Onderzoek competitievervalsing Ajax gaat nergens over

(Foto: klavr)

Inspanningsfysioloog Raymond Verheijen was gisteren de hele dag in het nieuws met ‘baanbrekend onderzoek’ waaruit blijkt dat Ajax dit jaar kampioen wordt door competitievervalsing. Wij analyseerden het onderzoek en concluderen: heeft Verheijen niets beters te doen?

Volgens de niet bepaald mediaschuwe Verheijen profiteert Ajax dit seizoen opnieuw van de drukke Europese verplichtingen van concurrenten voor de landstitel. Vorig FC Twente, dit jaar AZ, terwijl Ajax al relatief vroeg uit de Europese beker lag.

Is dat logisch? Natuurlijk. Is dat competitievervalsing? Natuurlijk niet.

Schokkend
Maar de inspanningsfysioloog heeft daar ook harde cijfers bij. Uit het jarenlange onderzoek blijkt namelijk – schokkend – dat voetbalclubs die slechts twee hersteldagen hebben na een wedstrijd, vermoeider zijn en daardoor meer kans hebben op een nederlaag in de volgende wedstrijd.

Is dit een inzicht dat iedere andere theorie die ooit over dit onderwerp is opgesteld, onderuit haalt? Niet echt.

Opzienbarend
Het wordt nog leuker als we ons verder verdiepen in het onderzoek.Om tot bovenstaand opzienbarend inzicht te komen, onderzocht Verheijen de afgelopen vier jaar namelijk meer dan 27.000 wedstrijden in de Nederlandse, Engelse, Duitse, Italiaanse, Franse, Spaanse en Portugese competities, Champions League en Europa League.

Dan volgt de berekening:

Volgens Verheijen hebben clubs maar liefst 40 procent minder kans op een zege als ze na slechts 2 dagen rust een tegenstander treffen die minimaal 3 dagen niet heeft gespeeld. Onterecht puntverlies ontstaat volgens hem vooral in het laatste half uur van de wedstrijd, omdat teams met slechts 2 rustdagen dan 75 procent meer kans hebben op een tegendoelpunt hebben en het aantal zelf gescoorde goals in de slotfase juist met 70 procent afneemt.

Zonde
Wat een inspanning (27.000 duels) moet dat geweest zijn voor de inspanningsfysioloog. Wanneer bovenstaande percentages worden toegepast op de Nederlandse competitie van dit seizoen, krijgt AZ er ineens acht punten bij. En zou dus boven Ajax staan.

Competitievervalsing dus, zegt Verheijen. Wij zeggen: zonde van de tijd. Wie meer tijd heeft om uit te rusten, rust beter uit. Dat wisten we al.

 

 

Lees ook:Live Blog: Sparta – Ajax

8 reacties op “Onderzoek competitievervalsing Ajax gaat nergens over

  1. Meersche Helden

    AZ wordt ook alleen maar door de media gehyped. Die speelden de eerste 14 wedstrijden goed, daarna als een natte krant. Heeft niks met de EL te maken, gewoon een zwak elftal dat in het begin zo’n voorsprong had dat ze nu pas worden ingehaald.
    Ik vind nog wel het zwakste dat die Verheijen ervan uitgaat dat AZ al zijn wedstrijden had gewonnen zonder Europese verplichtingen.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Hahaha

    Waarom kijkt hij alleen maar naar de laatste 4 jaar? Waarom niet de laatste 100 jaar ha ha ha wat een mafkees wie gaat er nou 27.000 wedstrijden bekijken ik dacht dat ik gek was ha ha ha.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Hahaha

      Ik geloof er trouwens niks van dat die mafkees 27.000 wedstrijden heeft gezien de laatste 4 jaar.

        /   Beantwoorden  / 
      1. Eimert

        27.000 x 90 minuten (zonder de rust meegeteld dus) is in totaal 4 jaar en 226 en 1/2e dag. Bijna 5 jaar lang dus non-stop voetbal kijken.

        Je hebt dus gelijk Hahaha

          /   Beantwoorden  / 
        1. Downie

          Ik als downie dacht ook gek te zijn.. Gelukkig valt dit mee..

          Het gaat hier om de statistieken:P
          Niet over het kijken van westrijden..

            /   Beantwoorden  / 
  3. Nico

    Ik heb eens zitten terugrekenen, maar volgens mij zijn die drie sterren van Ajax op helemaal niets gebaseerd! Ik kom op uiteindelijk op 2.34 ster. De ECII-finale tegen KV Mechelen daarentegen had voor Ajax moeten zijn, vanwege de relatief lange rustperiode tussen Mechelen-Kortrijk en Beerschot-Mechelen, tegenover de relatief korte periode tussen PEC-Ajax en Ajax-Go Ahead. Kan dit worden rechtgezet?

      /   Beantwoorden  / 
  4. Nico

    En die Bucuna Matata van FC Groningen heeft in de nacht van donderdag op vrijdag hooguit drie uur geslapen. Daar lees je niets over op dit blog.

      /   Beantwoorden  / 
  5. Toni

    Goed punt. Ik vermoed dat Raymond Verheijen van 27.000 wedstrijden heeft bekeken hoeveel rustdagen de respectievelijke clubs daarvoor en daarna hebben gehad. Maar heeft hij ook rekening gehouden met wisselspelers? Als een club in de laatste 20 minuten van een wedstrijd een nieuwe spits inbrengt, neemt de kans op een doelpunt immers met 15 procent toe. Dit moet worden verdisconteerd met de 70 procent kans op afname van het aantal goals als een team minder dan 3 dagen rust heeft gehad voor de wedstrijd. Bij verdedigers ligt dat weer anders, maar dat heb ik nog niet uitgerekend.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.