Column: Een beetje jammer

Wat krijgen we nou? Onze cluppies beginnen warempel aardig te voetballen, de laatste weken! Jullie pakten, als ik het goed heb, elf punten uit de laatste vijf wedstrijden en hielden zelfs AZ van scoren af in Alkmaar. Het linkerrijtje is nog niet uit zicht en wie weet struikelen jullie nog via de play-offs Europa in. Je weet nooit hoe een koe haas vangt.

Ajax, ondertussen, begint bij vlagen goed voetbal (!) te spelen. En dan heb ik het dus daadwerkelijk over goed voetbal! Met een idee erachter: balletje laag houden, positiespel, slimme passjes, beweging. We waren bij Ajax al bijna vergeten hoe het eruit zag. Tegen Olympique Marseille was het behoorlijk goed en tegen NAC Breda eigenlijk opnieuw. Of dat nou allemaal door Aissati kwam, weet ik ook niet.

Prettig
Wel weet ik dat het een beetje jammer is dat deze opleving plaatsvindt nu het seizoen al lang en breed naar de kloten is (anders dan Marco van Basten weiger ik de tweede plaats als een ‘prijs’ te beschouwen), maar prettig is het niettemin.

En toch: hoe jammer het ook is, je moet altijd rekening houden met het somberste scenario, zéker als je Feyenoorder bent. Daarom: wat gaan jullie doen als jullie geen proflicientie krijgen? Ik las dat ‘ie voor het komende seizoen nog niet helemaal in de pocket is, hè? Schuld van 21 miljoen euro, aan de bedelstaf geraakt, de begroting voor het lopende seizoen naar beneden moeten bijstellen en dan nog zes miljoen moeten bezuinigen op de kosten… Ga er maar aan staan.

Ouwehoeren
En die kapitaalkrachtige geldschieters, waar ze in het Maasgebouw al lichtjaren over ouwehoeren? Die willen wel betalen, als de poet maar niet gebruikt wordt om oude, bodemloze putten mee te dempen. Lijkt me een soort patstelling, een knoop die misschien wel helemaal niet te ontwarren valt. Ook dat is een beetje jammer. Voor jullie dan.

Dat wordt weer (hoe zeggen jullie dat ook weer?) ’scherp aan de wind varen, qua liquiditeiten’. Trouwens: als we jullie algemeen dikkedeur Eric Gudde mogen geloven, is de acute financiële nood te wijten aan de economische crisis en het sportief matige seizoen. Huh? Ik dacht dat het allemaal aan het op de pof levende Santander lag…? Dat stond nota bene op jullie officiële clubsite!

Faaienort
Als ik jullie was, beste Feyenoord-supporters, zou ik het bestuur toch eens vragen om het allemaal even exact voor te rekenen, voordat ik mijn met noeste havenarbeid verdiende centjes ging overmaken naar dat gironummer van ‘Help Faaienort de zomer door’, of hoe die inzamelingsactie ook heet.

Niet dat het bij Ajax allemaal lekker gaat, financieel gezien. Over de eerste helft van het huidige seizoen maakte Ajax een nettowinst van 5,5 miljoen euri bekend. Dat ziet er aardig uit, maar het bestuur moest er eerlijk bij zeggen dat er aan het eind van het seizoen een rood cijfertje onder de streep zal staan, ondanks de verkoop van Klaas-Jan Huntelaar.

Doodsteek
Als we blijven volharden in de huidige koers (nooit iets winnen, nooit aan de Champions League meedoen) dan kan het ook bij ons binnenkort niet meer uit, operationeel gezien. Tenzij we elk seizoen onze beste speler verpatsen, en dat zou niet alleen een beetje jammer zijn, maar ook best wel een soort van doodsteek voor onze ambities om weer een topclub te worden.

Maar goed: Ajax heeft wel wat meer ‘vet op de botten’ dan Feyenoord, zoals dat heet, en dat geldt met name voor Miralem Sulejmani. Hij verpersoonlijkt eigenlijk een beetje de staat waarin Ajax de voorbije jaren verkeerd heeft: aardig wat vet op de botten, maar voetballen ho maar. Da’s dan wel weer een beetje jammer, voor een voetballer van ruim zestien miljoen euro. En het zou pas écht jammer zijn als AZ in de ArenA landskampioen wordt… We stevenen daar op dit moment op af.

Zo zie je maar weer: qua voetbal begint het bij vlagen ergens op te lijken bij die clubs van ons, maar onze supportersleventjes gaan nog altijd niet over rozen, Jurryt. En dat ik dat na al die opbouw- en overgangsjaren best een beetje jammer vind, spreekt voor zich.

Mazzel!

Menno

Lees ook:Live Blog: Sparta – Ajax

3 reacties op “Column: Een beetje jammer

  1. Jaap

    Az in de arena landskampioen….Moeten ze eerst winnen…niet??

      /   Beantwoorden  / 
  2. DE Boer

    AZ kampioen in de ArenA.. is er dit jaar tenminste nog IETS in Amsterdam haha

      /   Beantwoorden  / 
    1. Tim

      AZ verliest in de Arena, en dan word het de laatste wedstrijd nog knap spannend voor AZ!

        /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.