Spelersanalyse: geduld met Joël Veltman raakt op

Hij is 22, draait alweer anderhalf jaar volledig mee in de Ajax verdediging en is een vaste waarde voor Frank de Boer. Sterker nog, als De Boer moet kiezen dan staat Moisander eerder aan de kant dan Veltman.

Toch is uw huisanalist behoorlijk teleurgesteld in de jonge centrale verdediger. Na anderhalf jaar zou je van een speler verwachten dat met meer ervaring en speelminuten zich ontwikkeld en verbeterd. Maar in dit geval is er eerder sprake van verslechtering. Zo heel af en toe laat Veltman zien dat hij een goede verdediger kan zijn, als hij goed in de wedstrijd zit, scherp en alert is, dan kan hij zelfs een spits als Ibrahimovic onschadelijk maken. Het omgekeerde is vaak het geval.

Al geruime tijd zit Veltman te knoeien achterin en de wedstrijd tegen Mexico was daar een goed voorbeeld van. Niet scherp, niet alert waardoor Ajax en ook Oranje gisteravond vaak onnodig doelpunten tegen krijgt. De wedstrijd tegen PSV bijvoorbeeld, door twee keer slap verdedigend werk van Veltman verliest Ajax met 1-3. Tegen Cambuur mag die eerste doelpunt nooit vallen als Veltman goed gepositioneerd staat. Tegen Barcelona maakte hij fout op fout(die tweede gele kaart kwam echt niet uit de lucht vallen) en tegen Mexico stond hij te slapen bij twee van de drie doelpunten. Van groei is de laatste tijd geen sprake bij Veltman.

Zijn tackles zijn sterk maar het kort dekken van zijn man, daar schiet hij vaak in tekort. Een heel goed voorbeeld is de 0-1 van Mexico waar Vela een lang afstandsschot kan lossen omdat Veltman hem zijn gang laat gaan om het schot te blokken. Terwijl hij tijd genoeg had om die sprint te kunnen maken om het schot te blokken. Of hij ziet dat schot niet op tijd aankomen of hij is te laks om de man af te stoppen. In zijn geheel is het een simpele dekkingsfout. Het probleem is dat Veltman op een heel seizoen dit soort dekkingsfouten constant blijft maken.

Voor iemand die al anderhalf jaar meespeelt met het eerste van Ajax lijkt het vaak nog alsof hij net uit Jong Ajax komt rollen. Tot nu toe heeft Moisander hem vaak kunnen redden maar die is na de zomer, of misschien deze winter al, weg. Als Veltman voor die tijd geen vooruitgang boekt op zijn verdedigende taken dan moet Ajax misschien weer naar de jeugdopleiding kijken om te kijken of daar iemand is die wel groeipotentie heeft. Want als dit zo doorgaat, dan is Veltman absoluut niet de lange termijn oplossing voor Ajax. Uw huisanalist zegt nog niet het vertrouwen in hem op maar maakt zich wel grote zorgen. Veltman zei in januari te gaan werken aan de ´Frank de Boertjes´ maar bijna een jaar later blijft hij blunderen in de verdediging.

Want Veltman kan het wel, snel reageren, scherp zijn, goed zijn man dekken, de bal afpakken. Maar hij is zo verschrikkelijk wisselvallig en hij maakt ook soms zulke domme overtredingen. Elke keer dat je de indruk krijgt dat hij toch wel een verdediger met klasse is doet de jongen weer iets doms en speelt hij weer een dramatisch wedstrijd. Dat moet er echt uit, zeker met Frank de Boer en Jaap Stam als mentoren. En zo niet, dan zijn er vast verdedigers in de jeugd die wel leren.

Lees ook:Live Blog: Sparta – Ajax

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.