Klassieker: overwinning Ajax blijft uit na fout Kuipers

Na een periode van vijf jaar zonder nederlaag heeft Ajax dan toch weer eens aan het kortste eind getrokken in de klassieker tegen Feyenoord. De Rotterdammers wonnen, dankzij Björn Kuipers en John Guidetti, met 4-2. 

De eerste twintig minuten in de hysterische Kuip waren voor Ajax, dat het duel geheel onder controle had en de bal rustig een beetje rond tikte. De 1-0 door Christian Eriksen was een logisch gevolg. De technisch hoogbegaafde Deen krulde de bal op fraaie wijze achter Feyenoord-keeper Erwin Mulder. De fundamenten van een zoveelste overwinning in Rotterdam leken gelegd.

Helaas dacht scheidsrechter Björn ‘als mijn haar maar goed zit’ Kuipers daar anders over. Hij gaf totaal ten onrechte een penalty aan Feyenoord na een correcte tackle op de bal door Jan Vertonghen, gevolgd door een knap stukje stervende zwaan-werk van de opmerkelijk fitte Guidetti. Waar Vertonghen lof zou verdienen voor zijn fraaie sliding, kreeg hij een gele kaart. Guidetti schoot de 1-1 in.

Ruimte
Vertonghen na afloop: ‘Als je iets van voetbal weet, is het geen penalty.’ Frank de Boer vond het ‘niet eens een dubieuze, maar gewoon geen strafschop’ en had dat zelfs van de bank af kunnen zien. Gregory van der Wiel vatte het goed samen op Twitter: Pfff moet het weer op zo een manier.

Ook André Kuipers had vanuit de ruimte een beter zicht op de situatie dan (zijn broer?) Björn Kuipers. De scheidsrechter ging – na bestudering van de tv-beelden – enigszins door het stof:

‘Het is een moeilijke situatie, een lastige situatie. Als ik het nu minutieus terugkijk, is het ja of nee’, aldus Kuipers. 

Kantelmomentje
Het was in ieder geval een klassiek kantelmomentje. Nadat de ingetogen Guidetti de strafschop had benut, stroomde de testosteron weer op volle kracht door de Feyenoord-aderen en kreeg Ajax het lastig. Na een – wederom discutabel gegeven – vrije trap voor Feyenoord frommelde de Zweedse uitslover zelfs de 2-1 binnen.

In de tweede helft, laten we eerlijk zijn, zat een overwinning er niet meer in. Te veel Ajacieden waren afwezig of oogden te slap. Ebicilio en Blind speelden niet de beste wedstrijd van hun leven, Janssen en Sulejmani kregen niet bepaald de handjes op elkaar en ook Siem de Jong is wel eens zichtbaarder geweest in de Kuip.

De snelle 3-1 van Bakkal was irritant, de 3-2 van invaller Bulykin was hilarisch en de derde treffer van fenomeen Guidetti leverde de 4-2 eindstand op.

DVD
Feyenoord is dus voor een jaartje de baas in Rotterdam, waarvoor gefeliciteerd. De Coolsingel schijnt inmiddels al aardig vol te stromen voor de huldiging van vanavond. En bij de Free Record Shop aan de Lijnbaan staat al een lange rij mensen die de DVD van de historische zege op Ajax alvast willen aanschaffen.

Frank de Boer was uiteraard niet de vrolijkste na de wedstrijd. ‘We zitten in een periode dat het niet allemaal op rolletjes loopt, en dan proberen we situaties waarin je door discutabele beslissingen van de scheidsrechter op achterstand komt, te vermijden.’

Duidelijke taal, Frank.

Lees ook:Live Blog: Sparta – Ajax

29 reacties op “Klassieker: overwinning Ajax blijft uit na fout Kuipers

  1. trlletje

    wat kunnen jullie vieze vuile stinkneuzen toch slecht tegen je verlies!!! helemaal niks in dat vieze vettige kutamsterdam!!!!!

      /   Beantwoorden  / 
    1. Hahaha

      Lol ze winnen is weer een keertje thuis van Ajax en meteen een grote bek en roepen met z’n allen na de wedstrijd helemaal niks terwijl het bij Feyenoord al jaren helemaal niks is. Sterker nog de afgelopen 10 jaar hebben ze maar een prijs gewonnen :)

        /   Beantwoorden  / 
      1. Mark78

        Nou Hahaha ze zijn kampioen geworden hoor, 13 jaar geleden whahahaha.

          /   Beantwoorden  / 
        1. Hahaha

          Ik denk rond 2022 dat ze weer mischien kampioen worden of er dicht bij :)

            /   Beantwoorden  / 
          1. henk

            Ajax heeft ook bijna niets gewonnen de laatste jaren, PSV, AZ, Twente waren het de laatste jaren. Zo was het in de jaren 90 nog eens in de 2 jaar landskampioen en een paar grote titels. in de jaren 0 maar 2 keer kampioen. PSV is op dat punt Ajax allang voorbij. Ja blijf maar roepen we zijn de grootste, de grootste wat!!!!!!! Feyenoord was de eerste en de laatste met een grote titel. Ajax heeft een begroting van 62 miljoen!!!
            Wat doen ze met dat geld, alleen uitgeven aan rechtzaken door de mensen die Ajax een warm hart toe dragen????
            Nee Ajax is diep gezakt, misschien wel goed zo, kan die arrogantie een beetje dimmen’.

              /  
          2. Mark78

            Henk, Ajax 30 keer landskampioen, Feyenoord 14 keer (waarvan 9 voor 1970). Ajax 18 keer de beker tegen 11 van Feyenoord. Feyenoord 1x de EC 1 in 1970, Ajax 4 keer. Hoe duidelijk wil je het verschil nog hebben? Daaaaaaag Henk.

              /  
          3. Hahaha

            Niets gewonnen? We hebben de afgelopen 10 jaar stuk of 10 prijzen mijn Calimerovriend. Feyenoord was de laatste met een grote titel? Ajax was de laatste met een echte grote titel denk daar maar eens over na :)

              /  
  2. gewema

    Als sc_Heerenveen supporter wil ik toch even Feyenoord gelukwensen…
    Volkomen verdiend gezien de hele wedsrijd …
    en nou niet alleen de Scheidsrechter de schuld geven…
    Ajaxieden blijven hele slechte verliezers …helaas..

      /   Beantwoorden  / 
  3. Ron

    Trillertje , kun jij ook normaal reageren???

      /   Beantwoorden  / 
  4. Ron

    Gewema: klopt, alleen was de pingel het kantel moment… Dure blunder dus! Feyenoord werd in de wedstrijd geholpen… Daarna wel goed uitgevoetbald..
    Verliezen doet altijd pijn, ook dat klopt

      /   Beantwoorden  / 
  5. Rob

    Volgens mij was die vierde goal van Feyenoord buitenspel. Waarmee ik niets af wil doen aan de overwinning van Feyenoord. Ajax is gewoon geen team. In het verleden begon het bij Ajax na de winter stop nog wel eens te lopen, daar is nu ook niets van te zien.

      /   Beantwoorden  / 
  6. Ron

    Klopt, ik dacht ook aan buitenspel… Maar als de keepert die fout niet maakt scoren wij nooit…
    Wat ik nou niet snap is dat de boer zegt geen spits nodig te hebben. En dat hij met zijn spierballen taal Feyenoord op scherp zet.
    Ik had zin in een mooie overwinning, in een uitwedstrijd, vijandige omgeving… Maar nee, foute beslissing scheids en de koppies hangen. Ín de kuip notabene… Kan toch niet?

      /   Beantwoorden  / 
  7. Michael

    De beslissing valt in Maart thuis tegen PSV als we winnen staat alles weer open en als we verliezen word PSV kampioen.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Banie

      Weer zo’n rasoptimist. Jullie hebben een eredivisewaardige ziekenboeg en daardoor denk ik niet dat jullie nog kansen maken op het kampioenschap. Jullie denken het af te maken in maart tegen PSV? Jullie moeten ook nog aan het eind van het seisoen uit tegen FC Twente…

        /   Beantwoorden  / 
      1. Michael

        Kijk daar heb je het al je denkt. Wie denkt het af te maken? Ik zeg alleen dat PSV thuis bepalend word verder rest hebben we niet meer zo’n moeilijk programma en Twente die haken af net als AZ.

          /   Beantwoorden  / 
  8. Ron

    Rasoptimisten zijn er te weinig! :)
    Alles staat of valt bij een brede selectie. En die op pijl houden. We hebben nu te veel blessures …

      /   Beantwoorden  / 
    1. warco

      En die brede selectie hebben wij niet , gasten als Blind Anita en Ebicilio laten elke week weer zien dat ze niet goed genoeg zijn voor Ajax . Voeg daarbij dat spelers als Janssen en Sulejmani bij lange na hun niveau niet halen , en dan heb je de verklaring dat het dit seizoen bij Ajax voor geen meter loopt en het team als los zand aan elkaar hangt . Natuurlijk spelen alle blessures dit seizoen een hele grote rol , maar wat ik vooral onbegrijpelijk vind is dat een man als de Boer , die toch zelf een goede verdediger is geweest , elke week weer zo´n zwakke verdediging neer zet .

        /   Beantwoorden  / 
  9. Mark78

    Nee warco dat is helaas wel duidelijk. Overigens geldt dat voor alle clubs die meedoen om de titel. Behalve voor psv, dat zich door de subsidie van de gemeente voor 30 miljoen heeft kunnen versterken.

      /   Beantwoorden  / 
    1. henk

      Niet zielig doen, met een budget van 62 miljoen van Ajax moet je 2 van de 3x de landstitel winnen en dat doen ze niet, als Twente of AZ kampioen wordt is Ajax over de laatse 10 jaar gelijk aan hun en dus niet beter, PSV heeft va 2000 tot 2010 7x de landstitel Ajax maar 2x. Feyenoord pakte toen de Uefa cup wat een veel grotere prestatie is dan landskampioen worden.Conclusie…….. Waar Ajax nu staat geeft weer waar ze de laadste 12 jaar staan op de 4e plek en als ze niet oppassen gaan ze naar plek 6.

        /   Beantwoorden  / 
      1. Mark78

        Henk, conclusie blijft: het is 13 jaar geleden dat Feyenoord landskampioen geworden is en het ziet er ook niet naar uit dat dat op korte termijn gebeurt. De laadste 12 jaar? Je bedoelt laatste denk ik, spellen blijft lastig. Volgens mij waren ze vorig seizoen nog eerste of vergis ik me nu? En dag hoor.

          /   Beantwoorden  / 
      2. Hahaha

        Henkie blijf nou van de drank af je hebt nog meer prijzen dan de titel maar dat kan dat frot clubje van jou ook niet winnen. En we weten dat Feyenoord de laatste was met een Europese titel en jij weet ook dat Ajax de laatste was met een echte Europese titel tot ziens Calimero.

          /   Beantwoorden  / 
        1. arie

          Een “echte europese titel?”toen was jij nog niet eens geboren snotneus waar hebbie het nog over!! Blijf vooral leven in het verleden

            /   Beantwoorden  / 
          1. Hahaha

            Ben je weer uit de kast gekomen ?

              /  
  10. Nico

    Als Ajax nog kampioen wil worden, dan moet er wel wat gebeuren.

      /   Beantwoorden  / 
  11. Henry

    Er moet zeker nog een hoop gebeuren. Op deze manier zie ik het eerlijk gezegd somber in voor Ajax…

      /   Beantwoorden  / 
  12. FR

    020 nis misschien een betere club qua prijzen, maar wij rotterdammers weten wat passie is!! beleving… ik ben meer dan 1x in de ArenA geweest en meer als 100 nx in de kuip gezeten,, dus denk wel dat ik het verschil gemerkt heb.. wij zijn een club.. 020 is inmiddels een bvtje geworden… 60 mill geinvesteerd en feyenoord speelt met 7 spelers uit neigen jeugd.. en toch neukte we jullie thuis… en uit hadden we moeten winnen … dit seizoen zijn wij gewoon de betere..!!! kijken jullie allemaal maar achteruit.. ik kijk naar dit seizoen, en dit seizoen waren jullie de mindere partij!! hoeveel titels je ook gehaald heb 4 punten voor ons 1 voor jullie!! zegt genoeg dehamazzels grachtenwandelaars!!

      /   Beantwoorden  / 
    1. Hahaha

      Je moet nooit je vijand haten dat tast namelijk je denkvermogen en realiteit aan met als gevolg dit Calimerobericht.

        /   Beantwoorden  / 
    2. Meersche Helden

      Ten 1e: Ajax is niet ‘misschien’ een betere club qua prijzen, Ajax IS een betere club qua prijzen, bekendheid, aanzien, spelers en spelniveau (en kom nou niet aan met je overwinning, we speelden met een B-elftal).
      ten 2de: toegegeven dat Feyenoord qua publiek meer beleving heeft en echt trouw is. Lekker makkelijk zeggen als je al 20 jaar nauwelijks presteert! Daarbij: Wat koop je ervoor??
      3de: 7 spelers uit de jeugd. Weggedaan en die bleken bij Excelsior opeens te kunnen voetballen, wij werden kampioen met 9 spelers uit de eigen jeugd. Dus zoveel stelt het niet voor.
      Tot slot: “en toch neukte we jullie thuis”?? Zulk dom asociaal taalgebruik (die geen hoog denkniveau illustreren) zetten geen kracht bij in je betoog.
      Wat is dan eigenlijk het punt wat je wilt maken?

        /   Beantwoorden  / 
  13. Hahaha

    2e poging

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.