RvC zwaait witte vlag; stapt Ajax nu echt op lijn 14?

Instappen a.u.b. (foto: Jos van Zetten)

Zou de fluwelen revolutie bij Ajax van Johan Cruijff na zo’n 500 dagen van bloedige strijd dan eindelijk zijn geslaagd? Donderdag 9 februari 2012 zal in ieder geval de geschiedenis ingaan als de dag waarop het kamp van Steven ten Have met de witte vlag uit de loopgraven kwam. Althans, zoals het er nu uitziet.

Het was weer een onrustig dagje in de Arena in Amsterdam. Commissarissen Steven ten Have, Paul Römer, Marjan Olfers en Edgar Davids kondigden dan eindelijk aan te zullen opstappen, maar wel – op zich logisch  - pas als er een nieuwe RvC is geformeerd. Johan Cruijff had eerder al laten weten dat hij weg zou gaan als commissaris als de andere vier dat ook zouden doen.

Voor Cruijff ligt nu een adviserende rol van afstand in het verschiet. Eigenlijk een rol die het orakel al jarenlang heeft, maar nu komt zijn advies – als het goed is – in ieder geval niet meer ongevraagd.

Best heftig
Interim algemeen directeur Martin Sturkenboom en technisch directeur Danny Blind zijn met onmiddellijke ingang vertrokken. Vooral het vertrek van huis-Ajacied Blind, die zich pontificaal achter Louis van Gaal had opgesteld, is best heftig.

De bestuursraad van Ajax gaat nu snel met de scheidende commissarissen van Ajax om de tafel zitten om een kandidatenlijst voor een nieuwe RvC te formeren. Laten we hopen dat de heren (en die ene vrouw) dit in redelijke harmonie zullen volbrengen. Johan Cruijff reageerde in ieder geval alweer een beetje kriegelig, zoals blijkt uit onderstaand overzicht van de reacties van alle betrokkenen van vandaag.

Johan Cruijff, legendarische nummer 14:

‘Er is met mij geen overleg gepleegd over dit besluit, zoals dat me al eerder is overkomen. Dus ook niet over de voorwaarden waaronder het vertrek plaats gaat vinden. Het mag duidelijk zijn dat de eerste die straks vertrekken uit hun groep komen. Zo kan ik er tot op het laatst op toezien dat het beleid in lijn met de wensen en de plannen van de club wordt uitgevoerd. Het is te hopen dat iedereen binnen de club weer zo snel mogelijk kan doen waarvoor ze zijn aangesteld. Ajax heeft heel veel vertraging opgelopen en voorkomen moet worden dat dit richting het volgende seizoen door gaat werken.’

Peter Wakkie, de door het ijs gezakte advocaat van Ajax en Steven ten Have & consorten:

‘Het is jammer dat de bestuurswissel niet is doorgegaan. Er was te veel verzet. Op een gegeven moment moet je je knopen tellen. Als rvc moet je wel in continuïteit voorzien. De wet zegt dat de huidige commissarissen op zoek moeten naar kandidaten voor hun posities. En de aandeelhouders en de ondernemingsraad mogen kandidaten aandragen. Het is belangrijk dat er nu duidelijkheid komt.’

Danny Blind, de Zeeuwse oer-Ajacied:

 

Martin Sturkenboom, die zijn directeurschap na 2,5 maand aan de wilgen hing:

‘Ik heb een groot vertrouwen in de visie en de samenwerking met Louis van Gaal en Danny Blind. Wij begonnen aan deze klus in de veronderstelling dat Louis er vanaf 1 juli 2012 bij zou komen. Nu duidelijk is dat dit niet meer gaat gebeuren, is het voor mij en Ajax verstandig dat ik opstap. De club heeft grote behoefte aan rust, dus Danny en ik nemen onze verantwoordelijkheid door ruimte te maken. Met deze stap hopen wij dat Ajax in rustiger vaarwater komt.’

Daniël Dekker, de galmende voorzitter van Supportersvereniging Ajax:

‘Dit is na de uitspraak van het gerechtshof van dinsdag een logische consequentie. Hopelijk krijgen we nu meer rust. De wens van de supporters en van de club is om de visie van Cruijff te volgen. Dat is nu weer een stap dichterbij.’

Rob Been junior, de olijke ex-voorzitter van de ledenraad:

Zou de rust nu echt zijn teruggekeerd? Zijn de revolutie en het bloedvergieten voorbij? Zoals het er nu uitziet lijkt het er voorzichtig wel op. Maar het blijft natuurlijk Ajax.

Lees ook:Live Blog: Sparta – Ajax

8 reacties op “RvC zwaait witte vlag; stapt Ajax nu echt op lijn 14?

  1. Rob

    Alweer die visie. Velen hebben het erover, nooit met een concrete invulling. Wat is eigenlijk die visie van Cruijff? Weet jij dat Marco?

      /   Beantwoorden  / 
  2. Michael

    Inderdaad het blijft Ajax dus het zal daar nooit rustig zijn. Rob de visie van Cruijff heeft Johan Derksen al ik weet niet hoe vaak gezegd op de tv. Cruijff wilt de jeugdopleiding beter maken hij wilt dat er ieder jaar 2 spelers doorstromen naar de 1e elftal die het vak beheersen. Spelers als Enoh en Anita enz die beheersen dat niet. Hij wilt dat spelers weer trots zijn om in een Ajax shirt te voetballen en niet voor het geld zo als de meesten.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Rob

      Wie wil dat niet Michael? Dat van 2 spelers doorstromen heb ik ook al eerder gehoord. In feite stromen er wel meer door, maar om één of andere manier slagen ze er niet in de stap te maken. Als ik John Bosman mag geloven dan is de kwaliteit van de jonge spelers behoorlijk goed.
      Dat voetballers niet voor het geld zouden moeten spelen, vind ik uit de mond nogal vreemd. Dat kreeg hij zelf al te horen toen hij naar Barcelona ging. Bovendien geldt het kennelijk niet voor de staf, want Bergkamp en Jonk worden vorstelijk betaald.

        /   Beantwoorden  / 
      1. Michael

        Aan Cruijff de taak om ze wel te laten slagen.

          /   Beantwoorden  / 
  3. Marco

    De visie van Cruijff is volgens mij zo’n beetje zoals Michael hierboven schetst. Veel mensen verwarren die visie wel met een garantiebewijs voor Europees succes vanaf 2014, en dat valt natuurlijk nog maar te bezien..

      /   Beantwoorden  / 
  4. Johan

    De visie van Cruijff moet toch duidelijk zijn 4,3,3 en weer op helft tegenstander spelen . Zoals het nu gaat met 2 buiten spelers die eigenlijk ook op de half plaats en soms zelfs back staan kan toch niet. Ook bij corners kan het toch niet zo zijn dat je hele team in je eigen strafschop gebied staat.
    Verder en das wat Johan bedoeld verder de aanname en het inspelen is toch dramatisch als je Ajax nu ziet.Nee ik hoop dat de mensen die verantwoordelijk waren van dit balletje terug Jaap voetbal eindelijk inzien wat dramatisch dat is.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Rob

      Dit is toch de verantwoording van de trainer, in dit geval de Boer?

        /   Beantwoorden  / 
  5. Johan

    Voetbal is altijd de diepte zoeken en je tegenstander vast zetten en niet op je eigen helft de hele tijd rond spelen das wat Louis, en consorten willen maar das niet de insteek van het spelletje .

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.