Bestuursperikelen Ajax naderen (anti-)climax

Foto: Jos van Zetten

Na een periode bij Ajax met veel aandacht voor het voetbal, gaat het de komende week gelukkig weer om leukere dingen: rechtszaken en aandeelhoudersvergaderingen. Het belooft maar weer eens een ‘cruciale week’  voor de toekomst van Ajax te worden.

Het feest begint dinsdag in bij het gerechtshof , waar de uitspraak volgt van het hoger beroep tussen de NV Ajax (oftewel Steven ten Have en consorten) en het kamp-Johan Cruijff.

Zoals bekend oordeelde de rechter eerder dat de benoeming van Louis van Gaal & co door Ten Have & friends rechtsgeldig is, maar dat wel moet worden gecheckt of de aandeelhouders nog wel vertrouwen hebben in de Raad van Commissarissen. Een redelijk vonnis, maar aangezien al duidelijk is dat een meerderheid van de aandeelhouders geen vertrouwen heeft, gingen Ten Have cs in hoger beroep. Naar verluidt heeft bestuursraadvoorzitter Hennie Henrichs Ten Have, Van Gaal en Sturkenboom op zijn blote knieën gesmeekt om weg te gaan bij Ajax, maar de heren hebben daar geen trek in.

Fax
Verwacht wordt dat de fax van het gerechtshof rond 10 uur bij alle partijen zal binnenratelen. Spannend hoor. Vrijdag volgt dan de aandeelhoudersvergadering waarin (vrijwel zeker) het vertrouwen in de hele raad (Cruijff en de vier anti-Cruijffjes) zal worden opgezegd. Niet geheel verrassend is er inmiddels ruzie ontstaan over de agendapunten van die vergadering. Het is vrij ingewikkeld, maar gelukkig was Johan Cruijff zo bereidwillig om de kwestie vanochtend in De Telegraaf uit te leggen.

Het zit dus zo: punt 2 op de agenda is de voorgenomen benoeming van Van Gaal en Sturkenboom. En bij punt 3 gaat het over het vertrouwen in de huidige Raad van Commissarissen. De eeuwige nummer 14 zegt:

‘Nu loopt Ajax het risico dat als de rechter het wil, de door de rvc gekozen directie vrijdag bij de aandeelhoudersvergadering gewoon kan worden aangesteld, terwijl de commissarissen bij het volgende agendapunt weg worden gestuurd. Daarmee regeert de rvc dus over z’n graf heen en dreigt een situatie die Ajax heel veel geld kan gaan kosten.’

Noord-Korea
Het klinkt inderdaad een beetje als een slinks agendatrucje uit de beste Noord-Koreaanse onderhandelingstraditie.

Cruijff legt in zijn column ook (voor de zoveelste keer) uit waarom het zo’n ‘waanzinnige situatie’  is bij Ajax. ‘Al drie maanden vraagt de vereniging, met 73 procent grootaandeelhouder van Ajax, aan de Raad van Commissarissen om op te stappen. Hoewel ze weten dat ze niet meer gewild zijn, blijven ze toch zitten. Intussen hebben ze een directeur aangesteld, die niet uitvoert wat een jaar geleden met de technische leiding van de club is afgesproken. Dus wordt alles geblokkeerd, wat vanuit de door de club gekozen visie uitgevoerd zou moeten worden.’

Waanzinnig
‘Je zag het al tijdens de winterstop, toen Ajax op de transfermarkt niets heeft gedaan, terwijl met alle blessures de situatie daar wel om vraagt. Zoals er al maanden helemaal niets binnen de club gebeurt. Tussen februari en mei is vorig jaar een technische visie ontwikkeld, die langzaam maar zeker binnen Ajax geïmplanteerd had moeten worden. Hoe meer ik er over nadenk, hoe waanzinniger deze situatie eigenlijk is. Met z’n allen hebben we binnen de club iets afgesproken, maar hoewel Ajax grootaandeelhouder is, hebben we niets te zeggen over een stel commissarissen en directeuren die onze visie negeren.’

Aldus Johan Cruijff. We wachten de ontwikkelingen maar weer even af. Wordt – ongetwijfeld – vervolgd.

Lees ook:Live Blog: Sparta – Ajax

4 reacties op “Bestuursperikelen Ajax naderen (anti-)climax

  1. w

    IS CRIJFF GROTER DAN AJAX ?

    Hoe de uitslag van het jurisch geding ook uit zal vallen, we dienen met een aantal zaken rekening te houden en het lijkt mij zinvol de zaken welke spelen bij de naam noemen.

    Allereerst is Ajax een bedrijf, een z.g. structuuronderneming welke genoteerd is op de Beurs. De tijden liggen lang achter ons dat Ajax een gezellige voetbalclub was met een bestuur bestaande uit goedwillende amateurs.

    Voor de goede order de RVC benoemd voor een periode van vier jaar. Commissarissen worden op voordracht van de raad van commissarissen benoemd door de algemene vergadering van aandeelhouders. In het algemeen kan de algemene vergadering en de centrale ondernemingsraad personen voor benoeming tot commissaris aanbevelen. De Raad van Commissarisen kan bezwaar maakt tegen een aanbeveling.

    Aandeelhouders hebben EUR 60 miljoen gestort en mogen een behoorlijk bestuur verwachten van dit pretaandeel welke van EUR 14.00 naar EUR 7,10 gezakt is, een verlies van circa 50 procent. De sponsoren mogen hetzelfde verwachten, maar sinds de actieve inbring van de heer Crijff vanuit Barcelona, welke niet intern maar breed in de pers uitgemeten worden, is het een totale catasthrope, met alleen maar verliezers.
    Ajax is ook verworden tot een slangekuil waarin de heer Cruijff manipuleert en bedreigingen uit, daarbij gebruikmakend van de Media, in plaats van dit aan de orde te stellen in het dagelijks bestuur en de RvC, welke de eerste plaats is voor deze discussie. Zijn afwezigheid bij het hoger beroepin Januari JL was kenmerkend.

    Cuijff zou eens moeten nadenken over de schade welke hij Ajax op korte en lange termijn toebrengt en het is daarbij zinvol na te denken wat er na deze wedstrijd gaat gebeuren en het belang van Ajax voorop laat staan.

    Hij zit nog steeds op het lagere school niveau, waarvoor zoals hij zelf opmerkt het lezen van brief van 3 paginas al op het lezen van een boek lijkt. Derhalve is het lezen van het Ajax jaarverslag al te moeilijk, en deze man is commissaris van een beursgenoteerde onderneming en moet in deze functie het beleid van de directie controleren, lachwekkend en treurig aangezien de capaciteiten bij Cruyff en zijn vriendjes niet aanwezig zijn om een bedrif te leiden.

    Ik kan alleen maar respect hebben voor Ten Have dat hij zich niet laat beinvloeden door de bedreigingen van de holle vaten, de demonisering aan zijn adres, of het kudde gedrag van de harde kern, welke zich ook dienen te realiseren dat indien de totale RVC naar huis wordt gezonden het einde niet in zicht is.

    Dan gaat het hele circus in de komende maanden naar de ondernemingskamer welke een nieuwe tijdelijke RVC zal benoemen. Het ligt in de rede dat de nieuwe te benoemen RVC uit dezelfte soort mensen zal bestaan, qua niveau en ervaring als Ten Have en dat zal tevens als gevolg hebben dat de vereniging AJAX voorlopig niets meer te zeggen heeft in de vennootschap AJAX NV en deze nieuwe RVC zal voortzetting geven aan het huidige beleid.

    Daarbij komt dat sponsoren van d4eze slangekuil afscheid zullen nemen aangezien sponsoren geen interesse hebben te betalen voor negatieve publiciteit welke schadelijk is voor hun bedrijf, en in deze periode van economische neergang zal het moeilijk zijn nieuwe sponsoneren te vinden.

    Al in al een zielige vertoning en ook als Ten Have weg is zal het niet anders gaan, ruzie is het handelsmerk van Cruijff; de zaak Ajax, n.b. is tot op het bot verrot.

    Dus deze aflevering zal wekelijks een nieuw vervolg krijgen in de Telegraaf en zal AJAX alleen maar verder schade toebrengen, zowel nationaal als internationaal.

    Nogmaals, ik ben van mening dat Ajax beter verdient. Wat Cruijff doet is met emoties spelen en het zou van grootheid getuigen als hij opstapt, of is CRUIJFF groter dan AJAX.

      /   Beantwoorden  / 
    1. warco

      Wat een zielig stukje tekst zeg . De hekel aan Cruijff druipt er vanaf . Als er iemand is die het belang van Ajax vooropstelt dan is dat Cruijff wel . Een slangenkuil is er van gemaakt door de overige 4 RVC leden en nog een paar van die pluche klevers die niet bij Ajax weg te slaan zijn . Dat soort mensen zit er alleen maar ter meerdere eer en glorie van zichzelf , en niet omdat zij zoveel verstand van voetbal hebben .

        /   Beantwoorden  / 
  2. w

    Hekel aan Cruijff absoluut niet, ik bekijk dit alleen maar zakelijk en geef aan wat er gaat gebeuren. Cruijff is een voetballer, geen bestuurder. Ajax is een beursgenoteerde onderneming, geen hobby club voor mensen met alleen maar lagere school opleiding.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Hahaha

      Ben je weer aan het stoken :)

        /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.