Litmanen heeft zelfde ervaring als Dzsudzsak, Chadli en Mertens

Elke voetballiefhebber kent Jari Litmanen en volgens mij zal niemand zijn kwaliteiten ter discussie stellen. Deze Fin is een absolute topspeler, die zijn hoogtijdagen bij Ajax heeft beleefd. Dit had ook anderskunnen zijn.

In 1992 mocht hij op aanraden van Ton Pronk een trainingstage lopen bij Ajax en vervolgens zag Louis van Gaal wel wat in deze Fin. Alvorens Litmanen bij Ajax belandde, had hij eigenlijk al heel Europa rondgereisd op zoek naar een club.

Hij werd nergens goed genoeg bevonden en hierbij zaten ook gerenommeerde clubs als Barcelona, IFK Göteborgd, PSV en Leeds United. Dit kan natuurlijk gebeuren, maar bleek achteraf wel een hele foute gok.

Waarom schrijf ik dit eigenlijk? Het is achteraf altijd makkelijk praten en de laatste tijd hoor ik wel vaker verhalen, zoals Jari, alleen dan erop gericht om de Ajax scouting zwart te maken.

Het klopt dat Dzsudzsak, Chadli en Mertens allemaal door Ajax zijn bekeken en op dat moment niet goed genoeg bevonden of niet nodig gezien aanwezig spelersmateriaal.

Je zou nu kunnen stellen dat we hier achteraf een andere gok hadden moeten wagen, maar dat zal een Leeds United of PSV ook midden jaren negentig hebben gehad bij Litmanen.

Ik wil alleen wel de Ajax scouting en de te benoemen technisch directeur adviseren om net als vroeger bij bijvoorbeeld Jari weer wat meer risico te nemen. In dat geval had in ieder geval Chadli of Mertens de kans had gehad bij Ajax!

Tot de volgende persoonlijke noot, Christian

Lees ook:Live Blog: Sparta – Ajax

4 reacties op “Litmanen heeft zelfde ervaring als Dzsudzsak, Chadli en Mertens

  1. hs

    Het gaat niet om een gokje nemen. Wat belangrijk is, is het hebben van visie en beleid. Op basis hiervan moeten de juiste spelers worden ingepast. Mijns inziens, kijkend naar de kracht van ajax jaren terug, eerst vanuit de eigen opleiding en indien daar niemand beschikbaar is extern. Een goed scoutingsapparaat heeft alle mogelijke spelers, incl hun sterkten en zwakten + potentie in beeld waardoor de juiste beslissing kan worden genomen op een rationele wijze. Niet op basis van een gokje.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Christian

      hs, je zou bijna in dienst mogen treden met je visie :-)
      Het is alleen dan altijd bij sommige jeugdige talenten altijd nog wel een gokje nemen. De ene jeugdige speler slaagt wel en de ander niet. Ik hoef je niet te vertellen dat een Koç absoluut een talent was, maar toch niet is geslaagd.

        /   Beantwoorden  / 
  2. ander oog

    Een club moet inderdaad de afweging maken of op een bepaald moment een bepaalde speler noodzakelijk is. Dan kan de club een aanwinst mislopen. Het gaat daarom bij scouting niet zo zeer om wie je wanneer gemist hebt maar om wat wel binnengehaald wordt. Zelfs rekening houdend met de (financiele) mogelijkheden die Ajax de laatste vijf jaar gehad heeft, kan niet anders gezegd worden dat (ook) de scouting van Ajax ondermaats gepresteerd heeft.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Christian

    Ander oog, dat laatste is zeker helemaal waar! En mijn gevoel zegt toch ook dat hierbij Ajax soms geen gok durfde te nemen en pas een talent wilden aankopen als alle onzekerheden waren verdwenen.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.