Ajax slaat weer met vuist op tafel bij UEFA

Ajax wil dat de UEFA harder gaat optreden tegen clubs die zich niks aantrekken van de regels van Financial Fair Play. Commercieel directeur Henri van der Aat heeft daar gisteren bij de UEFA op aangedrongen en kreeg bijval van Liverpool.

Het is al de tweede keer binnen korte tijd dat Ajax boos is en enigszins met de vuist op tafel slaat bij de Europese voetbalbond. De vorige keer ging het over de oneerlijke gang van zaken rond de juniorenversie van de Champions League. Later werd echter gezegd dat Van der Aat in die discussie een Europees pleefiguur had geslagen.

In de zaak rond de Financial Fair Play willen Ajax en Liverpool dat er strengere sancties komen. De UEFA houdt toezicht op de financiële huishouding van Europese clubs en heeft bijvoorbeeld 23 Europa League-deelnemers van vorig jaar nog geen prijzengeld betaald omdat de financiën van die clubs niet op orde zijn.

Europese uitsluiting
Maar volgens Ajax-directeur Van der Aat zijn dat sancties waar veel met geld volgepompte clubs niet wakker van liggen:

‘Er moeten hardere sancties ingevoerd worden. Als een club als Real Madrid geen premies krijgt uitbetaald, heeft dat geen effect. Clubs die in overtreding zijn moeten uitgesloten worden van deelname aan Europese toernooien. De Champions League overleeft heus wel zonder enkele grote clubs.’

Transferverbod
Ajax heeft de laatste seizoenen nogal wat last gehad van het honderden miljoenen verslindende Real Madrid. Liverpool heeft dezelfde problemen met een club als Manchester City. Liverpool-bestuurslid Ian Ayre is het daarom eens met Ajax en pleit voor een transferverbod voor clubs die de regels overtreden.

Ayre zei zich te ergeren aan de handelswijze van Manchester City en Paris Saint-Germain. Zij verkochten de naam van hun stadions voor tientallen miljoenen aan de shirtsponsor, waarmee de UEFA-regels worden omzeild.

Geloofwaardigheid
Ayre stelt: ’Het is belangrijk voor de geloofwaardigheid van de UEFA dat de sancties hard zijn. Ook in dit soort gevallen moet de UEFA strikter de regels handhaven. Er is een legitieme markt voor sponsorcontracten, die moet door alle clubs worden gerespecteerd.’

Wordt – hopelijk – vervolgd.

Lees ook:Live Blog: Sparta – Ajax

Eén reactie op “Ajax slaat weer met vuist op tafel bij UEFA

  1. oog

    Transferverbod klinkt goed, maar voor hoe lang geldt dat dan? Anders kopen de sheiks gelijk voor twee jaar in.

    Bij deelnameverbod geldt hetzelfde. Hoelang wordt je dan uitgesloten Als NAC in juni 200 miljoen investeerde valt het eerste seizoen al weg. Bij twee jaar uitsluiting kunnen ze 2014 gewoon de CL in. Lijkt me niet een grote straf.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.