‘Ajax is beter af zonder Johan Cruijff-schaal’

Ajax heeft schalen genoeg (foto: oleoleole)

Ajax heeft voor de derde keer op rij de Johan Cruijff-schaal aan zich voorbij laten gaan. De schaal met de naam van de beroemde Amsterdamse revolutionair verblijft na een 2-4 nederlaag tegen PSV het komende seizoen in Eindhoven. Is dat erg? Nee, integendeel, blijkt uit een analyse.

PSV won dus weer eens van Ajax, aan de hand van de sympathieke Dick Advocaat en de al even aimabele Mark van Bommel. De kampioen van vier jaar geleden speelde in de sterkste opstelling, grotendeels gefinancierd door verhuur van gras en andere spitsvondige subsidiemethodes.

Ajax miste duidelijk nog een aantal bepalende spelers: Christian Eriksen en Gregory van der Wiel zijn nog een beetje moe van het EK en de met blessures sukkelende Derk Boerrigter, Miralem Sulejmani en Nicolai Boilesen waren ook nog niet fit.

Analytisch onderzoek
Op zich was het natuurlijk niet best; 2-4 verliezen is geen pretje. Maar uit analytisch onderzoek blijkt dat de nederlaag alleen maar positief zal uitwerken voor Ajax. Dat komt door onderstaande drie feiten.

1. Ajax verloor ook de afgelopen twee seizoenen de wedstrijd om de Johan Cruijff-schaal. De strijd om de troostprijs (nog minder belangrijk dan de KNVB-beker) ging twee keer verloren tegen FC Twente. Rampzalig? Nee, beide seizoenen werd Ajax vervolgens landskampioen en restten er in Enschede sippe gezichten.

2. Meer duidelijke statistieken. Ronald de Boer twitterde vlak na het schaalverlies in de Arena al: sinds 2001 is diegene die de Johan Cruijff-schaal heeft gewonnen geen landskampioen geworden. Dat is dus elf jaar geleden. Ajax won de voormalige Supercup in 2002, 2005, 2006 en 2007. De seizoenen die daarop volgden, leverden louter kommer en kwel op. The Curse of the Johan Cruijff-Scale zal ons dit jaar bespaard blijven.

3. Speltechnisch leverde het duel ook positieve lessen op: Ajax heeft inderdaad nog wel een ervaren speler nodig die de lijnen uitzet, een type-Vertonghen, een type-Wouters of een type-Cruijff. Met alle respect natuurlijk voor Klasse-Lasse Schöne en de gloednieuwe Sana. Dat is dus de derde wijze les uit de schaal; Marc Overmars en Frank de Boer weten nu wat ze met het resterende geldpotje moeten doen om voor de derde keer op rij de kampioensschaal binnen te halen.

Slotconclusie: Ajax is dus stukken beter af zonder Johan Cruijff-schaal. Goed om te weten nu volgende week het nieuwe voetbalseizoen echt begint met het duel tegen AZ.

 

Lees ook:Live Blog: Sparta – Ajax

13 reacties op “‘Ajax is beter af zonder Johan Cruijff-schaal’

 1. warco

  Verkoop/verhuur die Blind maar , die gast komt op alle fronten veel te kort op de positie centraal in de verdediging .

    /   Beantwoorden  / 
 2. Feyenoordisdebeste

  Haha wat zijn jullie goed in komedie oh nee ik mis van der wiel dat kan toch geen hond schelen boerrigter speelde vorig jaar ook nie en voor eriksen zijn er genoeg alternatieven coclusie: alleen maar smoesjes

    /   Beantwoorden  / 
  1. twenteforever

   helemaal juist maat ! verschuilemn achter allerlei onzin .nou ik zag vanaaf Jong ajax tegen mijn Fc twente / gewoon kansloos verlies met 2-0 ondanks meespelen van sulymanie ,vdwiel eriksen ,serrero .boerrichter ,imbecilio ,pfff dus ben benieuwd waar onze (vrienden ) uit amsterdam nu mee komen .oh ik vergeet t ff TWENTE IS WEL DE HUIDIGE KAMPIOEN DER BELOFTEN ……LOL/

     /   Beantwoorden  / 
   1. Mexx

    Gefeliciteerd hoor met jullie supercupjes, of calimero-schaaltjes. Groeten van de landskampioen.

      /   Beantwoorden  / 
    1. jarno

     een prijs is zeker alleen maar belangrijk al je hem wint?

       /   Beantwoorden  / 
    2. twenteforever

     dank je wel hoor de eerste uitvlucht is al binnen dus ! en trouwens succces gewenst met de landskampioen van vorig jaar je zult het hard nodig hebben . maar ja jullie hebben ook zoveel talenten !!!! ik zou er haast jaloers van worden .

       /   Beantwoorden  / 
     1. Mark78

      Twee jaar Twenteforever, en dat met eigen jeugd.

        /  
 3. jarno

  tja…. zo kan je een verlies ook goed praten.

    /   Beantwoorden  / 
 4. Peter

  Hoop dat ze bij ajax gaan inzien dat we wel zeker nog wat moeten gaan doen als we serieus mee willen gaan draaien voor de titel.
  Klopt wel dat degene die destijds de schaal wonnen in dat seizoen geen kampioen werden maar daar zou ik me niet aan vasthouden.
  Feit is gewoon dat psv gisteren liet zien waar onze zwakke punten liggen en nu is het aan ajax om daar op te anticiperen.
  Volgende week hebben we meteen al een zware wedstrijd tegen az voor de boeg en dan zal er toch echt uit een heel ander vaatje getapt moeten worden.

    /   Beantwoorden  / 
 5. piet

  Wat een compleet onzin stukje is dit, ontzettend slecht!
  Een prijs is een prijs en die wil je winnen!

  En zet Blind aub op marktplaats, wat is die kerel slecht zeg!!

    /   Beantwoorden  / 
 6. Oog

  Marco, het valt wel op dat de opa’s Bommel en Bouma en kind Willems en EK-reserve Strootman, Tyton en Toivonen ondanks deelname aan hetzelfde EK wel al twee weken terug op niveau overeind bleven tegen Genk (nu al in competitie), Bilbao (deze week al EL-voetbal), Benfica (die daarna wonnen tegen 75% Real en gelijk tegen 100% Juventus)en PAOK (al in competitie). Merkte weinig van vermoeidheid bij de ZES EK-ers van PSV. Waarom wel bij ‘alle’ TWEE van Ajax?
  .
  Statistiek zegt ook dat hoe langer het duurt dat de JC-schaal winnaar geen kampioen wordt hoe eerder het moment komt dat de JCschaal winnaar wel kampioen wordt. Statistisch gezien is dat zelfs een grotere zekerheid dan vertrouwen op het gegeven dat het al 11 jaar niet goed afloopt met de JC-schaal winnaar.
  .
  De positieve lessen zijn alleen positief als Ajax in staat is om echte versterkingen te halen. Anders keren deze lessen zich juist tegen Ajax met vermindering van zelfvertrouwen en groeiend idee bij de tegenstander dat Ajax geen heerser van de Arena meer is.
  .
  Blijft over dat ik het vanuit Ajax een volledig terecht stuk tekst vind wat Marco hier neergezet heeft. Meer gericht op hoop dan het goed praten van verlies. Marco, ik ben het niet met je eens maar ga zo door. @Peter ook bedankt voor de reactie op niveau. Zou mooi zijn als meer mensen als jij hier bij de blogs inhoudelijk gaan reageren.

    /   Beantwoorden  / 
 7. Ron

  We maken dezelfde fout als vorig seizoen. Met een niet fitte selectie starten. De boer moet zich uitspreken over Theo… Blijven! Ozbiliz weg!? Assaidi halen en bv moissander. Vervanger voor bulykin. Onze buitenspelers zijn kwetsbaar en een brede selectie is belangrijk.
  Dan doen wij “gewoon” mee met de eerste drie

    /   Beantwoorden  / 
 8. Peter

  Ik ben ervan overtuigd dat als we 1 of 2 snelle buitenspelers halen
  en een ervaren verdediger halen dat we serieus mee strijden om het kampioenschap maar als er niks gebeurd en het blijft zoals het is ook al komen er nog een aantal basisspelers terug dan word het een lastig verhaal al denk ik wel dat we evengoed sterker zijn dan feyenoord en az maar bij twente en psv heb ik dan mijn twijfels

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.