Live Blog: FC Utrecht – Ajax

Zonder supporters en aanhang reist Ajax vandaag af naar Utrecht. Tot op heden heeft Frank de Boer de koppositie weten te bemachtigen door van de kleintjes te winnen. Vanmiddag kan Ajax nog meer punten uitlopen op PSV die gisteravond gelijk speelden tegen Roda. Met El Ghazi en Bazoer weer helemaal fit kan Frank over zijn sterkste 11 beschikken. Hieronder zoals gebruikelijk de live analyses, updates, Tweets en Vines van de wedstrijd. Enjoy!

14:35 Eindanalyse

Twee mannen verdienen vanmiddag een voldoende. De rest scoort een 4 of lager. De eerste is makkelijk. Veltman. Verdedigde als een veteraan vanmiddag. Haalde zoveel kansen eruit van Utrecht dat ze niet op 1 hand te tellen zijn. En dan nog Tete. Werd vaak door twee man overlopen maar kon nog vaak zijn mannetje staan. Speelde een solide wedstrijd de rechtsback. Vandaag roepen we de slechtste man van de wedstrijd uit: El Ghazi. Zoveel balverlies, zoveel slechte voorzetten. De vleugelspits deed helemaal niets goed. NUL goede acties. Nada. Verdient het om de komende twee weken in Jong Ajax te starten. Wat een abominabel slechte wedstrijd van hem. Fischer kwam er ook voor in aanmerking maar deed nog een beetje verdedigend werk. Maar jemig wat is de Deen de weg kwijt. Druistig, ongecontroleerd en vooral geforceerd. Het ziet er gewoon uit alsof hij met tegenzin op het veld staat. Mist duidelijk een killersmentaliteit. Het zou goed zijn als hij een jaartje werd verhuurd om zijn hoofd eens leeg te maken. Wie nog meer strafkamp verdient is Milik. 90 minuten lang onzichtbaar en geen enkele kans gecreëerd. Laat Sam Hendriks maar overkomen uit Jong Ajax en stel die dan maar op. Alles is beter dan de Pool op dit moment. Het middenveld was net zo slecht. Serero deed niks, Gudelj deed niks, Bazoer deed het de tweede helft beter maar kon ook niks. En Klaassen was ook ronduit slecht bezig. Maar dan wel het minst slecht van het hele middenveld. Het middenveld was gewoon compleet drama. Het snelle omschakelen, de combinaties, de mooie techniek, ze hadden net zo goed in de Jupiler League kunnen spelen en je had het verschil niet gezien. De laatste die overblijft is Riedewald, deed verdedigend zijn werk redelijk en probeerde zelfs af en toe a la Vertonghen een aanval op te zetten. Dat lukt een beetje maar is niet goed genoeg daarvoor. Heeft tenminste wel het inzicht om in te grijpen als het middenveld niet lekker loopt. Dat is dan wel weer bemoedigend. De laatste man, Cillessen, had een aardige wedstrijd. Paar mooie reddingen, mindere uittrappen maar overall speelde hij een normale wedstrijd. De 1-0 was onhoudbaar voor hem, kan gebeuren.

Overal gezien heeft Ajax keihard gefaald, Frank de Boer nog het meest die met een leuke formatie kwam, alleen met de verkeerde tactieken. de 3-4-3 had in theorie kunnen werken maar dan moet er wel aangevallen worden. De Boer speelde teveel op zekerheden en wilde risicoloos voetballen. Slechte combinatie. Gauw terug naar Amsterdam en deze dag snel vergeten. Dit was de eindanalyse, volgende week weer een nieuwe live-blog. Ciao.

14:21 Einde

De vier minuten zitten erop, Ajax heeft werkelijk niks kunnen doen vanmiddag. Utrecht wint met 1-0.

14:20 Tijd rekken

Lange ballen naar voren, de bal weg rossen. Lang op de grond blijven liggen, Utrecht rekt tijd, en terecht ook.

14:18 Blessuretijd

4 minuten erbij. En Haller is iedereen aan het uitdollen in de Ajax-verdediging. Utrecht speelt met Ajax op het moment.

14:16 Keuzes

Dit zat eraan te komen. Ajax creëert geen enkele kans en dan is het een kwestie van tijd dat Utrecht er eentje in tikt. De Domstedelingen hebben de beste kansen gehad vanmiddag dus verwonderlijk is het niet. Frank de Boer wilde zo nodig de opstelling aanpassen met El Ghazi erin, dat was gewoon een slechte keuze.

14:14 Goal

Och heer, daar is ie dan. Als Ajax niks forceert dan komt Utrecht wel. De aanval komt bij Ayoub die de bal vanaf een meter of 10 in de verre hoek schuift. Cillessen is kansloos. 1-0 Utrecht.

14:12 Gele kaart

Nog een tik voor Tete, Kum dit keer. Deze is wel pittig genoeg voor een kaart.

14:12 Vrije trap

De vrije trap draait gevaarlijk in en Veltman staat plotseling helemaal vrije maar kan de bal niet op doel koppen. Enorme kans voor de verdediger.

14:11 Geel

Eindelijk een goede actie van Gudelj. Hij onderschept de bal en begint te dribbelen. Hij wordt onderuitgehaald tijdens de counter en de Ludwig krijgt meteen een prent voor de overtreding op Gudelj. Bazoer neemt de vrije trap snel om Ruiter te verassen maar de bal gaat ver naast en de scheidsrechter staat nog te pennen dus die moet overnieuw.

14:10 Wissel

Donny van de Beek komt erin voor Serero, veel te laat.

14:10 Kaats

Milik wil eindelijk een keer combineren en tikt de bal naar de linkerkant van het veld. Maar Fischer is nergens te bekennen en daarmee stopt de aanval.

14:08 Op en neer

Zelden zoveel balverlies gezien. Bazoer zit gewoon niet in de wedstrijd. Wat zeldzaam is, hij lijkt zijn mojo een beetje kwijt te zijn. De volwassenheid is verdwenen lijkt het wel. Het spel golft door de vele slechte passes op en neer. De eerste grote kans in 5 minuten komt van Ayoub die de bal maar net voor langs schiet van af de linkerkant.

14:04 Auw

Barazite gaat nog eens lekker door op Tete die de zoveelste tik vanmiddag te verwerken krijgt. Zachtzinnig gaat het er niet aan toe vanmiddag.

14:02 Jemig

Ajax met de counter maar Klaassen geeft af op Fischer, die eerst uitgebreid de bal moet aan nemen, kappen, breed over het veld gaat lopen en dan uiteindelijk achter Serero passt zodat de hele counter om zeep is geholpen. De Deen is weer bezig aan een droevige wedstrijd.

14:01 De Boer

De nieuwe tactiek van De Boer werkt dus niet. Ajax heeft het heel moeilijk en zwaar en de passing naar voren is dramatisch. Gudelj en Serero voegen niks toe, Fischer is te driftig bezig en Milik doet helemaal niks. Dit elftal gaat niet winnen vanmiddag. De Boer heeft nog één wissel en zal met een konijn uit de hoge hoed moeten komen om dit te winnen.

13:58 Oef

Haller geeft de bal nog voor en komt bij Klaiber, die de bal met heel veel gevoel naar de verre hoek schiet. Het schot gaat maar net, millimeterwerk, voorlangs.

13:56 Wissel

El Ghazi komt eruit, Schöne erin. Wat een slechte wedstrijd van de vleugelspits.

13:55 Geel

Milik met een slaande beweging of elleboogstoot in het gezicht van Leeuwin, niet heel duidelijk te zien in de herhaling. De Pool komt er van af met geel.

13:54 Corner

De corner na de grote kans wordt weggewerkt door een arm van een Ajacied. Maar Gözüyük ziet er geen hands in. De bal werd er tegenaan geschoten.

13:53 Grote kans

Utrecht komt er nu uit over de rechterkant. Fischer raakt de bal kwijt aan Ludwig en de rechterflank ligt meteen helemaal open van Ajax. De voorzet is laag over de grond maar komt niet aan bij Klaiber of Barazite die de bal zo in het doel hadden kunnen tikken.

13:51 Wisselen?

Klaassen ligt nog steeds op de grond en ze kijken of hij geen hersenschudding heeft. Na de controle staat hij gauw op en loopt hij langs de zijlijn en komt er snel weer in. Hoeft niet gewisseld te worden zo lijkt het.

13:50 De tweede corner gaat hoog over iedereen heen en wordt uiteindelijk terug gekopt naar de achterlijn. Klaassen rent erachter aan en sprint op, net zoals Ayoub, beide spelers raken elkaar hard met het hoofd en ze gaan allebei gestrekt.

13:49 Kansje

Utrecht komt weer een keer naar voren over de linkerkant en de voorzet komt op het hoofd van Barazite maar gaat via Veltman achter. De corner is gevaarlijk en wordt maar net naast gekopt. Een Ajacied raakte de bal het laatst aan. Volgende corner.

13:48 Doe maar wisselen

Dit schiet niet op, De Boer moet weer wat anders verzinnen. Nog geen grote kans voor Ajax voorlopig. Serero voegt weinig toe op het moment en Milik wordt niet bereikt. Van de Beek erin brengen en Schöne want de passing loopt voor geen meter op het moment naar voren.

13:46 Auw

Tete heeft het zwaar aan de linkerkant maar houdt zich goed staande. Krijgt wel de ene na de andere tik te verwerken of zelfs een heup. Na een duel loopt een FC Utrecht-speler tegen hem aan ligt Tete even op de grond om de impact te verwerken.

13:44 Nope

Bazoer komt eruit over het middenveld met Barazite in zijn nek. Bazoer wordt makkelijk van de bal gezet met een beetje duw en trekwerk van Barazite maar dat is gewoon fysiek spel. Bazoer geeft zich te snel gewonnen en kijkt naar de scheids, die zegt: Nope, doorspelen.

13:42 Druk

Ajax zet nu zelf ook heel hoog druk op Utrecht waardoor Ajax nu de overhand heeft. Utrecht heeft geen antwoord hierop en komt er niet meer uit. Ajax heeft nu het balbezit maar de kansen komen nog niet.

13:41 Statistieken

El Ghazi stond even in beeld, 5 voorzetten 1 aangekomen, 13 keer balverlies. Dramawedstrijd. En dan mis je toch iemand als Sam Hendriks op de bank zodat je een 3-5-2 formatie kan inzetten.

13:39 Tactiek

Frank de Boer heeft dus Gudelj wat meer in een verdedigende rol gezet en Bazoer wat meer in een aanvallende positie gezet. Bazoer leeft meteen op en heeft al een paar mooie passjes gegeven. Serero daarentegen zakt ver weg en is bijna onzichtbaar geworden. Komt niet aan de bal en wordt steeds gepasseerd door Gudelj en Tete.

13:38 Bikkel

Younes heeft dus nog 20 minuten gespeeld met een gapend gat in zijn been. Dat Ludwig daar geen geel voor heeft gekregen is te gek voor woorden. Wat een bikkel die Younes.

13:37 nou..

De verandering lijkt vooralsnog in het voordeel van Utrecht uit te pakken

13:35 Kans Utrecht

De volgende aanval van FC Utrecht, Klaiber is Riedewald helemaal kwijt en kan voorgeven. Gelukkig staat Veltman op de goede plek om de bal weg te werken voordat Barazite in kan tikken. Fischer daarna met een stupide actie waarbij hij balverlies lijdt en Utrecht meteen weer kan aanvallen. Dit beloofd wat….

13:34 Wissel

Door de snelle kans komen we niet eens aan de wissel toe. Younes is gaan douchen, Fischer is voor hem in de plaats gekomen.

13:33 Schot Utrecht

Meteen na de aftrap lijdt Ajax meteen balverlies en krijgt Ayoub de bal in het strafschopgebied, hij loopt helemaal vrij en kan alles verzinnen maar schiet op doel, recht in de handen van Cillessen. Daar had Utrecht makkelijk de 1-0 kunnen maken. Gudelj met heel slordig balverlies op het middenveld.

13:32 Tweede helft

Gözübüyük fluit, Ajax trapt en we zijn weer onderweg.

13:31 Tactiek

De 3-4-3 tactiek werkt nog niet bepaald tegen Utrecht. De 3 verdedigers achterin werkt goed maar op het middenveld mist Ajax techniek. Gudelj en Serero voegen te weinig toe om wat te forceren op het middenveld. Wat ook niet helpt is dat Milik vaak voorin niet scherp staat, El Ghazi heeft wel een paar ballen in het strafschopgebied gekregen maar telkens weer was Milik nergens te bekennen. Zeker voorin moet er wat veranderen.

13:28 Statistieken(2)

Dit is positief:

13:19 Analyse

Jongejonge, wat was dat slecht. Ajax heeft wel wat kansjes maar op een paar geblokte schoten en onmogelijke kansjes vanuit een te scherpe hoek na heeft Ajax niks weten te creëren. Het is slap, het is mat. Slaapverwekkend om naar te kijken. Serero en Gudelj voegen echt helemaal niks toe op het middenveld. Ze staan stil, ze kunnen niet met de druk van Utrecht om gaan en als Ajax eindelijk aan aanvallen toe komt dan helpt El Ghazi de kans wel om zeep met een verschrikkelijk slechte voorzet of actie. Die moet gewisseld worden, dan is Fischer een betere optie en Younes naar de rechterkant halen. De Boer moet sowieso zijn tactiek wijzigen, dit lijkt nergens op.

13:16 Rust

Minuutje blessuretijd maar er gebeurt werkelijk geen ene moer. Passjes breed en lang, balverlies en dan begint het proces weer overnieuw. Barazite loopt Veltman nog een keer in de rug, vrije trap. En daarna is het meteen afgelopen. Rust.

13:14 Pijnlijk


13:13 Schotje

Ayoub krijgt de bal net in het strafschopgebied en loopt door richting het doel, vanaf een meter of 7 schiet hij recht op Cillessen af.

13:12 1,2,3,4

Komt er nog wat van? Elke actie voorin gaat fout. Hoe mooi de passjes van Bazoer en Klaassen ook zijn, Younes en El Ghazi draaien zich steeds vast en Milik komt bij geen enkele voorzet. Totaal geen pit voorin. Frank de Boer moet gaan ingrijpen.

13:07 Ruig

FC Utrecht begint steeds feller te spelen. Eerst wordt Klaassen hard aangepakt. Een minuut later krijgen Serero en Bazoer tegelijkertijd een tik te verwerken. Gözübüyük houdt de kaarten op zak, maar voor hoe lang?

13:05 Kans Ajax

Het is even een schiettent voor Ajax. Eerst komt een voorzet niet bij Milik maar Serero kan nog net bij de bal, die afketst via een Utrecht-speler en bij El Ghazi belandt. Die haalt uit en schiet vanaf de zijkant recht op Ruiter af waarna de aanval meteen klaar is.

13:03 El Ghazi

Heeft tot nu toe niks goed gedaan. De ene na de andere slechte voorzet of loopactie. Een pass naar El Ghazi staat in de eerste 30 minuten gelijk aan balverlies. Nu al rijp voor een wissel.

13:00 Goal

Haller krijgt een heerlijke pass vanaf het middenveld maar de Fransman staat net een halve meter buitenspel omdat Riedewald precies goed stapt. Haller scoort wel mooi maar die telt dus niet.

12:55 snoekduik

Klaassen met een fantastische pass op Milik die dwars door de hele verdediging gaat van Utrecht, alleen de centrale verdedigers staan nog tussen Milik en het doel. Een van de twee maakt een tackle op de bal en tikt Milik aan, die gaat meteen voor de snoekduik van het jaar. Had ie best geel voor mogen krijgen de Pool.

12:52 Vrije trap

Deze is voor FC Utrecht, Barazite draait de bal heerlijk in en Haller krijgt hem mooi op het hoofd. De bal gaat echter hoog over het doel en Haller had een duw nodig om bij de bal te komen. Geen gevaar. Wel een mooie vrije trap.

12:51 Vrije trap

Gudelj neemt een vrije trap vanaf de rechterkant maar deze wordt meteen weer naar hem terug gekopt. De volgende hoge bal naar de 16 wordt gepakt door Ruiter. Beetje kansloos dit.

12:50 Lekker

Riedewald waagt het er eens op en begint aan een lange dribbel en mag door tot ongeveer 8 meter voor het strafschopgebied. Utrecht is heel even van slag maar Riedewald glijdt uit in een duel en is daarna de bal kwijt. Jammer. Maar wat een lekkere actie van Riedewald.

12:48 Analyse

Ajax speelt slecht. FC Utrecht zet heel hoog druk en daardoor is de aansluiting op het middenveld niet mogelijk. FC Utrecht geeft Veltman en Riedewald niet de kans om in te spelen op Gudelj en Bazoer. De twee middenvelders staan constant onder druk. Het enige wat Ajax op dit moment kan is lange ballen naar voren maar ook die zijn steeds voor Utrecht. Het spel is slecht en de combinaties voorin lopen voor geen meter tussen Klaassen, Milik en Younes. Oh en El Ghazi speelt voor spek en bonen tot nu toe.

12:46 Tweet

El Ghazi speelt als een natte dweil

12:45 Counter

FC Utrecht speelt vol op de counter en doet dat nog aardig ook. Een paar gevaarlijke voorzetten nu. Deze wordt weggewerkt door Veltman maar de bal had ook makkelijk ingekopt kunnen worden want Veltman stond achter zijn man. In de rebound schiet Ludwig op doel, Cillessen moet zich helemaal strekken om de bal uit het doel te houden. Utrecht is heel gevaarlijk nu.

12:43 Voorzet

De organisatie van Ajax is meteen zoek. Klaiber komt op over de linkerkant want Younes is weg gevallen. Die kan voorgeven en de bal komt nog bij een Utrecht-speler ook in het strafschopgebied. Die kan direct schieten op het doel, de bal rolt voor langs. Het eerste echte gevaar van Utrecht.

12:41 Auw

Younes gaat met zijn voet richting de bal en tikt die aan, maar Ludwig komt er van de zijkant in en staat voor op de enkel van Younes. Dat had een gele kaart moeten zijn, Younes komt met moeite overeind en moet misschien gewisseld worden.

12:40 Kans Ajax

Een slappe voorzet van Younes komt via een hoofd van een FC Utrecht-speler terecht bij El Ghazi. Die legt hoog breed op Klaassen die de bal met de borst aan neemt en meteen schiet. Het schot wordt meteen gekraakt en gaat achter voor een corner. De hoekschop is weer van het gebruikelijk niveau van dit seizoen. Slecht.

12:39 Kans Utrecht

Klaiber kwam er even uit en was Younes even kwijt. De Duitser staat aan de verkeerde kant te verdedigen waardoor Klaiber de bal kan aannemen en op doel schieten vanaf een meter of 15, de bal gaat hoog over en naast.

12:38 nou…

Vijf minuten in de wedstrijd en er gebeurt geen ene ruk. Balverlies over en weer, geen drie passes achter elkaar gaan goed op het middenveld. FC Utrecht zet veel druk op het middenveld en Bazoer, Serero en Gudelj hebben het lastig. Ze kunnen niet onder de druk uit voetballen.

12:34 Statistieken


12:33 Vrije trap

Milik werd even vastgehouden zodat de combinatie met Younes niet werkte. Ajax krijgt een vrije trap op een meter of 25 vanaf de zijkant. Gudelj legt aan, krult de bal hoog in maar de voorzet kan makkelijk weggewerkt worden door Utrecht.

12:30 Aftrap

Met Fischer, Van de Beek en Dijks op de bank begint Ajax aan de wedstrijd. Nieuwe opstelling, verse spelers. Scheidsrechter Gözübüyük fluit en Utrecht trapt af, we zijn begonnen.

12:29 Bunnikside

In de Galgenwaard is niet alleen het uitvak leeg, maar ook de hele Bunnikside. De rechter heeft besloten ook die tribune dicht te gooien en de fans over het stadion te verspreiden. Leuk voetbalmiddagje zo.

12:23 Protest


12:20 Analyse

Voor vanmiddag zijn twee dingen belangrijk om in de gaten te houden. 1. Hoe houdt El Ghazi zich na zijn blessure, kan hij vol gas geven en blijft hij switchen van kant, daar is hij sterk in. Af en toe van links, dan over de rechterkant op komen. Blijft hij dat doen? En 2. Is de 3-4-3 formatie de oplossing voor Ajax om van FC Utrecht te winnen. Dat betekend dat het middenveld de strijd moet winnen en die zal vooral gericht zijn op Serero en Bazoer. Kunnen die goed genoeg overwicht creëren op het middenveld om Klaassen en Younes in gang te zetten?

12:18 Opstelling Utrecht


12:14 Tweet

Van de Sar is vandaag thuis gebleven

12:13 Quote De Boer

Over Fischer op de bank: “Hij heeft drie wedstrijden op een rij gespeeld, hij verdient wat rust.” Maar natuurlijk, had niks te maken met de in en in slechte wedstrijd van donderdag.

12:11 Quote De Boer

Utrecht is lastig: “Als zij hun dag hebben dan kunnen ze ons het heel lastig maken”. Nogal wiedes Frankie…

12:09 Analyse opstelling

Interessante opstelling van Frank. Een 3-4-3 opstelling met Dijks op de bank. Het middenveld is redelijk gebalanceerd met fysiek geweld van Bazoer en Gudelj, gecombineerd met de techniek en onvermoeibaarheid van Klaassen en Serero. Voorin is Fischer vervangen voor El Ghazi, hopelijk blijft Younes spelen op de rechterkant, dat is toch zijn meest natuurlijke positie. En in de spits Milik, die waarschijnlijk weer geen knikker raakt vanmiddag als het scenario van afgelopen donderdag zich herhaalt.

12:06 Opstelling Ajax


Lees ook:Live Blog: Sparta – Ajax

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.