Ajax moet kappen met Zuid-Afrikaanse geldverspilling

Zo’n winterstop heeft ook zijn positieve kanten. Even rust, geen gezanik, tijd om even rustig te evalueren. Vandaag nemen we Ajax Cape Town onder de loep en uw huisanalist zegt vooraf al: kappen met die onzin, kost alleen maar geld.

Sinds 1999 heeft Ajax een zusterclub in Afrika en sindsdien zijn maar een handjevol spelers overgekomen naar Amsterdam om in Europa te spelen. Steven Pienaar, Eyong Enoh en Thulani Serero. Heel erg productief is de samenwerking in die 15 jaar nog niet geweest voor Ajax. Misschien wat te kort door de bocht, want Ajax heeft over die periode een groot aantal spelers wel op stage gehad om te kunnen bekijken. Toch zijn drie spelers over anderhalf decennium zeer mager als je ziet dat Ajax Amsterdam de verliezen van Cape Town moet wegpoetsen.

Serero, één van de drie (Foto: @SereroThulani)

En voor het overeind houden van de divisie in Zuid-Afrika krijgt Ajax maar bar weinig terug. De spelers boven de 21 moeten minimaal meer dan 7.500 euro per week verdienen, moeten alsnog gekocht worden van Cape Town. Dat leest u goed, een 51% aandeel in een club aan de andere kant van de wereld is niet voldoende om de spelers gratis over te nemen. Overmars moet dokken om een aardig spelertje daar op te kunnen pikken. Dan zou je zeggen dat de dealtjes makkelijker gemaakt zouden moeten worden maar zelfs dat gaat fout.

Want de twee voetbalclubs ruziën ook nog met elkaar wanneer er wel een speler richting Amsterdam vertrekt. Afgelopen zomer zou Haashim Domingo door Ajax overgenomen worden maar Cape Town hield dat tegen. De 19-jarige speler moest naar de rechtbank om zijn contract laten ontbinden. Een maand na de uitspraak doen de Zuid-Afrikanen nog steeds moeilijk en lijkt de nu transfervrije Domingo nergens heen te kunnen.

Het enige voordeel wat Ajax heeft vanwege de samenwerking is exclusiviteit. Ze krijgen de kans om als eerste te bieden op spelers en er komen veel spelers een stage afwerken op De Toekomst. Vorige maand was dat bijvoorbeeld keeper Brandon Peterson bij de trainingen van Frank de Boer te vinden. En voor die paar tonnen die de samenwerking per jaar kost zit Ajax wel op de eerste rij. Toch is al het gedonder erom heen het niet waard in de ogen van uw huisanalist om die door te zetten. Het advies: kappen met die geldverspilling.

Lees ook:Live Blog: Sparta – Ajax

2 reacties op “Ajax moet kappen met Zuid-Afrikaanse geldverspilling

 1. Valt Mee

  Kaapstad is ook jarenlang winstgevend geweest. Die twee jaar tonnenverlies zijn eerder al verdiend. Daarnaast is het logisch dat bij overname betaald moet worden omdat er ook andere aandeelhouders zijn. Maar als Ajax 1 miljoen voor een speler moet betalen dan stroomt 510.000 euro weer gelijk terug naar Ajax als extra inkomsten. Die speler van 1 miljoen kost dan slechts 490.000 euro. Financieel is er dus geen echte reden om te stoppen. Wel een probleem is de lage sportieve opbrengst.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Ronald

   Hoi Valt Mee,

   De directe financiële kosten zijn relatief laag, maar als het daar misgaat dan zijn de kosten wel voor de rekening van Ajax. Cape Town draait op dit moment verlies en Slop zei het al in het Financieel Dagblad: ‘Het kan niet een schip van bijleggen blijven’. Het gedonder tussen Cape Town en Ajax, extreem weinig profijt en de financiële risico’s bij elkaar opgeteld zeg ik: trek de stekker er maar uit, want op de afgelopen twee jaar was er eigenlijk gewoon sprake van geldverspilling.

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.