‘Zijn mening is ook maar een mening’

Wat hebben Michael van Praag en Rik van den Boog gemeen? Ze weten allebei wat het is om boegbeeld te zijn. De een was het ooit als voorzitter van Ajax, de ander is het nu als directeur. Boegbeeld. Het woord is behoorlijk Ajax. Het staat ook nadrukkelijk omschreven in de recente rapportage van de commissie-Uri Coronel. Daarin staat aangegeven dat de voorzitter niet langer het boegbeeld van de club moet zijn, maar de directeur. Dus geen Van Praag meer, maar Van den Boog.

Ga er maar aan staan. Boegbeeld zijn als je club vooral internationaal direct geassocieerd wordt met iemand als Johan Cruijff. Als symbool van de tijd dat Ajax de voetbalwereld domineerde. Daar kom je nooit vanaf. Opvallend is dat de door Ajax zelf benoemde boegbeelden vooral in het begin daar moeilijk mee om kunnen gaan.

Ooit benoemde Michael van Praag de Zweedse spits Stefan Pettersson als de nieuwe Mister Ajax, sinds mensenheugenis de koosnaam voor rechtsbuiten Sjaak Swart. Net als Cruijff ook zo’n exponent van de Gouden Jaren. Het muntje is nooit gevallen. Voor het grote publiek bleef Pettersson een heel goede spits, maar Mister Ajax? De benoeming was net zo snel vergeten als-ie uitgesproken was. En dus bleef Sjaak de Mister. Vorige week verscheen Rik van den Boog in het AT5-programma Godenzonen. Het ging redelijk goed, tot de rol van Cruijff ter sprake kwam.

Hij bedoelde het echt wel goed, maar de pasbenoemde Ajax-topman maakte het zichzelf ineens onnodig moeilijk. Op de vraag of de club nog van zins was om erelid Cruijff bij de huidige renovatie te betrekken, antwoordde Van den Boog: “Cruijff is een geweldige vent, een held, een icoon, maar hij moet ons niet gaan vertellen hoe de wereld in elkaar zit en wat wij moeten doen. Zijn mening is maar een mening. Weliswaar een goeie mening, maar meer niet.”

Enkele dagen later lobbyde Michael van Praag zich in Kopenhagen het Uitvoerend Comité van de Europese voetbalunie (UEFA) in, met de 6+5-regel als een van de speerpunten van zijn beleid. Een idee dat uitgerekend door Cruijff enkele jaren geleden gelanceerd werd en nu onderdeel is van de dagelijkse discussies tussen het IOC, FIFA, UEFA en de Europese Unie. Intussen wordt diezelfde Cruijff twee keer per jaar door UEFA-president Michel Platini gevraagd om met hem te klankborden, zoals hij dat ook al jarenlang met Barcelona-preses Joan Laporta doet. Aan de top doet de mening van Johan Cruijff er blijkbaar wel toe.

Lees ook:Live Blog: Sparta – Ajax

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.