Oranje blijft winnen door constant Ajax-gehalte

Het Nederlands elftal heeft de laatste oefenwedstrijd voor het EK tegen Noord-Ierland met liefst 6-0 gewonnen. En dat met een Ajax-gehalte van tegen de 45 procent. Hoe komt dat?

Ajax-rechtsback Gregory van der Wiel speelde een foutloze partij tegen de niet echt superscherpe Noord-Ieren. Naar verluidt is het Noord-Ierse team meteen na de wedstrijd afgereisd naar de Wallen voor een debriefing in de Bananenbar.

Bondscoach Bert van Marwijk gaf in de spits de voorkeur aan Arsenal-topper Robin van Persie, boven ons aller oud-Ajacied Klaas Jan Huntelaar. Die was daar overduidelijk niet blij mee.

Grote vraag
Oud-Ajacied Wesley Sneijder was wel succesvol en scoorde één keer, uit een schitterende vrije trap. De overige doelpunten kwamen van Van Persie (2), Ibrahim Afellay (2) en Ron Vlaar.

Grote vraag is natuurlijk: hoe zat het met het Ajax-gehalte van deze Oranje-wedstrijd, oftewel: de AGbO-index. We geven het woord aan de hoofdrekenmeester, die eerst een kleine toelichting wil geven.

Kritische geluiden
‘Met de AGbO-index bepalen wij het Ajax-gehalte binnen de Oranje-selectie. Dit instrument is tot nu toe zeer bruikbaar gebleken. Toch hebben ons ook enkele kritische geluiden bereikt. Op twee van die geluiden wilde ik even kort in gaan.’

‘Ten eerste zijn er mensen die stellen dat we binnen de index ook rekening moeten houden met het aantal gespeelde minuten per (voormalige) Ajacied. We hebben dit voorstel intern besproken, maar doen daar verder niets mee. Immers: het aantal gespeelde minuten per wedstrijd is variabel en staat niet in een directe relatie met de club waar een speler actief is geweest.’

Doorgerekend
‘Ook is ons ter ore gekomen dat huidige Ajacieden in de index zwaarder zouden moeten wegen dan voormalige Ajacieden. Hoewel wij van mening zijn dat ook oud-Ajacieden echte Ajacieden zijn, hebben we besloten dit feit mee te nemen in een doorgerekende afsplitsing van de AGbO-index. We spreken van de Gbagbo-index (Gewogen Bepaald Ajax-gehalte bij Oranje-index). Hierbij tellen voormalige Ajacieden nog maar voor de helft mee.’

Hartelijk dank. Dan nu de cijfers.

Basisopstelling:
Huidig: Van der Wiel (9 %)
Voormalig: Stekelenburg, Heitinga, Sneijder, De Jong (36 %)
AGbO-index: 45 %
Gbagbo-index: 27 %

Totale wedstrijd:
Huidig: Van der Wiel (6,25 %)
Voormalig: Stekelenburg, Heitinga, Sneijder, De Jong, V.d. Vaart, Huntelaar (37,5 %)
AGbO-index: 43,75 %
Gbagbo-index: 25 %

Wat valt op? De hoofdrekenmeester: ‘Ten opzichte van het duel tegen Slowakije is de AGbO-index op hetzelfde, vrij behoorlijke niveau gebleven. Niet geheel toevallig werd tegen Slowakije ook de eerste oefenzege geboekt, dus dat die lijn wordt voortgezet is logisch. Je zou hieruit kunnen concluderen dat een overwinning van Oranje zeker is zolang de AGbO-index minstens 43,75 procent bedraagt. Volgens onze berekeningen had Oranje overigens ook van Noord-Ierland kunnen winnen met een AGbO-percentage van 0 procent.’

‘Bij de Gbagbo-index zie je dat die een stuk lager is dan de AGbO-index. Toch geeft dit meetinstrument weer andere interessante inzichten. Hierover de volgende keer meer.’

Interessante cijfers, waarmee we wat kunnen op weg naar een succesvol EK 2012.

Berekeningen (c): Ajax.blog.nl

Diese Angaben sind wie immer ohne Gewähr

Lees ook:Live Blog: Sparta – Ajax

7 reacties op “Oranje blijft winnen door constant Ajax-gehalte

  1. Nico

    Dit zijn veel- zo niet alleszeggende cijfers.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Oog

    Tja, het blijft lastig om het belang in een berekend cijfer uit te drukken. Minuten worden niet meegerekend en ergens is dat ook terecht. Sneijder heeft hooguit 40 minuten nodig gehad om zijn invloed op de wedstrijd te geven. De goede invloed van Sneijder was dus zelfs beter geweest als hij toen al gewisseld zou zijn zodat zijn vervanger (ongeacht met welke clubachtergrond) meer tijd had gehad om ook van invloed te zijn. Kortom een Sneijder van 40 minuten heeft een groter belang dan een Sneijder van 90 minuten.
    .
    Een ander punt is Huntelaar. Huntelaar had tegen de Noord-Ieren geen enkel belang. Dat lag aan de stand maar ook aan de aanpak van de coach (zonder Ajax-achtergrond). Huntelaar inbrengen beinvloedde wel de AGoB en zelfs de Gbagob zonder dat enig effect had op de wedstrijd. Niet uit te sluiten is dat Bertje de AGbO misbruikt om (oud) Ajacieden onterecht tevreden te houden.
    .
    Ik voel zelfs een 1974-rel opkomen. In 1974 werd Van Beveren en Van de Kuylen door een krachtig Ajax met medewerking van meelopers Feyenoord het werken onmogelijk gemaakt. Met name Van Beveren werd vervolgens gemist in De Finale. In 2012 bepaalt PSV in samenwerking met opnieuw meeloper Feyenoord de gang van zaken. Zij pakken het iets slimmer aan door met dank aan de AGbO de aanwezige Ajacieden dom te houden om wel misbruik te kunnen maken van Ajax-kwaliteiten. Met als enig doel opnieuw een prijs pakken in een door PSV gedomineerde eindronde. PSV heeft er nu voor gekozen om Huntelaar en Anita het werken onmogelijk te maken. Met als enige reden voorkomen dat te veel glorie van de eindprijs af zou stralen van een speler met te nadrukkelijke Ajax-achtergrond. Van Beveren kon naar Ajax maar koos toen voor PSV. Die stap kostte Oranje het WK. Huntelaar was ooit van PSV maar koos voor Ajax. Drie maal raden wiens rol straks gemist wordt in de komende finale.
    .
    Wat leert deze situatie ons?
    A] De AGbO maakt het mogelijk om misbruik te maken van Ajacieden bij Oranje.
    B] De concurrentiestrijd tussen Ajax en PSV is nadelig voor Oranje.
    C] Feyenoorders waren, zijn en blijven meelopers.

    ;)

      /   Beantwoorden  / 
  3. warco

    Wat een slap gelul zeg , ben je cijferfetisjist of zo . Dit blog werkt in rap tempo aan zijn eigen ondergang met zoveel oninteressant gebabbel .

      /   Beantwoorden  / 
    1. Oog

      Ik mis ook de serieuzere noten van Christian maar begin Marco wel grappig te vinden. Nieuwe uitdaging ;)

        /   Beantwoorden  / 
  4. jaap

    wat een slap gezeur, ga jezelf afrukken bij neen ajax postertje………..

      /   Beantwoorden  / 
  5. Toni

    Heel interessant.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.