Tijd voor een grote schoonmaak bij Ajax!

Ajax wil met Nemanja Gudelj aan een grote schoonmaak beginnen (Photo: soccer.ru)

Ajax wil met Nemanja Gudelj aan een grote schoonmaak beginnen (Photo: soccer.ru)

Even een analogie. Stel je voor, in de Arena, naast het kamertje van de directie staan drie kasten en de welbekende bezem moet er doorheen. Één van de kasten is in de afgelopen vier jaar al schoongemaakt, de andere twee hebben een flinke voorjaarsschoonmaakbeurt nodig. Leuk woord voor galgje trouwens.

De eerste kast is de spelersgroep. Daar heeft Ajax voor besloten dat daar geen bezem doorheen gaat maar de hark. De Telegraaf meldt al dat Gudelj gekocht gaat worden voor zes miljoen. Daarnaast kunnen Duarte, Van der Hoorn, Sigthorsson en mogelijk ook Kishna vertrekken. Maar dat is geen nieuws, van Mike van der Hoorn wisten we al dat daarop de stempel miskoop op stond. Voeg wat ons betreft Boilesen, Serero en Van Rhijn maar aan die lijst toe, die hebben nauwelijks iets goeds laten zien de afgelopen jaren. Met de komst van Sinkgraven, het lichten van de optie van Milik en de mogelijke versterking van Gudelj is Ajax een eind op weg om het team te renoveren. Maar bij het laatste zit een flink addertje onder het gras.

Want wie gaat er plaats maken op het middenveld? Sinkgraven speelt op de linkerkant. Gudelj staat normaal als aanvallende middenvelder of op de rechterkant. What about Klaassen? Daarvoor zijn dan eigenlijk maar twee opties: of hij Ajax heeft ingecalculeerd dat de middenvelder naar een andere club vertrekt, of Frank de Boer schuift hem in de rol van verdedigende middenvelder. Daar heeft De Boer de afgelopen tijd mee geëxperimenteerd, het leverde niks op echter. Maar dit is een kwestie voor later. Wat zeker lijkt is dat de komende zomer de miljoenen weer uit de portemonnee van Ajax gaan vliegen.

De tweede kast is al redelijk op orde. De jeugdopleiding. In de jaren na de revolutie van Cruijff is de jeugd de focus geweest bij de club. Of niet. Want de leiding van de jeugdopleiding vindt dat Frank de Boer en de directie zich niet aan de afspraken houden en alleen de focus heeft op kopen kopen en nog eens kopen. Afgelopen vrijdag lichtte Johan Derksen een tipje van de sluier op over de onrust op De Toekomst.

Juist nu spelers als Bazoer, Riedewald, Fischer en Zivkovic klaar staan om mee te doen gaat het roer weer om bij Ajax en opnieuw zoekt De Boer heil in de snelle fix. En dat terwijl de jeugd van Ajax er heel goed uit ziet. Mike Verweij schrijft vanmorgen dan ook in De Telegraaf dat de jeugd niet goed kan aansluiten bij het eerste vanwege de verschillen in speelstijl. En bij dit punt komen we aan bij de laatste kast waar de bezem door heen moet.

De afgelopen jaren is het voetbal in de Arena slechter en slechter geworden onder De Boer. De kwaliteit holt achteruit en de stoeltjes blijven leeg. De fans zijn ontevreden, de resultaten blijven uit op Europees niveau. En dat komt ook grotendeels door het risicoloze voetbal van De Boer. Het tikki-takka voetbal die we wel eens zagen in de eerste twee jaren onder Frank is compleet weg. De overwinningen op Manchester United, Manchester City, Barcelona, Feyenoord, FC Twente en PSV zijn weggespoeld door beschamende verliespartijen tegen Red Bull Salzburg, Steaua Boekarest en Dnipro Dnipropetrovsk. Frank de Boer is al een tijdje zijn magie kwijt. De tactieken, de formaties, het doodslaan van creativiteit en inspiratie. Daar moet ook de bezem flink door heen. Want elke keer spelers blijven kopen heeft geen zin als het systeem hetzelfde blijft.

Conclusie: leuk dat Ajax weer begint met de bezem door de spelersgroep te halen, maar dat is niet genoeg. Tijd voor een grote schoonmaak. Andere filosofie, of koers bijvoorbeeld. De neuzen dezelfde kant op en nog meer van dat soort clichés. Duidelijk is dat de huidige situatie niet langer houdbaar is voor de club want Ajax begint verder en verder af te zakken.

Lees ook:Live Blog: Sparta – Ajax

Eén reactie op “Tijd voor een grote schoonmaak bij Ajax!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.