Opa's verhalen – Santos

Waar je ook bent overal is wel iemand waar je lekker mee kan praten over voetbal. Het mooiste zijn toch verhalen uit de oude doos, want daar heeft iedereen een eigen beleving bij. Opa’s verhalen gaan over een ervaringen met Ajax uit het verleden. Dit keer: Márcio Santos

Het was in de periode dat Ajax regeerde in Europa en de Wereld met aantrekkelijk voetbal en spelers die veelal in de jeugd van Ajax waren opgegroeid. Iets wat nu ondenkbaar lijkt, maar in Amsterdam blijven we hopen dat deze periode uit de jaren 90 ooit terug zal keren.

Mei 1995. De Champions League was gewonnen met als belangrijke schakel Frank Rijkaard. Een mooi moment om je carriére als voetballer te beëindigen, maar wie ging hem vervangen? Mogelijk ligt hier wel de oorsprong van alle ellende die we de afgelopen jaren als Ajax fan hebben ervaren, want er werd geen talent uit de eigen jeugd in het diepe gegooid. Er ontstond een zoektocht op de Europese velden naar een geschikte vervanger.

Uiteindelijk werd het de ervaren Braziliaan Santos. Bijzonder en tekenend voor de uitstraling van Ajax op dat moment dat een speler van zijn kaliber naar Amsterdam kwam. Toch werd het geen succes. Een belangrijke reden was dat hij niet kon wennen aan het klimaat en de leefomstandigheden in Nederland. Een teken aan de wand voor Ajax had moeten zijn dat Santos ook gewoon uit het elftal werd gespeeld door Frank de Boer. Deze laatste was van de linksback verhuisd naar het centrale verdedigingsduo.

Had Ajax niet kunnen voorzien dat de Boer deze stap zou maken? Hadden we dus niet moeten zoeken naar een linksback? Vragen, die achteraf makkelijk te beantwoorden zijn en zowel vroeger als tegenwoordig tot heerlijke voetbaldiscussies leiden.

Ondanks het mislukte avontuur van Márcio Santos in Amsterdam zal hij niet snel uit het geheugen verdwijnen van de Ajax fans. Daarnaast zal hij zelf later ook nog een mooi verhaal uit de oude doos hebben over zijn bestaan als Ajacied. Hij heeft namelijk nog altijd het record op zijn naam staan van de snelste rode kaart ooit. Na een invalbeurt tegen PSV mocht hij na precies 19 seconden de kleedkamer weer opzoeken. 

Het is voor Márcio Santos wel bijzonder dat hij op 41 jarige leeftijd dit verhaal, hoe knullig ook, kan navertellen. Hij werd een aantal jaar geleden namelijk getroffen door een hersenbloeding en zo zien we maar weer hoe betrekkelijk voetbal is.

Tot de volgende persoonlijke noot, de Opa van Christian.

Lees ook:Live Blog: Sparta – Ajax

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.