Aangetoond: EK-succes Oranje hangt af van Ajax-gehalte

Het wil nog niet echt vlotten met het Nederlands elftal op het EK. Hoe komt dat toch? De cijfers geven het antwoord.

Oranje kreeg van Duitsland een behoorlijke pak op de broek. Ajax-fans hadden de pijnlijke nederlaag wel voorzien, bleek uit een peiling voorafgaand aan Der Klassiker op dit blog: 45 procent van de Ajacieden voorspelden een Duitse zege. Zij hadden dus gelijk.

Bloedeloos
Een gelijkspel was aangekondigd door 15 procent van de Ajax-fans (waarvan 10 procent een bloedeloze 0-0) en 40 procent had gedacht dat Oranje wel zou winnen.

Enfin, dat is allemaal terugkijken op het vooruitblikken van een wedstrijd die al gespeeld is. Veel nuttiger is het om naar de cijfers te kijken. Is de nederlaag tegen Duitsland te verklaren aan de hand van de AGbO-index?

Cruciale rol
‘Dat kan inderdaad’, aldus onze rekenmeester. ‘De AGbO-index heeft een cruciale rol gespeeld in de wedstrijd tegen Duitsland. Laten we de AGbO-cijfers (waarmee het Ajax-gehalte van een team wordt berekend) en de Gbagbo-index (waarin huidige Ajacieden zwaarder tellen dan voormalige) uit zowel de eerste als de tweede helft eens afzetten tegen de Nationalmannschaft Ajax Zusammenschafts Index, waarmee het Ajax-gehalte in Duitse ploegen kan worden becijferd.

Ned-Dui, 1e helft:  Van der Wiel, Stekelenburg, Heitinga, Sneijder, De Jong
AGbO-index: 45,5 procent
Gbagbo-index: 27,3 procent
Nationalmannschaft Ajax Zusammenschafts Index: 0 Prozent

Ned-Dui, 2e helft:  Vd Wiel, Stekelenburg, Heitinga, Sneijder, D Jong, Vd Vaart, Huntelaar
AGbO-index: 63,6 procent
Gbagbo-index: 36,4 procent
Nationalmannschaft Ajax Zusammenschafts Index: 0 Prozent

Wat zegt dit? ‘Ten eerste blijkt duidelijk dat het Ajax-gehalte bij Duitsland stabiel op 0 procent ligt. Dat is dus een variabele zonder enige cumulatieve invloed, dus moeten we focussen op de cijfers betreffende Oranje.’

Significant
Dus? ‘Je ziet dat Oranje in de eerste helft een AGbO heeft van ruim 45 procent. Bij rust was de stand 0-2. In de tweede helft loopt de AGbO door het inbrengen van Huntelaar en Van der Vaart op naar liefst 63,6 procent. En je ziet: na rust scoort Nederland en houdt het de nul. De facto en netto door de bank genomen dus een significant beter resultaat!’

Concluderend? ‘De Gbagbo-index geeft ongeveer hetzelfde beeld. Hoe hoger de index, hoe hoger het Ajax-gehalte en hoe beter de resultaten. Bert van Marwijk moet tegen Portugal dus gaan spelen met een elftal met een AGbO’tje van minstens 60 procent. Dan kan het niet meer misgaan.’

Dat wekt vertrouwen voor het duel tegen Portugal! Laten we wel hopen dat de licht ontvlambare aanhangers van de Gbagbo-index zich tot die tijd rustig houden.

Lees ook:Live Blog: Sparta – Ajax

2 reacties op “Aangetoond: EK-succes Oranje hangt af van Ajax-gehalte

  1. Nico

    Duidelijke cijfers, Bert.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Oog

    Ik ben om. Omgeacht de gebrekkige inbreng die (oud)Ajacieden leveren aan Oranje en de hoge mate van verantwoordelijkheid bij de tegentreffers is aangetoond dat het niet uitmaakt wat ze presteren. Alleen al de toename van hun betreurenswaardige aanwezigheid zorgt voor succes. Frank kan gerust zijn voor komend seizoen. Een GbagbA van 100% kan enkel tot succes leiden. Tenminste als de MbmvdmA*-index niet te hoog is.
    .
    *(Meer bezig met vertrek dan met Ajax)

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.