Spelersanalyse: Davy Klaassen

Oktober zit erop voor Ajax en de fans van de statistiek moeten daar maar wat blij mee zijn. Standaard is deze maand de dip in het seizoen. Tijd om de spelers eens te analyseren na opnieuw een maand getekend door puntverlies.

@nickyromero Klaassen op de training met Schöne en De Boer

Vandaag nemen we Davy Klaassen onder de loep. Volgens Cruijff is hij de volgende Xavi of Toni Kroos maar uw huisanalist ziet dat totaal anders. Klaassen is twee-benig, hij denkt vooruit en zijn passing is goed. Maar dat maakt hem nog Xavi. Klaassen lijdt op het moment nog vaal balverlies, zijn aannames variëren van perfect tot compleet drama zoals in de wedstrijd tegen Barcelona en tegen FC Twente. Hij moet de schakel zijn tussen de middenvelders en de aanvallers maar dat gaat hem maar zelden heel goed af dit seizoen. Sigthorsson heeft nauwelijks de bal gehad tegen FC Barcelona en kon maar een paar keer goed bediend worden in de wedstrijd met Twente.

Dat komt misschien wel door zijn grootste zwakte: zijn snelheid. Waar Ricardo van Rhijn sprintjes trekt van 80 meter in een tiental seconden lijkt het wel alsof Klaassen daar een half uur voor nodig heeft. En dat is in de omschakeling dodelijk. Dat hij met zowel links als rechts een goede pass kan geven is bekend maar de timing en de scherpte van de passes zijn vaak net niet goed genoeg. Waar Klaassen wel in excelleert is zijn positioneren en, wat de Engelsen zo mooi kunnen zeggen, zijn ‘off the ball movement’. Hij creëert de vrije ruimte om te passen met zijn bewegingen en looplijnen. Hij is tactisch sterk en snijdt daarmee verdedigingen helemaal aan gort.
Hij is op dit moment 21 maar hij heeft sinds de zomer geen progressie kunnen boeken in zijn ontwikkeling. Sterker nog, hij is misschien zelfs wat achteruit gegaan. Vorig jaar pegelde of kopte Klaassen nog af en toe een bal in het net maar dit seizoen staat de teller na 15 wedstrijden nog op 1. Uw huisanalist is op dit moment zelfs aan het twijfelen of de aanvallende middenvelder niet één van de oorzaken is van de dip in oktober.  Want een Xavi of een Toni Kroos is hij in de verste verte nog niet.

Lees ook:Live Blog: Sparta – Ajax

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.