Marc Overmars: Ajax-gehalte van Oranje moet omhoog

Marc Overmars

Marc Overmars wil dat het Ajax-gehalte van het Nederlands elftal flink omhoog gaat. De directeur voetbalzaken van Ajax heeft zich net als veel anderen gestoord aan de extreem lage AGbO-index tijdens Nederland-Italië.

Het Nederlands elftal telde slechts één Ajax-speler in de basis (Daley Blind) en één Ajacied als invaller vlak voor tijd (Ricardo van Rhijn). Dit magere resultaat werd door onze Redactie Statistieken al treffend weergegeven met de zogenoemde AGbO-index (‘Ajax-Gehalte binnen Oranje’). Die lag tegen Italië tussen de 9,1 en 18,2.

Overmars was onder de indruk van de berekening en stelt dat het zo niet langer kan. Over het geringe aantal Ajax-spelers liet Overmars tegenover de Telegraaf weten: ‘Terwijl we altijd hofleverancier waren’.

Mooie tijden
De directeur wil graag terug naar de tijd dat hij speler was en het Nederlands elftal vrijwel alleen maar uit Ajacieden bestond. Naast Overmars waren Edwin van der Sar, Michael Reiziger, Frank en Ronald de Boer, Clarence Seedorf, Edgar Davids en Patrick Kluivert vaste Oranje-klanten. Mooie tijden.

Nu zitten de (voormalige) Ajacieden bij Oranje vooral in de trainersstaf, met Louis van Gaal, Danny Blind en Patrick Kluivert. Boze tongen beweren overigens dat Van Gaal geen Ajacieden (zoals Siem de Jong) selecteert omdat hij nog steeds zuur is vanwege de bestuursperikelen met Johan Cruijff. Maar dat zijn slechts boze tongen.

Onomstreden functie
Op onze Redactie Statistieken is verheugd gereageerd op de belangstelling van Overmars voor de AGbO-index, het handige meetinstrument dat op dit blog geregeld zijn onomstreden functie bewijst. De Rekenmeester: ‘Eindelijk wordt het belang van de AGbO-index ook binnen Ajax gewaardeerd. Daar kun je alleen maar blij mee zijn.’

Voor de toekomst van de AGbO-index, de meer toegespitste Gbagbo-index en de FBI (Feyenoord-Beperkings-Index) verandert dit niet zoveel, stelt de Rekenmeester. ‘Wij gaan op de ingeslagen weg voort en blijven met onze indices wijzen op de correlatie tussen de hoeveelheid Ajax-spelers en de kwaliteit van het spel van Oranje. Je ziet dat deze kennis nu ook de weg heeft gevonden naar de directie van Ajax. Natuurlijk, dat is positief. Maar voor ons is dit nog maar het begin.’

Lees ook:Live Blog: Sparta – Ajax

11 reacties op “Marc Overmars: Ajax-gehalte van Oranje moet omhoog

  1. Michael

    We zijn wel hofleverancier van Denemarken.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Mark78

    In een normale opstelling is Ajax dat nog steeds in het sterskte elftal. Stekelenburg,v Rhijn, Heitinga, Blind, vd Vaart, Sneijder. Dat zijn ruim meer spelers die opgeleid door enkele andere club in Nederland.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Nico

    Ik zeg: de jeugdopleiding van Feyenoord is beter.

      /   Beantwoorden  / 
  4. Peter

    Ik zeg dat feyenoord een droomclub is.Ze dromen ieder jaar van successen die andere behalen terwijl ze zelf niks winnen.Nou,ben je dan een dromer of niet? Zo laat feyenoord ook prima zien waar ze staan dit jaar,Tegen de toppers halen ze nauwelijks punten,zo goed zijn ze.
    Maar 1 ding moeten ze maar onthouden daar en dat is dat wij Ajax zijn en wij zijn nu eenmaal de beste.Niet helemaal waar he wat ik zeg,feyenoord heeft wel een prijs gewonnen,namelijk een prijs voor gekochte kaartjes voor de sponsorloterij das ook heel knap.Heb niks met voetbal te maken maar een prijs is een prijs toch?

      /   Beantwoorden  / 
  5. jarno

    joh peter. we kunnen welicht dromen. maar voorlopig gaat het nog prima en drrai het nog volop mee. en zolang de concurentie de punten laat liggen en Feyenoord de punten pakt. ik alles mogenlijk. en over de toppers gesproken, alleen psv en vitesse komen nog naar de kuip. dus ga lekker rustig zitten en koester je prijsjes. het kan nog wel eens erg pijnlijk worden.

      /   Beantwoorden  / 
  6. jarno

    oh ja Peter. wat heeft ajax a1 tegen Feyenoord a1 gedaan?

      /   Beantwoorden  / 
  7. warco

    @Nico 10 februari 2013 om 11:02
    Op dit moment is dat zeker waar , zeker als het om eigen nederlandse jeugd spelers gaat , Bij mijn weten heeft jou club nog nooit eerder zo´n goede lichting jeugdspelers gehad . De Vrij , Martins Indi , Fer , Wijnaldum , Boetius , Vilhena , en in mindere mate Clasie en Cabral . Nu alleen nog een keer Kampioen worden en dan mogen jullie ook weer met de grote jongens meedoen .

      /   Beantwoorden  / 
  8. Sean

    @warco
    Hoezo clasie in mindere mate want die is beter dan wijnaldom en FERrader

      /   Beantwoorden  / 
  9. warco

    Clasie is een leuke voetballer in de Nederlandse competitie , maar (volgens mij) komt hij internationaal veel te kort .
    Verder is het wel wat flauw om twee ex Feyenoorders af te vallen omdat ze naar een andere club zijn gegaan . Wen er maar vast aan dat als er meer talenten bij Feyenoord doorbreken ze binnen no time weg worden gekocht door grote rijke clubs , zo zit helaas de voetbal wereld in elkaar .

      /   Beantwoorden  / 
  10. Mark78

    1 wedstrijd tussen jeugdelftallen zegt weinig. Het gaat erom welke spelers er doorbreken.

      /   Beantwoorden  / 
  11. Mark78

    Ik ben blij dat Feyenoord het goed doet met de jeugd, dat is alleen maar goed voor het Nederlandse voetbal. Respect voor de jeugdopleiding van Feyenoord. Ajax en Feyenoord geven het goede voorbeeld, Nederlandse clubs moeten het verschil maken met een goede jeugdopleiding. Niets is zo makkelijk als de hoofdprijs betalen en een elftal te kopen zoals psv doet met de zak geld van de gemeente, maar als het op kopen aankomt leggen we het toch af tegen buitenlandse clubs. Daarnaast, zonder Ajax en Feyenoord zou Louis niet eens 11 spelers op kunnen stellen in Oranje. Des te meer reden om elkanders jeugdopleiding te respecteren.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.