Dinamo en Olympique ‘beledigd’ door aantijgingen

Het was een hektische day after, de dag na de dramatische en dubieuze uitschakeling van Ajax in de Champions League. Een kleine rondgang langs alle betrokkenen.

Het Franse ‘gokwezen’ kondigde een onderzoek naar Dinamo Zagreb – Olympique aan, evenals zijn Belgische evenknie en de UEFA zelf. Uit alle voorlopige onderzoeksresultaten blijken geen opvallende onregelmatigheden, zo bleek later op de dag.

Maar het enige wat bovenstaande instanties hebben onderzocht, is of er opvallende bedragen bij wedkantoren op een 1-7-achtige uitslag zijn ingezet, of dat er opvallende hoeveelheden weddenschappen zijn afgesloten. Nou niet dus. Maar dat is ook helemaal het punt niet van het (eventuele) bedrog. Veel meer voor de hand zou liggen (zonder natuurlijk ook maar iets te willen insinueren) dat er mogelijk een tas met Champions League-geld uit Lyon naar Zagreb is meegenomen. En dat is uiteraard niet via wedkantoren te achterhalen.

De UEFA gaat nog wel checken of de scheidsrechter en de andere officials opvallende zaken of raar gedrag van spelers hebben waargenomen in Zagreb.  Nu hebben we aan onze Portugese vriend langs de lijn in de Arena gezien hoe scherp dit soort typjes kunnen opletten, dus hier verwachten we niet te veel van.

Ajax heeft de UEFA per brief om opheldering gevraagd. Zonder daar ook maar iets van te verwachten, benadrukte interim-directeur Martin Sturkenboom. Dat lijkt me ook een weinig hoopgevende insteek.

Dinamo Zagreb is boos en spreekt alle beschuldigingen met klem tegen. Natuurlijk, het is een club van onbesproken gedrag en met een onberispelijke staat van dienst, die in geen geval al drie keer eerder een onderzoek wegens omkoping aan de broek heeft gehad, spelend in een Kroatische competitie waar om de haverklap corruptieschandalen opduiken.

En Olympique Lyon betreurt dat de sensationele en mooie zege overschaduwd wordt door verdachtmakingen. Ja, heel treurig. Op de website van de Franse club staat: ‘Ajax gaat niet goed met de teleustelling om. Dit is beledigend en onaanvaardbaar. Ajax heeft nog veel pijn van de nederlaag.’

Wat hebben dan nog wel?

Het is op zich wel een troost, dat de rest van Europa fronsend de beelden uit Zagreb heeft gezien en er schande van spreekt. Alle grote voetbalkranten, van de Daily Mail tot de Bild Zeitung, tonen medelijden met Ajax. Ook Franz Beckenbauer is boos. ‘De ploeg uit Zagreb heeft het volledig laten lopen. Hun optreden druist in tegen de kernwaarden van fair play en respect, aldus Der Kaiser. Hij vindt het een zaak voor de tuchtcommissie van de UEFA. Over omkoping durft Franz niks te zeggen, dat vindt hij te ver gaan.

Daar kopen we natuurlijk niets voor. Daarom houden we er nu maar over op.

Lees ook:Live Blog: Sparta – Ajax

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.