Blind wint

Het Nederlands elftal voor spelers onder 19 jaar heeft vrijdagmiddag in een oefenduel Servië met 1-4 verslagen. De formatie van KNVB-coach Wim van Zwam had de hele wedstrijd het heft duidelijk in handen. “Tegen een aardige ploeg is dit een heel goed resultaat.” Die ‘aardige ploeg’ van de Serven had het in de kwalificatieronde voor de eliteronde prima gedaan, met de volle winst uit drie duels. “De jongens wisten dus dat ze volle bak de wedstrijd in moesten”, aldus de trainer op OnsOranje Nieuws.

En dat deed Nederland met overtuiging. Al viel de openingstreffer pas na 27 minuten, toen Marko Vejinovic (foto) namens Oranje een strafschop benutte. Luciano Narsingh was, na het omspelen van de keeper, binnen het strafschopgebied neergehaald. Even daarvoor was hetzelfde gebeurd met Luuk de Jong, maar toen kreeg Onder 19 geen penalty. ,,Dat Marko scoort was bijzonder voor hem”, wist Van Zwam. ,,Hij is geboren in Servië en heeft nog steeds een dubbel paspoort.” Onder 19 hield controle, maar moest uitkijken bij standaardsituaties van de thuisploeg, waarvan de spelers bovendien makkelijk naar de grond gingen. Een onderschepping van doelman Leonard Nienhuis bij een vrije trap leidde vlak voor rust de 0-2 in. De keeper bediende Narsingh, die op zijn beurt Nacer Barazite een niet te missen kans gaf. De aanvaller van het Engelse Arsenal deed dat dan ook niet.

Vlak na rust kwam Servië toch terug, uit een corner. Maar Nederland bleef rustig, al vergat Narsingh een riante kans af te ronden. Bij Servië liepen de irritaties op en na zeventig minuten leverde dat de ploeg een rode kaart op. Van Zwam: ,,De scheidsrechter kon ook weinig anders. De Jong kreeg, nadat hij voor rust al een keer een elleboog had gehad, gewoon een klap op zijn strottenhoofd.” Met een man meer maakte Oranje het vakkundig af. De debuterende Serhat Koç maakte bij zijn eerste balcontact de 1-3 en Barazites tweede treffer betekende de 1-4 en zorgde voor grote tevredenheid bij Van Zwam. ,,Dit was heel goed, ik heb veel positieve dingen gezien. Vooraf hadden we het accent gelegd op winnen, maakte niet uit hoe. En ik heb voor het eerst met deze achterhoede kunnen spelen. Op papier zag dat er altijd al goed uit, maar door blessures en dergelijke heb ik het nooit eerder zo kunnen doen. Maar het blijkt prima te werken.”

Dinsdag oefent Onder 19 opnieuw tegen een Oost-Europese opponent. In Rosmalen is Roemenië de tegenstander. Dat duel begint om 19.00 uur op het complex van OJC.

Statistieken:
Servië – Nederland 1-4 (0-2).

Scoreverloop:
27. Vejinovic 0-1 (strafschop), 45. Barazite 0-2, 50. 1-2, 73. Koç 1-3, 83. Barazite 1-4.

Opstelling Nederland: Leonard Nienhuis, Ridney Cairo, Jeffrey Bruma (88. Jeffrey Gouweleeuw), Daley Blind, Patrick van Aanholt, Marko Vejinovic, Nacer Barazite (88. Lucas van Oeveren), Kevin Strootman (88. Jeffrey van Nuland), Luciano Narsingh, Luuk de Jong (72. Serhat Koç), Vincent Weijl (72. Kay Velda).

Toby Alderweireld speelde voor België U21 de hele wedstrijd tegen Zweden U21. De Belgen wonnen de oefenwedstrijd met 2-1. Dinsdag spelen de Belgische beloften opnieuw tegen dit team.