‘Beker uit 1996 aan Ajax geven zou gerechtigheid zijn’

AJAXHet is vandaag precies 17 jaar geleden dat Ajax de Champions League-finale in Rome na strafschoppen tegen Juventus verloor. Nu NOS Andere Tijden Sport de dopingverhalen van toen weer nieuw leven heeft ingeblazen, zou een overhandiging van de beker aan Ajax gerechtigheid zijn, meent Sonny Silooy.

De verhalen over de met EPO volgespoten Juve-spelers doen al jaren de ronde en zijn ook al enkele keren onderzocht. Maar harde bewijzen kwamen niet tevoorschijn, waardoor de meeste Ajax-fans zich al lang en breed bij de dubieuze nederlaag uit 1996 hebben neergelegd.

De NOS spoorde enkele Italiaanse deskundigen op die het materiaal nog eens onderzochten en tot de bekende conclusie kwamen: een groot deel van de Juventus-spelers stond stijf van de doping toen ze als bloeddorstige Duracell-konijnen over het veld vlogen en de timide bekerhouder Ajax een nieuwe triomf ontfutselden.

Verbijsterd
Check hieronder enkele hoogtepunten uit de documentaire, die zondag 26 mei op televisie wordt uitgezonden. Naast de verbijsterde blik van Finidi George valt vooral de reactie van Juventus-trainer en destijds -speler Antonio Conte op. Tenminste, het feit dat die reactie niet wordt toegestaan door de perschef.

 

 

 

Leidseplein
Toenmalig Ajax-verdediger Sonny Silooy zegt in een reactie tegen Ajax Showtime dat de cup met de grote oren wat hem betreft nu op het Leidseplein mag worden getoond.

‘Ik heb hier geen wraakgevoelens over maar als de UEFA die prijs terug zou nemen en aan ons zou geven is dat meer gerechtigheid. Dan gaat het nu ook niet meer over die gemiste penalty, zeventien jaar na dato’, aldus Silooy die de beslissende penalty in de finale miste.

Applaus
Hoewel het allemaal oud nieuws is, is ook de verontwaardiging onder Ajax-supporters nog steeds groot. Een Ajax-fan die bij de finale was stelt: ‘We hebben toen die hele reis naar Rome ondernomen, 21 uur non-stop en zonder alcohol in de auto, en na afloop van de wedstrijd zelfs braaf eventjes geapplaudisseerd voor Vialli en zijn valsspelende vriendjes. Het is een schande.’

 

Lees ook:Live Blog: Sparta – Ajax

12 reacties op “‘Beker uit 1996 aan Ajax geven zou gerechtigheid zijn’

  1. Hahaha

    Ik snap niet dat Juventus nog bestaat. Deze corrupte club is al vaker in het nieuws geweest over doping en omkoopschandalen.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Mark78

    Het zou de UEFA sieren als ze Juventus hier voor gaan aanpakken, voor Ajax heeft dit niet zoveel nut meer. Je kunt je als Juventus afvragen of je echt blij moet zijn met een CL die je dmv. bedrog hebt behaald. Ik vraag me af of Armstrong ook nog steeds zo trots is op zijn 7 Tour overwinningen.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Mark78

    Warco wat een gelul. In de jaren 60 en 70 waren het vooral amfetamines die gebruikt werden door bijna ieder voetbalteam of wielerteam. Dat soort doping heeft enkel een geestelijke werking en leidt absoluut niet tot betere fysieke prestaties. De vooruitgang en ontwikkeling hierin heeft middelen als EPO gebracht waardoor de VO2 Max gigantisch verhoogd werd. Vraag het maar aan Armstrong, daar kun je de Tour mee winnen, wel 7 keer als je het goed doet. Het gebruik van deze meer moderne ontwikkelde doping door een volledig team heeft uiteraard veel meer invloed op prestaties. Dit gebruik is niet voor niets verdoezeld door een zogenaamd Italiaans Dopingbureau. Het feit dat men 40 a 50 jaar geleden alles slikte zonder enige kennis van zaken praat het bedrog van Juventus absoluut niet goed. Als dat je argument is dan is het wel heel treurig. Als je niets te melden hebt dan kun je beter niet reageren lijkt me.

      /   Beantwoorden  / 
    1. warco

      Kom nou Mark78 , wie lult hier nou . Jij durft met droge ogen te beweren dat Amfetamine enkel een geestelijke werking heeft , terwijl het bekend staat als pep/speed en prestatie verhogend werkt .
      .
      Mijn vergelijking met het verboden middelen gebruik van Ajax in de jaren `70 en Juve in `96 geeft aan dat doping gebruik van alle tijden is .Trouwens , natuurlijk niet alleen ons aller Ajax maakte zich in die tijd onder leiding van clubarts Rolink schuldig aan het gebruik van verboden middelen , de meeste andere clubs deden dat ook . Het verschil tussen ’70 en “96 is natuurlijk dat er inmiddels veel meer bekend was over doping en de middelen tegenwoordig veel geraffineerder zijn .
      Doping gebruik stond in de jaren 70 nog in de kinderschoenen en de meeste sporters wisten amper wat ze gebruikten en vertrouwde hun clubarts blindelings , terwijl sporters van nu heel goed weten wat ze gebruiken , dat is dan ook het enige verzachtende excuus voor het Ajax uit de jaren 70 , maar doping blijft het .

        /   Beantwoorden  / 
      1. Mark78

        Warco het is heel simpel, je zegt het zelf al. 40 a 50 jaar geleden werd er met doping geëxperimenteerd door iedereen. Door de onkunde werden middelen gebruikt die uiteindelijk weinig opleverden. En ja warco, speed/amfetamines werken enkel op de hersenen, niet fysiek, dus jij lult. Door dat soort middelen `denk` je dat je alles kunt, maar het lichaam kan dat niet altijd bijhouden (ooit van Tommy Simpson gehoord?). Het gaat erom dat dopinggebruik in het voetbal nu zeker niet zo `normaal`is en dat de huidige middelen wel degelijk prestatiebevorderend werken. Zie voorbeeld Armstrong, met de juiste arts breek je 7 jaar lang records. Het is gezien de bewijzen zeer waarschijnlijk dat Juventus de CL finale heeft gewonnen door dopinggebruik en ja dat iedereen 50 jaar geleden met bepaalde drugs geexperimenteerd heeft lijkt me niet bepaald een argument om het gedrag van Juventus goed te praten of wel?

          /   Beantwoorden  / 
        1. warco

          Mark78 , natuurlijk werkt een chemische drug als Amfetamine via het centrale zenuwstelsel , maar het werkt wel degelijk prestatie verhogend en daar ging het toch om . Via mijn werk heb ik dagelijks te maken met mensen die verslaafd zijn aan drugs , dus vertel mij wat . Bekijk onderstaand linkje maar eens.
          .
          http://www.jellinek.nl/vraag-antwoord/alcohol-drugs/speed/speedgebruik/wat-zijn-de-effecten-van-speed/
          .
          Natuurlijk is het hoogst waarschijnlijk dat Juve doping heeft gebruikt en dat mag best boven tafel komen , maar ga niet vertellen dat Ajax in het verleden schone handen had want dat is niet zo . Ook al zijn de middelen uit de jaren ’70 van een ander kaliber dan die van nu , het blijft doping .

            /   Beantwoorden  / 
          1. Mark78

            Warco je hebt gelijk dat Ajax zich net als zo`n beetje iedere club of sporter ongetwijfeld bezondigd heeft aan experimenten met doping wat uiteraard niet goed is. Bij Feyenoord was het net zo. Het is alleen absoluut geen argument om het meer geraffineerde dopinggebruik eind jaren `90 goed te praten. Dus nee Ajax had net als iedereen 40 a 50 jaar geleden geen schone handen, maar een sport als voetbal zou schoon moeten zijn in de huidige tijd. Het is toch te gek voor woorden dat er geen echte controle is geweest in een CL finale nota bene! Een Italiaans dopingbureau dat alles verdoezeld en vernietigd heeft? Armstrong die 7 jaar lang iedereen voor de gek gehouden heeft. Ajax hoeft voor mij die CL niet terug, maar het zou mooi zijn als de UEFA hier van leert.

              /  
  4. Antonio

    IK begrijp de frustraties. Maar als dit de manier is van Ajax om alle verloren finales als nog binnen te halen dan noem ik dat onsportief. Ajax had in de jaren ’70 gewonnen van Juventus. Juventus begon ook niet te klagen over doping. Maar reageerde heel sportief. Gaat Ajax de finale van 1969 ook onderzoeken? Dan kunnen we alle finales van Ajax ook onderzoeken. Wees sportief. Wel is zo dat als er doping wordt gebruikt door wat voor club dan ook dat er inderdaad strenger opgetreden moet worden. En persoonlijk denk ik dat elke top club in Europa wel boter op zijn hoofd heeft.Niet alleen Juventus, maar ook Ajax, Real Madrid, Barcelona enz. Het leuke voetbal van vroeger bestaat allang niet meer. Voetbal is een ordinaire commerciele branch geworden. Helaas……

      /   Beantwoorden  / 
  5. Mark78

    Antonio dit is een reportage van de NOS. Ik heb niet het idee dat Ajax die beker nog terug wil halen, maar als het allemaal waar is dan mag dat ook naar buiten komen lijkt me. Juventus mag zich dan toch wel een klein beetje schamen lijkt me.

      /   Beantwoorden  / 
  6. Antonio

    Mark, vals spelen is niet goed in de votballerij. Maar persoonlijk denk ik dat niet alleen Juventus onder de dope stond. De finale in 2003 tussen juventus en milan. Juve heeft Barcelona en Real Madrid verslagen en in de finale speelde juve verdacht slecht tegen milan. Tja je kunt wel blijven doorgaan, maar ik denk, en dat is mijn visie, dat juve de gebeten hond is. Ik kan me niet voorstellen dat deze club alleen maar kan presteren met dope. Dat maak je mij niet wijs. Ik beschuldig geen club, maar ik denk dat elke club wel eens “doping” heeft gebruikt.De voetballerij is één grote commerciele B.V. Het grote geld moet rollen…..

      /   Beantwoorden  / 
    1. Mark78

      Ja Antonio, maar Juventus heeft de schijn ook wel tegen gezien alle andere schandalen. Daarbij is Italië ook niet vies van een beetje corruptie. Waar het om gaat is dat er 40 a 50 jaar geleden op een amateuristische wijze met dingen werd geëxperimenteerd door zo`n beetje alle clubs, maar dat betekent niet dat je voor altijd en eeuwig niets meer mag zeggen over dopinggebruik in het heden. Dat is wel een hele zwakke argumentatie.

        /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.