Ajax wint moreel van AZ en blijft in race

Ajax is met een punt en een ‘revanche-light’ teruggekeerd uit het winderige Alkmaar, waar de topper tegen AZ eindigde in 1-1. Beter was Ajax de winnaar geweest, maar gezien het spelbeeld en situatie is ‘morele winnaar’ ook een redelijke prestatie. Of zoals Jan Vertonghen verklaarde: ‘Het had slechter gekund.’

Na een redelijk overtuigende beginfase van landskampioen Ajax nam de druk van het knap combinerende AZ al snel toe. Met name Roy Beerens deed wat aardige dingen met hulp van de niet de wedstrijd van zijn leven spelende Daley Blind. Na 37 minuten kwam AZ op voorsprong door een vrije trap van Rasmus ‘kaasstengel’ Elm, waarbij der Torhüter nicht gerade gut aus sah.

Een en ander werd vanaf de vip-tribune gadegeslagen door oud-Ajax-trainer, voormalig AZ-coach, ex-technisch directeur en mogelijk komend algemeen directeur van Ajax Louis van Gaal. Ook Gregory van der Wiel was van de partij, staand tussen de Ajax-supporters in het uitvak. Gezellig, Greg.

Onveilig
Het zag er allemaal behoorlijk matig uit aan Ajax-zijde en dan was er ook nog eens allemaal afval, plastic en papier op het veld gewaaid. Ruimen ze dat dan niet op in Alkmaar? Er zijn toch prullenbakken in het stadion? Het rondwaaiende vuilnis had wel onveilige situaties op het veld kunnen veroorzaken. Gelukkig hielden beide trainers hun spelers op het veld.

In de tweede helft werden de bordjes enigszins verhangen. AZ bleef sterk, maar Ajax wist zich terug te knokken in de wedstrijd, onder meer resulterend in liefst 7 gele kaarten. Ook pakten de wissels van Frank de Boer goed uit.

Torso
Aanvaller Bulykin voor middenvelder Enoh was logisch, vooral omdat Enoh kort daavoor zijn traditionele gele kaart had gepakt, en dit keer zelfs ten onrechte. Ricardo van Rhijn viel goed in voor Toby Alderweireld, die geblesseerd uitviel en er vermoedelijk weer twee weken uitligt. Maar met name Nicolas Lodeiro viel prima in voor de niet altijd even gelukkige Ebecilio.

De 1-1 (een eigen doelpunt van Poulsen) was grotendeels op het conto van de kleine Uruguayaan te schrijven, die alle credits ook dankbaar tot zich nam en – old skool – zijn shirt uittrok om zijn fraaie Latijns-Amerikaanse torso aan het Alkmaarse publiek te presenteren, uiteraard met een gele bonuskaart als gevolg.

Cruciaal
En zo werden de boeken in Alkmaar gesloten op 1-1, zodat het verschil met de koploper 5 punten blijft. Alles kan nog, dus.

Frank de Boer sprak na afloop van een ‘optisch beter AZ’, terwijl Jan Vertonghen oordeelde dat de cruciale momenten in de wedstrijd ‘de twee goals’ waren. Scherpe analyses.
Kom er maar in, heren.

Volgende week staat er gelukkig weer eens een makkelijker tegenstander op het programma, Feyenoord.

Lees ook:Live Blog: Sparta – Ajax

5 reacties op “Ajax wint moreel van AZ en blijft in race

  1. Christian

    Het was niet flitsend, maar zou best weleens dat extra steuntje in de rug kunnen zijn richting Feyenoord en de rest van de competitie!
    -
    Wat betreft de opstelling kunnen we het Blind niet kwalijk nemen dat hij af en toe voorbij werd gelopen. Hij moet zich echt richten als back-up voor Vertonghen en eventueel tegen clubs met 2 spitsen.
    -
    Vermeer toonde als 1e keeper weer aan een prima 2e keeper te zijn. Het moment van Jasper komt steeds dichterbij…..
    -
    Enoh moet voorlopig weer in de wachtkamer en een middenveld met Jansen, Eriksen en De Jong lijkt mij toch het beste voor dit Ajax. Spits? Laat Bulykin of Lodeiro dat voorlopig maar uitvechten!

      /   Beantwoorden  / 
    1. Meersche Helden

      nou je kan zeggen wat je wilt, maar AZ werd in de 1e helft voornamelijk gevaarlijk door de wind, niet door Vermeer. Cillissen dook bij de 1-1 van donderdag er wel heel amateuristisch over de bal heen.

        /   Beantwoorden  / 
  2. Michael

    De belangrijkste wedstrijd word denk ik thuis tegen PSV op 25 maart.

      /   Beantwoorden  / 
  3. 0049

    Zolang die Verthongen nog steeds als blinde naar voren stoomt, niet op tijd terug is, en verzuimt rugdekking te geven aan zijn manschappen in de achterhoede zal het tegendoelpunten blijven regenen en dus geen titel. Voetballen kannie, maar zet em dan op het middenveld neer en zorg voor een goede laatste man die zijn backs e.d. wel op hun plaats zet. Dan ben je al een heel eind. Beide keepers hebben de uitstraling van een treurwilg en daar win je geen oorlogen mee.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Mark78

      Ik zou inderdaad liever met Vertonghen op het middenveld spelen voor de verdediging en Denswil of van Rhijn de kans geven. Hij is toch meer een middenvelder dan een pure verdediger. In die positie komt hij veel beter tot zijn recht en kan hij zowel aanvallend als verdedigend bijsturen. Enoh komt toch vaak te kort op die positie.

        /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.