‘Tahamata moest weg bij Ajax vanwege afkomst’

Simon Tahamata

Behalve de strapatzen van Andy van der Meyde is er vandaag nog meer achterklapnieuws uit de oude Ajax-doos te melden: het vertrek van Simon Tahamata bij Ajax in 1980 zou te maken hebben gehad met ‘racistische motieven’. Dat meldt het AD.

Vleugelspits Simon Tahamata was van 1976 tot en met 1980 de Zuid-Molukse publiekslieveling bij Ajax. Oudere fans kunnen zich vast nog het langgerekte ‘Simon Simon’-gezang van de tribunes in De Meer herinneren.

In 1980 werd Tahamata aan het Belgische Standard Luik verkocht. Het was een tijd dat de Molukse gemeenschap in Nederland het niet makkelijk had, onder meer vanwege de beruchte treinkapingen. Volgens het AD zat er dan ook een racistisch luchtje aan de transfer.

Liever kwijt dan rijk
In het boek Simon Tahamata; en de andere Molukse voetbalhelden in dienst van Oranje van AD-verslaggever Tonny van der Mee staat dat Tahamata zelf zeer verbaasd was over de plotselinge transfer naar Luik. Ook lopend Ajax-museum David Endt wordt in het boek geciteerd. Hij bevestigt dat er iets mis was binnen het Ajax-bestuur:

‘De transfer naar Standard was er eentje tegen zijn hart in. Er waren een paar mensen in het bestuur, die waren hem liever kwijt dan rijk. Die hadden toch hun vooroordeel. ‘Ome Jan’ Westrik had een uitgesproken persoonlijke mening. Dat had niets met de club te maken. Volgens mij heeft dat ook meegewogen op het moment dat Simon wegging.’

Bepaalde stemming
Endt vervolgt: ‘Als de kapingen er niet waren, was het vooroordeel er ook geweest, maar niet zo sterk. Nu was er een motief om hem weg te doen. Zulke dingen werden nooit hardop uitgesproken, maar het was voelbaar. Een bepaalde stemming, hoe mensen naar mekaar kijken, je hoort mensen opmerkingen maken. Dat kunnen heel subtiele dingen zijn.’

Arie van Eijden, toenmalig bestuurslid bij Ajax, meldt tegenover het AD dat hij ‘zich niet herkent in de kritiek op het bestuur’. Ook kan hij zich de gang van zaken rond de transfer ‘niet meer herinneren’. Wel zegt Van Eijden dat het bestuur niet besliste of een speler moest worden verkocht. De trainer was daarin leidend, aldus Arie.

Uitstekend
Je zou bijna vergeten dat Simon Tahamata een uitstekende voetballer was. Check hieronder Ajax-PSV uit 1979, vermoedelijk de beste wedstrijd ooit van Tahamata.

Lees ook:Live Blog: Sparta – Ajax

5 reacties op “‘Tahamata moest weg bij Ajax vanwege afkomst’

  1. R.M.S.-burger in ballingschap

    Ik wil niks meer te maken hebben met Ajax. Dit raakt mij echt!

      /   Beantwoorden  / 
  2. R.M.S.-burger in ballingschap

    Al onze Molukse Ajax-fans kunnen beter de R.M.S.- vlag niet meer in de arena laten hangen, door een passage in het uitgegeven boek van Simon Tahamata, waarbij Willem van Hanegem het eerste exemplaar heeft ontvangen. Er staat een gevoelige kwestie in, dat tijdens de Molukse R.M.S.-akties in de jaren zeventig van de vorige eeuw, dat binnen het bestuur van Ajax niet happy mee over Simon vanwege zijn Molukse afkomst. Dit is wel discriminerend en nu voelbaar emotioneel geconfronteerd geraakt binnen de Molukse gemeenschap. Dit hadden velen niet verwacht naar deze publikatie van Simon in zijn boek, dat het Ajax-bestuur in die tijd zo negatief en discriminerend
    opstelde. Het is wel duidelijk dat Simon nog steeds een Molukse politieke kleur heeft en achter het R.M.S.-ideaal staat. Hij heeft zijn afkomst nooit verloochent!

      /   Beantwoorden  / 
    1. oog

      Als jij echt iets met RMS zou hebben dan was dit geen nieuws voor jou geweest.

        /   Beantwoorden  / 
  3. R.M.S.-burger in ballingschap

    @oog, doe je oog maar dicht!!! Het heeft zeker mee te maken met onze R.M.S.-akties in de jaren zeventig, waarbij Simon gekonfronteerd werd met discriminatie binnen het Ajax-bestuur vanwege zijn Molukse afkomst. Dit is voor mij en de Molukse gemeenschap zeker nieuws die iedereen raakt.

      /   Beantwoorden  / 
  4. oog

    Nep burger, jij weet zelf niet hoe dom je bent. Verdiep je eens in de achtergrond van die kapers voordat je jezelf hier belachelijk maakt met “onze R.M.S.-akties.”

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.