EK voetbal geteisterd door statistieken en cijfers

Foto: DrJohnBullas

Het EK voetbal in Oekraïne en Polen wordt tot nu toe ernstig overschaduwd door cijfers, statistieken en peilingen. Hoe erg is dat? We legden de vraag in een betrouwbare peiling voor aan de Ajax-fans. Met een opvallende uitkomst.

Populaire media als NOS en Ajax.blog.nl hebben de eerste EK-dagen nogal wat kritiek gekregen vanwege de niet geringe lading cijfers en statistieken die over de voetballiefhebber wordt uitgestort.

Zo heeft de NOS tegenwoordig een EK-Lab, waarin Michele Santoni, video-analist van Ajax, de kijker bestookt met veelal vrij oninteressante en nietszeggende cijfers. Zoals: ’Nederland schiet maar liefst 22 procent van de doelpogingen raak, het hoogste rendement van alle EK-deelnemers. Denemarken staat zevende, met 13 procent’.

Cijferfetisjisme
We weten allemaal inmiddels hoe het duel is geëindigd. De Volkskrant sprak van cijferfetisjisme. Op Twitter wordt er ook nogal lacherig over gedaan, onder anderen door Ajax-spelers Jan Vertonghen en Siem de Jong. Getuige deze twee Twitterconversaties:

@michele_santoni: Wie moet er vnv naast John Heitinga spelen? #EKlab #Oranje #nedden
@Jan_Vertonghen: Lastig man, wat zeggen de statistieken?

@michele_santoni: Wat vind je van het middenveld van het Nederlands elftal? #EKlab
@siemdejong: Haha wat vinden de statistieken? 

Wisselend
Maar ook dit blog kreeg kritiek vanwege eerdere publicaties over onder meer de AGbO-index en de Gbagbo-index. Onze afdeling Betrouwbare Peilingen deed derhalve onderzoek middels een poll. En wat blijkt? Er is sprake van een wisselend beeld.

Liefst 32 procent van de representatieve respondenten is liefhebber van statistieken, onder het motto Meer is Beter. Nog eens 14 procent zegt: statistieken prima, ik word alleen doodziek van die peilingen.

‘Gelul’
Echter: 30 procent is van mening dat alle cijfers en percentages ‘gelul is’ en wil voetbal zien. En 16 procent van de respondenten vraagt: kunnen we het weer gewoon over Ajax hebben?

Er is dus geen peil op te trekken. Wel geeft 8 procent nog aan: mij interesseert alleen de AGbO-index.

Tenslotte blijkt geen van de deelnemers aan de poll van staafdiagrammen en PSV te houden.

 

Lees ook:Live Blog: Sparta – Ajax

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.