Kunstgras in de Arena

ADO Den Haag, Cambuur Leeuwarden, PEC Zwolle, Heracles Almelo en Excelsior spelen allemaal op nepgras, voetbalhatende groene sprietjes die de thuisclub voordeel geven. Als we voetbal-experts zoals Johan Derksen mogen geloven. Dat kunstgras moet weg, vinden niet alleen de experts, maar ook Engeland, de bakermat van de sport. Toch zou het kunnen dat over een paar jaar er kunstgras ligt in de Arena.

Het is niet zonder reden dat zoveel clubs in de Eredivisie op kunstgras spelen. Bij veel clubs zijn de begrotingen klein, de schulden hoog en met het beetje geld wat ze elk jaar overhouden kan geen fatsoenlijke grasmat bijgehouden worden in de winter. Nee, kunstgras wordt niet gebruikt om het thuisvoordeel maar vanwege het financiële voordeel. ADO is daar een goed voorbeeld van, misschien volgen NAC Breda en andere clubs die in geldnood zitten.

Uw huisanalist volgt naast voetbal ook de Amerikaanse tak van de sport, De NFL. Handbal spelen met een ei. Wat opvalt is dat in de VS al tientallen jaren op kunstgras gespeeld wordt. Niet vanwege de financiën of omdat het klimaat het niet toelaat(in Green Bay wordt het makkelijk -10 als ze op zondagavond moeten spelen). Ze spelen op kunstgras omdat het kan, niemand die er over valt. En er komen steeds meer stadions bij met FieldTurf of Ubu. 13 NFL clubs spelen nu op kunstgras. Sterker nog, de NFL heeft totaal geen moeite om de grootste wedstrijd van het jaar, de Super Bowl, op kunstgras te laten spelen(vergelijkbaar met de Champions League finale). Eerder dit jaar in Metlife Stadium en vorig jaar in de Superdome van de New Orleans Saints. Hieronder een mooie timelapse van het installeren van het veld.

Het is gek om te zien dat kunstgras in één sport zo geaccepteerd kan zijn, NFL of hockey bijvoorbeeld, en in de ander zo controversieel. Dat komt niet door hoe hard een sport gespeeld wordt, American Football is misschien na Rugby de heftigste sport dat op het groene spul gespeeld wordt. Het zit meer in de manier de sport gespeeld wordt.

 

Dit zijn de benen van Sydney Leroux, één van de speelsters in het Amerikaans nationaal voetbalelftal. Dit zijn volgens haar de gevolgen van een potje voetbal op kunstgras. Ziet er pijnlijk uit en zelfs Kobe Bryant, een basketbal-grootheid, voelde zich gedwongen om mee te protesteren tegen kunstgras. Het vrouwenvoetbal is een campagne begonnen tegen de FIFA in augustus want de voetbalbond wil dat het WK voor vrouwen in 2015 volledig op kunstgras gespeeld wordt. En in de toekomst wil de FIFA dat ook voor de mannen invoeren.

Dat zou kunnen betekenen dat in 2020, wanneer het EK vier wedstrijden afwerkt in Nederland, dat er wel eens kunstgras gelegd zou moeten worden in de Amsterdam Arena. Ik herhaal: kunstgras in de Amsterdam Arena leggen. Wat zullen de experts en fans op die dag doen…

Lees ook:Live Blog: Sparta – Ajax

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.