ajax zijn oktober-dip.

In die tijd speelde Ajax tegen FC Twente en Barcelona en net in die twee wedstrijden moest Viergever op de linksback positie starten. Bij Twente speelde Corona in de eerste helft Viergever helemaal tuureluurs en scoorde ook de 1-0 toen. Maar sinds oktober heeft Ajax zijn beleid goed duidelijk gemaakt in een langetermijnplan. Door de blessure kunnen we nu eindelijk zien of dat plan ook kans van slagen heeft.

Frank kan nu goed beoordelen of hij een redelijke verdediging kan neerzetten. (foto: @AFCAjax)

Frank kan nu goed beoordelen of hij een redelijke verdediging kan neerzetten voor de komende jaren. (foto: @AFCAjax)

Want Boilesen ligt er waarschijnlijk maanden uit. Gisteravond moest Viergever invallen op de linksbackpositie en moest daar Cavani stoppen. Hij deed dat aardig, Cavani kwam er af en toe makkelijk door over de rechterkant maar over het algemeen had Viergever zijn tegenstander redelijk onder controle. Redelijk, want af en toe ging hij nog flink de mist in. Daarom is het juist goed dat de aangekochte verdediger/middenvelder nu een lange tijd moet spelen in de verdediging van Ajax. Allereerst omdat dat in de langetermijnplannen staat van Ajax, dat meldde De Telegraaf vorige week. De krant publiceerde daarbij een infographic met daarin het Ajax-elftal voor de komen drie of vier jaar. Wie staat er in de centrale verdediging? Viergever. Reden dus om extra kritisch naar zijn prestaties te kijken de komende tijd.

De infographic van De Telegraaf

Als Veltman al geen twee goede wedstrijden achter elkaar kan afwerken, Viergever daarnaast moet staan en Boilesen meer matige wedstrijden afwerkt dan goede dan zit je als club in grote problemen. De tijd zal het leren hoelang Boilesen precies eruit ligt maar dat het lang kan duren dat is zeker. De maand na de winterstop zal de meest cruciale voor Ajax zijn omdat het dan tegen Vitesse, AZ, FC Twente, Feyenoord en PSV speelt. En daar komen hopelijk nog twee Europa League wedstrijden bij. Op dit moment heeft Viergever een zestal wedstrijden en een trainingskamp in Qatar om op die positie te groeien. Om daarna in de topwedstrijden te kunnen laten zien wat hij kan.

Zo krijgt Ajax nog voor de zomer te zien of Viergever inderdaad in de langetermijnplannen past. Is dat niet het geval dan kan er voor de zomer nog besloten worden of Denswil of Van der Hoorn niet betere opties zijn. En ook kan dan in de zomer nog altijd een nieuwe verdediger gehaald worden, Virgil van Dijk ofzo.

Hoe rot het ook is voor Boilesen, eigenlijk komt het  heel goed uit dat we Viergever nu kunnen gaan beoordelen op zijn verdedigende kwaliteiten de komende tijd. En of hij daadwerkelijk goed genoeg is om Ajax naar een hoger niveau te krijgen. Zo heb elk nadeel zijn voordeel.

Lees ook:Live Blog: Sparta – Ajax

2 reacties op “Blessure Boilesen komt stiekem goed uit

  1. wouter kolthof

    wat viergever nu op linksback gaat laten zien de komende tijd zegt toch niet alles over zijn kwaliteiten als beoogd centrumverdediger?

      /   Beantwoorden  / 
    1. Ronald

      Hoi Wouter,

      zoals ik in de blog al aangaf, De Boer kan nu over een langere periode kijken naar zijn verdedigende kwaliteiten. Daarnaast kan hij kijken hoe de samenwerking gaat met bijvoorbeeld Veltman en Cillessen gaat.

      De linksbackpositie zegt niet alles maar je kan er wel een goede indicatie uit krijgen want bijvoorbeeld Jetro Willems bewijst bij PSV dat je op die positie niet alleen moet kunnen aanvallen, maar ook goed moet kunnen verdedigen. Dus ja, ik ben heel benieuwd hoe Viergever het gaat doen de komende maanden in verdedigend opzicht. Hoe de mandekking gaat, positionering tijdens counters, de buitenspelval, communicatie met Cillessen Moisander/Denswil, Veltman en misschien Van der Hoorn, tackles, ballen wegwerken, blokken zetten etc. Genoeg dingen voor De Boer om hem verder op te kunnen beoordelen en coachen de komende tijd.

        /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.