Onderzoek: Ajax-gehalte maakt EK-wonder mogelijk

Nederland-Portugal. Krijgen we het Wonder van Charkov? Veel mensen hebben het al opgegeven, maar onder Ajax-fans heerst voorzichtig optimisme: 48 procent van de deelnemers aan onze betrouwbare peiling gelooft in een Wonder van Charkov. Maar wel onder voorwaarden.

Een meerderheid van de Ajax-supporters (52 procent) denkt wel dat het EK voor Oranje na vanavond is afgelopen. De meesten (29 procent) voorzien dat de Duitsers ons een poets bakken door gelijk te spelen tegen de Denen. Bijna een kwart (23 procent) meent dat het Nederlands elftal (volgevreten super-ego’s enz enz) zelf tekort komt tegen Ronaldo en consorten.

Maar er is ook hoop. Ruim één op de vier Ajacieden (26 procent) ziet Nederland toch naar de kwartfinales gaan; zolang Mark van Bommel maar niet staat opgesteld. Nog eens 22 procent ziet een glansrijke overwinning gloren mits er voldoende (oud-)Ajacieden in Oranje staan.

Winstkansen
Zelf nog invloed hebben op deze betrouwbare peiling? Tot één minuut voor aanvang van Nederland-Portugal kunt u nog meedoen middels de poll rechts op dit blog.

Maar wat zeggen de statistieken en indices over de winstkansen van Oranje? Laten we eens naar de keiharde cijfers kijken.

Focussen op factoren
De rekenmeester: ‘De resultaten in de eerste twee duels hebben aangetoond dat ervaring, kwaliteit en inzet in deze fase van het toernooi eigenlijk geen rol meer spelen. In feite gaat het nog maar om één ding: winnen. Dus moet je je als Oranje focussen op die factoren die daarop de meest significante invloed hebben.’

En dat zijn? De rekenmeester: ‘Onze cijfers hebben aangetoond dat de AGbO-index, en in iets mindere mate de Gbagbo-index, een doorslaggevende invloed hebben op de resultaten. Tegen Denemarken begon Nederland met een AGbO-index van 36,4 procent (Gbagbo-index: 22,7). Dat is relatief weinig en het resultaat (0-1) was daar ook naar.

Statistische vingers
Tegen Duitsland begon Nederland met een AGbO van 45,5 procent (Gbagbo 27,3), maar dat bleek tegen de veel sterkere Duitsers niet voldoende (ruststand 0-2). Na rust voerde Bert van Marwijk met het inbrengen van Huntelaar en Van der Vaart de AGbO-index op naar liefst 63,6 (Gbagbo: 36,4), met een 1-0 helftresultaat als gevolg.

Wat valt op? De rekenmeester: ‘De AGbO-index in de eerste helft tegen Denemarken ligt op precies hetzelfde niveau (36,4 procent) als de Gbagbo-index in de tweede helft tegen Duitsland. Dat is natuurlijk om je statistische vingers bij af te likken.’

Oplossing
Heel interessant. Maar wat Bertje nu doen? ‘Dat is duidelijk: het Ajax-gehalte (en dus de AGbO) moet zo hoog mogelijk. Uit onze cijfers blijkt dat Oranje met Huntelaar en Van der Vaart in de basis 48 procent kans heeft op het Wonder van Charkov.’

Duidelijke cijfers, die – als Bert van Marwijk luistert – hoop bieden voor de wedstrijd!

Lees ook:Live Blog: Sparta – Ajax

6 reacties op “Onderzoek: Ajax-gehalte maakt EK-wonder mogelijk

  1. Mexx

    Dat komt dus wel goed.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Paul

    het enige wat Robben altijd weer zo leuk kan na de wedstrijd is met zijn handje klapperen,rendement nul commma nul.Gauw op Aruba in de hangmat,net als de rest overigens.En Bert in de bananen boom

      /   Beantwoorden  / 
  3. Dinkeltukker

    En wat zijn we er uiteindelijk mee opgeschoten met die ‘fantastische’ agbofgfuckofftubgof-indexen? Een gemiddelde eredivisieclub had het niet slechter gedaan dan de ‘mannen’ van Bert.

      /   Beantwoorden  / 
  4. twenteforever

    het hoge ajax gehalte ??? hahha uitgeschakeld met NUL punten >>>>>en bedankt hoor !Voor de afgang !

      /   Beantwoorden  / 
  5. Michael

    Forza Bert en z’n systeem.

      /   Beantwoorden  / 
  6. Nico

    Dat krijg er nou van, met zo’n lage AGbO.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.