Transfers en Geruchten: Ajax maakt statement

De storm kan weer even gaan liggen, want de transferperiode zit er weer op. Er zal natuurlijk nog wel even nagebabbeld worden over het wel of niet doorgaan van transfers. Voor Ajax was het ook een hectische periode.

Bij zijn aantreden was De Boer al begonnen met een metamorfose van zijn selectie door het overhevelen van een aantal jonge talenten (Ebecilio, Blind, Özbiliz) naar de selectie. Dit betekent natuurlijk ook dat een aantal spelers langzaam uit beeld verdwijnen.

Voor Mido en Bodul was dit aanleiding om deze winter al bij Ajax te vertrekken, maar komende zomer zal ook voor Suk, Atouba en Tainio zeker het dienstverband eindigen.

Ajax raakte als gewaardeerd handelshuis van talenten ook Emanuelson en Suarez kwijt aan Milan en Liverpool. Daarnaast vertrokken Jong Ajax spelers, zoals Van der Meulen naar Dundee United en Zeegelaar en Schouw werden verhuurd aan Excelsior en Almere City.

Dit was financieel voor Ajax dus een prima maand, maar kijkend naar de Ajax selectie en het Ajax spel dat De Boer wil spelen was nog wel een aankoop noodzakelijk. Een  balvaste spits, die ook de potentie heeft om mee te voetballen en een balletje kan koppen.

Op dit moment vervult Siem de Jong deze rol prima, maar op den duur zal hij meer in aanmerking komen als bewegende middenvelder. Ajax moest dus een echte spits zoeken en zoals ik al maanden promoot was Bas Dost de meest geschikte kandidaat.

In eerste instantie snapte ik Ajax ook niet, dat er ook met Mertens werd onderhandeld, want voor de linkerflank hebben we al een aantal opties. Ik vind dat deze spelers de kans moeten krijgen om zich daar te bewijzen het komende halfjaar.

Daarna kan altijd Mertens nog worden gehaald, want het is een perfecte voetballer. Ik verwacht zelfs dat Ajax komende zomer El Hamdaoui van de hand doet en vervolgens Mertens als zijn opvolger haalt.

Nog even terug naar Bas Dost. Het is Ajax uiteindelijk niet gelukt om Dost over te nemen van Heerenveen en dat vind ik enorm jammer, maar ik wil Ajax wel een compliment geven. Ajax heeft een statement gemaakt.

Ajax heeft aangegeven zich weer ouderwets op de jeugd te richten en alleen indien niet direct aanwezig op De Toekomst dan zal Ajax een speler kopen. Alleen dan wel tegen een prijs die marktconform is, eventueel aangevuld met een kleine bonus gezien de noodzaak. Dit heeft Ajax bij Dost ook gedaan en bleek niet genoeg.

Een speler willen kopen voor 4,5 miljoen, terwijl hij afgelopen zomer voor circa 3 miljoen is gekocht in een markt waarbij de transferbedragen dalen lijkt me dus gezien dit beleid een zeer goed bod (ook voor Heerenveen).

Hoeveel pijn en frustratie dit bij Ajax fans en De Boer zal opleveren en wat dit voor gevolgen heeft voor de competitie dat zullen we merken. Ik vind wel dat Ajax met de werkwijze van de afgelopen weken, ook met het statement bij deze onderhandelingen, heeft aangetoond haar eigen identiteit weer terug te krijgen!

De assistent-columnist.

Lees ook:Live Blog: Sparta – Ajax

10 reacties op “Transfers en Geruchten: Ajax maakt statement

  1. Ron

    Heeeeeel goed dat Ajax niet gezwicht is voor dat stel geldwolven

      /   Beantwoorden  / 
    1. LUCIFER

      Hahahaha,geldwolven??? Wie is nou de grootste geldwolf??juist Ajax met de transfer van Suarez, maximaal 26.5 miljoen!!! Ik hoorde ajax nog zeggen,Suarez gaat niet weg voor onder de 30 miljoen,ze hebben dus een beetje ingebonden maar nog steeds de grootste geldwolf in Nederland

        /   Beantwoorden  / 
      1. Christian

        Lucifer, waarom ben je dan een geldwolf?
        -
        De voetbalmarkt bepaald altijd nog de prijs. Oftewel je kunt 50 miljoen vragen voor Suarez, maar dan weet je dat geen enkele club hem koopt want prestaties in de Nederlandse competitie worden nooit zo ingeschat als in Engeland of Spanje. Uiteindelijk bleek Liverpool 21 mio over te hebben met wat bonussen erbij voor Suarez.

          /   Beantwoorden  / 
  2. Alexander

    Ja heel goed niet zwichten voor dat stelletje geldwolven.
    Maar ja nu zitten we zonder spits,en dit kost ons het kampioenschap en het nodige geld in de cham.chip

      /   Beantwoorden  / 
    1. Christian

      Als iedereen fit blijft, kunnen we gewoon mee doen om de titel. Alleen blessures of schorsingen voorin (naast Cvitanich) zullen bij Ajax wel hard aankomen nu.

        /   Beantwoorden  / 
  3. Gert

    waarom kost het ons het kampioenschap,we kunnen ook scoren zonder spits.
    Ajax moet nu gewoon laten zien dat de club niet afhankelijk was van Suarez. tuurlijk gaat het allemaal makkelijker met een goede spits. maar we hebben kwaliteit genoeg in huis om dit zo goed mogelijk op te lossen.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Christian

      Gert, helemaal met je eens en Frank de Boer heeft dit signaal ook afgegeven. We hebben nog steeds een goede selectie, maar wel erg jong. Versterking en een bredere selectie was gewenst, maar niet voor elke prijs.
      -
      Op deze manier kan De Boer goed doorselecteren en komende zomer weer wat gerichter inkopen als sommige talenten net te licht blijken.

        /   Beantwoorden  / 
  4. jopie 14

    Een derde plek behoort nog steeds tot de mogelijkheden jongens. Groningen moeten we toch voor kunnen blijven?

      /   Beantwoorden  / 
  5. justin

    Toen El Ham die 11 goals erin schoot in aug/sep/okt/nov stond hij gewoon in de spits hoor!
    Wel vind ik het jammer dat we geen goede buitenspeler hebben kunnen halen, Ajax heeft nu een gebrek aan kwaliteit op de linkervleugel.
    Ook begrijp ik niet waarom Ajax niet even een bod heeft gedropt op Stijn Schaars!? Prima speler die wij in de organisatie heel goed kunnen gebruiken, wil weg en hoeft niet al te duur te zijn.
    Vele malen beter dan Enoh/Lindgren/Bonevacia.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Christian

      Justin, wat je zegt is deels waar, maar waarom zouden we ineens in de winter van alles moeten kopen? Zo zijn we de afgelopen jaren toch steeds achter de feiten aan blijven lopen?
      -
      De enige positie die op dit moment echt versterking behoefde wat mij betreft was de spitspositie, want hier hebben we te weinig echte opties voor. Of we moeten op zijn Barça’s gaan voetballen met een El Hamdaoui of Sulejmani als beweeglijke spits. Ik ben wel benieuwd hoe El Ham het gaat doen in het echte 4-3-3 systeem want al die goals waren toch in een verkapt 4-4-2.
      -
      De linkervleugel heeft voldoende opties met Ebecilio, El Hamdaoui en vooral Sulejmani. Laten we deze nu de kans geven en dan komende zomer echt een vleugel (Mertens) kopen als blijkt dat dit nodig is of El Ham echt alleen in de spits vlamt of wordt verkocht.
      -
      Schaars. Zou een prima aankoop zijn komende zomer. Hiermee kan je wel meer stappen maken dan met Lindgren (ideale 13e man) en de onervaren Bonevacia.

        /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.