Gemengde reacties op plan voor Ajax-AZ met vrouwen

Vrouwen op het veld! (foto: San Diego Shooter)

Op het plan van Ajax om in het bekerduel tegen AZ alleen vrouwen en kinderen toe te laten, is wisselend gereageerd. KNVB en AZ klinken positief, de supportersverenigingen zijn kritischer. Een Arena vol vrouwen, is dat wel een goed idee?

Het is bekend: de wedstrijd moet eigenlijk zonder publiek worden gespeeld vanwege de affaire rond Wesley uit Almere. Ajax wil dit nu ludiek oplossen, in navolging van Fenerbahce dat in september in een enigszins vergelijkbaar geval met succes het stadion met vrouwen en kinderen liet vollopen.

Overigens, voor de duidelijkheid: bij de wedstrijd Ajax-AZ zullen alleen vrouwen aanwezig kunnen zijn. Het duel begint immers op donderdagmiddag 14:30, en dan zitten kinderen nog op school. Of ze moeten jonger dan 4 zijn natuurlijk.

De KNVB reageerde meteen lekker spontaan: ‘De bond heeft aangegeven in de basis niet afwijzend ten opzichte van het voorstel te staan. Wel heeft de KNVB Ajax verzocht een plan van aanpak in te dienen waarin een aantal voorwaarden geconcretiseerd en afgebakend wordt. Daarna zal er pas een formele beslissing genomen worden’, aldus het pakkende persbericht van de KNVB.

Kapper
AZ vindt het ook allemaal prima. Trainer Gertjan Verbeek schijnt zelfs plannen te hebben om eindelijk eens naar de kapper te gaan mochten er alleen vrouwen in de Arena zitten, maar dit is niet door AZ bevestigd.

Wel kritisch zijn de supportersverenigingen van Ajax. SVA-voorzitter en TROS-dj Daniël Dekker: ‘Voor moeders en kinderen is het een mooie gelegenheid eens een wedstrijd van Ajax te bezoeken. Aan de andere kant blijven de supporters die zich in december niet misdroegen gedupeerd’, aldus de galmende plaatjesdraaier in De Telegraaf.

Pleuris
De AFCA is nog kritischer. Volgens deze supportersclub is het een ‘bizar idee’ en discriminatie bovendien. ‘Waar voetbalsupporters in het algemeen al worden gediscrimineerd is het hek nu helemaal van de dam’, meldt AFCA op de website. ‘Mannelijke Ajacieden van boven de achttien zijn nu allemaal slachtoffer van de belachelijke actie van Wesley. Zij mogen immers niet naar Ajax-AZ, maar vrouwen en kinderen onder de twaalf zijn wel welkom (…) Krijg de pleuris maar met je moderne voetbal.’

Tegen die laatste zin valt natuurlijk weinig in te brengen. Bovendien is het best waarschijnlijk dat een rechter de vrouwenactie in theorie zou kunnen verbieden wegens discriminatie van de mannelijke Ajacied. Want die had natuurlijk geen schuld aan het keeperbelagingsincident. Dat was de schuld van nu gedetineerde Wesley uit Almere, met een beetje schuld van Ajax.

‘Ludiek’
Toch moeten we niet zo zwaar tillen aan deze – sorry  – ‘ludieke actie’ van Ajax. Met een wedstrijd zonder publiek worden mannelijke én vrouwelijke supporters gestraft. Door dit ‘ludiek’ gebeuren zouden er in ieder geval vrouwen op de tribunes zitten, en dat is altijd nog beter dan een leeg stadion.

Ook voor de spelers is het alleen maar gezelliger. Niet uit te sluiten valt echter dat het idee uiteindelijk helemaal niet doorgaat omdat er ongetwijfeld ergens wel wat KNVB-reglementen zijn die het onmogelijk maken.

Lees ook:Live Blog: Sparta – Ajax

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.