Winst tegen Slowakije kwam door oplopend Ajax-gehalte

Het Nederlands elftal won de oefenwedstrijd tegen Slowakije door een significant oplopend Ajax-gehalte binnen Oranje. Dat blijkt uit nieuwe betrouwbare berekeningen die hebben geresulteerd in de AGbO-index.

De AGbO-index (voluit: Ajax-Gehalte binnen Oranje-index) ligt voor de totale EK-selectie van bondscoach Bert van Marwijk op 30,4 procent, zoals onlangs al werd becijferd. Onze rekenmeesters leek het nu interessant om te kijken naar het Ajax-gehalte van de basisopstelling van Oranje tegen Slowakije.

Een rekenmeester: ‘Wat blijkt nu, de AGbO-index voor de basiself lag in totaal op liefst 45 procent. Een significant verschil. Laten we naar de berekening kijken.’

Basisopstelling:
Huidige Ajacied: Gregory van der Wiel (9 procent)
Voormalige Ajacieden: Maarten Stekelenburg, John Heitinga, Wesley Sneijder, Nigel de Jong (36 procent)
Totaal Ajax-gehalte: 45 procent

De veel hogere AGbO-cijfers ten opzichte van de duels tegen Bayern München en Bulgarije zouden ook de 2-0 zege van het Nederlands elftal kunnen verklaren, aldus de rekenmeesters. Hadden de wissels van Van Marwijk eigenlijk nog invloed op de percentages? Meer interessante cijfers:

In duel gebruikte spelers: 16
Huidig: Gregory van der Wiel (6,25 procent)
Voormalig: Maarten Stekelenburg, John Heitinga, Wesley Sneijder, Nigel de Jong, Rafael van der Vaart, Klaas Jan Huntelaar (37,5 procent)
Totale AGbO-index Nederland-Slowakije: 43,75 procent.

Een analist: ‘Het totaalpercentage ligt iets lager, maar dat is logisch omdat de kans dat een (voormalige) Ajax-speler in de basis staat altijd hoger is dan bij vergelijkbare spelers van inferieure clubs.’

Volgende keer: meer berekeningen en statistieken waar morgen over wordt gesproken bij de koffieautomaat.

Berekeningen (c): Ajax.blog.nl

Diese Angaben sind wie immer ohne Gewähr

Lees ook:Live Blog: Sparta – Ajax

9 reacties op “Winst tegen Slowakije kwam door oplopend Ajax-gehalte

  1. Nico

    Bestaat er ook een realtime stream van de AGbO voor op m’n Android? Zou iets toevoegen.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Oog

    Grappige index. Al zou ik een huidig ajacied zwaarder mee laten tellen dan een oud-Ajacied. Daarnaast is het vreemd dat iemand die 2 minuten voor het einde in het veld komt net zo zwaar meetelt als iemand die de hele wedstrijd heeft gespeeld. Tot slot zou je het belang van een speler nog mee kunnen laten tellen.

    Uitgaande van de huidige AGbO verwacht ik dat oud ajacieden Stekelenburg, Heitinga, De Jong, Sneijder en (nog) huidig ajacied Gregory de basis zullen vormen dit EK. Daarnaast zal Huntelaar en Vaart de nodige minuten krijgen bij volledige wisseling (14 spelers). Gerekend mag worden op een AGbO van 50% tijdens het EK.

    Het OGbA (Oranje Gehalte bij Ajax) kan na het EK echter teruggebracht zijn tot 0%. Lastig te zeggen of dat gunstig of ongunstig is voor de voorbereiding en rest van komend seizoen van Ajax.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Nico

    Eens met Oog. Gespeelde minuten zouden verdisconteerd moeten worden en Ajacieden zouden (een factor 2?) zwaarder moeten tellen dan ex-Ajacieden. Statistisch gezien lijkt het me interessant om de gewonnen EK-finale als ijkpunt (=100) te nemen en daar vervolgens aan te relateren. Is dit een idee?

      /   Beantwoorden  / 
  4. Oog

    EK-finale 1988 was 36,4% (2 ajacieden en 4 oud ajacieden op 11 gebruikte spelers (EK-finale 1988)

    Nederland-Slowakije 2-0 28,4%
    1 ajacied 90 minuten
    3 oud ajacieden 90 minuten
    1 oud ajacied vervangen door 1 oud ajacied
    1 oud ajacied ingevallen 22 minuten

    Nederland-Bulgarije 1-2 29,6%
    1 ajacied 90 minuten
    2 oud ajacieden 90 minuten
    1 oud ajacied 85 minuten
    1 oud ajacied 77 minuten
    1 oud ajacied 64 minuten

      /   Beantwoorden  / 
  5. Mark78

    Dit zijn wel heel veel cijfertjes, in mijn beleving spelen zijn zes van de basiself Ajacieden. Stekelenburg, vd Wiel, Heitinga, de Jong, Sneijder en Huntelaar.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Oog

      Inderdaad te veel cijfers. Essentie bij Nederland-Slowakije van de Ajax inbreng lager dan bij Nederland-Bulgarije. 28,4% tov 29,6% Waarbij de nederlaag ook nog eens door Uber-Ajacied Heitinga kwam.
      .
      Ik verwacht niet dat alle zes genoemde spelers in de basis starten. Wat me wel opvalt bij het genoemde rijtje spelers is het lage aantal kampioenschappen waar deze spelers bij Ajax voor hebben kunnen zorgen. Geen teamspelers?

        /   Beantwoorden  / 
  6. Mark78

    Ok, daar had ik nog niet naar gekeken, maar dat lijkt me meer toeval. Volgens mij is het wel de bedoeling dat alle bovengenoemde spelers in de basis starten, behalve Huntelaar wellicht. Ik zou het er niet mee eens zijn, maar dat betekent dat nog de de helft Ajacied is.

      /   Beantwoorden  / 
  7. Mark78

    Maar goed, laten we Bert dat niet laten weten. Blijkbaar mag niemand iets vragen over Huntelaar of van Persie zonder commentaar.

      /   Beantwoorden  / 
  8. Dinkeltukker

    Leuk allemaal die cijfertjes, maar daarmee win je nog geen EK finale! Laten we eerst maar eens zorgen dat er a.s. weekend van Denemarken wordt gewonnen. Met 100% (ex)ajacieden of whatever.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.