Ajax woedend over UEFA-plannen voor jeugdteams

Nick de Bondt na de verloren Next Gen-finale (foto: @NickdeBondt)

Ajax is boos op de UEFA vanwege de nieuwe opzet van de Champions League voor jeugdteams, de zogenoemde NextGen Series. De UEFA wil dat voortaan alleen nog maar clubs meedoen waarvan het eerste team zich rechtstreeks heeft geplaatst voor de ‘echte’ Champions League. Oneerlijk, zo stelt Ajax in een boze brief aan de Europese voetbalbond.

Vorig seizoen maakten de A-junioren van Ajax nog veel indruk in de NextGen Series: clubs als Barcelona en Liverpool werden vernederd en Ajax haalde de finale, waarin het na strafschoppen verloor van Internazionale.

Tot nu toe ging het om een toernooi tussen de beste Europese jeugdteams, maar vanaf volgend seizoen wordt het een toernooi tussen de jeugdteams van de clubs met de beste eerste (vaak bij elkaar gekochte) elftallen.

Brief geschreven
Ajax is zo ontstemd dat de club een boze brief heeft geschreven naar de UEFA. Ajax stelt in een verklaring op de eigen website:

‘Deze beslissing bevoordeelt wederom de grootste Europese voetballanden. Het verzekert onder andere Duitsland, Spanje en Engeland in ieder geval van drie afgevaardigden en ontneemt daarmee een kans voor clubs in andere landen die hun eigen opleiding als hoogste prioriteit zien om zich op het hoogste niveau te ontwikkelen. Juist in een tijd waar het belang van zelf opgeleide spelers groot is zouden veel meer clubs met sterke jeugdopleidingen bevoordeeld moeten worden, in plaats van op het tweede plan gezet te worden.’

Op zijn minst zouden de autoriteiten moeten overwegen om meer clubs uit verschillende landen met een degelijke jeugdopleiding te waarderen en te belonen met deelname op het hoogste niveau. De huidige beslissing vergroot de afstand tussen rijke en minder bedeelde clubs, in een tijd waar een ieder binnen de genoemde instanties van de daken schreeuwt dat jeugdopleiding en spelen met zelf opgeleide spelers zo belangrijk is.’

Talentenmachine
En zo is het! Op zich kunnen we er natuurlijk wel vanuit gaan dat Ajax de komende seizoenen ook weer Champions League speelt, waardoor de jeugd juist meer kans heeft om de jongerenversie van de Champions League te winnen. Aan de andere kant moet je er niet aan denken dat PSV zich eens een keer voor de Champions League plaatst en bijvoorbeeld talentenmachine Manchester City in de jeugdcompetitie treft.

De UEFA heeft nog niet gereageerd op de brandbrief van Ajax, maar zal zich er vermoedelijk niets van aantrekken. Wordt – ongetwijfeld – vervolgd.

Lees ook:Live Blog: Sparta – Ajax

2 reacties op “Ajax woedend over UEFA-plannen voor jeugdteams

  1. Hahaha

    Belachelijk zoals zoveel beslissingen van de UEFA. Maar dat kun je verwachten zolang Coruptini daar president is.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Mark78

    Inderdaad, dus de enige competitie waar nog enigszins sprake is van eerlijke concurrentie wordt nu ook om zeep geholpen door de vrienden van de UEFA? Wordt wellicht tijd dat de Fransen ook Engels leren, wellicht is de term Financial Fairplay te hoog gegrepen?

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.