‘Ajax wil clubjongen Vertonghen poot uitdraaien’

Foto: @Jan_Vertonghen

Je verwacht het eigenlijk helemaal niet, maar de transfercarrousel rond Ajax-aanvoerder Jan Vertonghen lijkt te gaan vastlopen. De overgang van de Belg naar Tottenham Hotspur leek (al heel lang) ‘een kwestie van tijd’, maar gezeur over percentages zorgt nu voor ergernis bij Vertonghen.

De Ajax-verdediger, net terug van vakantie uit Barcelona, laat in het AD blijken niet blij te zijn met de gang van zaken:

‘Dit is heel zonde. Ik had gedacht dat het veel eerder rond zou komen. Ik rekende erop. Tottenham was snel, serieus en concreet. Dat het zo lang zou duren, had ik niet verwacht. Maar ik meld me nu gewoon op 2 juli, hoor. Ik hoop op een oplossing, maar ik ga er niet vanuit.’

Rekenkundige logica
Wat is – naar verluidt – het geval? Er zou zijn afgesproken dat Vertonghen 15 procent van de transfersom van Ajax zou krijgen. Ajax rekende erop zo’n 20 miljoen voor de Voetballer van het Jaar te kunnen vangen. Maar de onderhandelingen met de Spurs zijn uitgelopen op een bedrag van 12 miljoen euro.

Nu zou Ajax vanwege de tegenvallende transfersom ook een lager percentage van het bedrag aan Vertonghen willen uitkeren. Want, zo schijnt de redenatie: bedrag lager, dus ook percentage lager. Het is een rekenkundige logica die de pijler onder het vaststellen van percentages ruw wegbreekt: het draait immers procentueel gezien om relativiteit.

Koorts
De sympathieke Belg, ook nog eens ziek teruggekomen van vakantie, wist niet wat hij hoorde toen Jack van Gelder het verhaal op televisie vertelde:

‘Ik schrok ervan. Het percentage dat hij noemde klopte gewoon. Ongelooflijk vind ik dat. Ik weet dat er bij Ajax van alles uitlekt. Als dat anderen betreft, voel je dat niet onmiddellijk. Anders is het als het ineens over jezelf gaat. Nee, ik heb niet meteen iemand gebeld. Ik was ziek. Lag met 39 graden koorts op bed. Ik kon amper praten.’

Clubjongen
Als het verhaal inderdaad klopt, klinkt dat – hoe zeggen we het netjes – niet heel netjes van Ajax. NUSPort-journalist Edwin Struis omschreef het op Twitter pijnlijk typerend:

Typisch Ajax-gedrag, het traineren van Vertonghen-transfer. Toch even kijken of we deze clubjongen nog een poot uit kunnen draaien.

Voordeel
Ahum, best pijnlijk. Zeker als je hoort hoe sportief de Ajax-Belg de transfersoap dan weer opvat:

‘Eén voordeel: Ajax heeft een goede trainer die mij kent, weet wat hij aan mij heeft en ik kom in een goede, stabiele ploeg terecht. Dan maar drie keer op een rij kampioen worden met Ajax.’

Zo heeft ieder nadeel weer zijn voordeel.

 

Lees ook:Live Blog: Sparta – Ajax

6 reacties op “‘Ajax wil clubjongen Vertonghen poot uitdraaien’

 1. Chris

  39 graden koorts en niet kunnen praten…?
  Misschien moeten we hem wat goedkoper wegdoen ;-)

    /   Beantwoorden  / 
 2. Schouten

  Triest ! Wat een houding, Penny wise poundfoolish.
  Als ik narsingh was zou ik voor n fatsoenlijke club kiezen
  Jammer dat Theo vD niet ingrijpt, due ken ik als rechtschapen man.
  Doet pijn, is wel mijn cluppie al m’n hele leven
  Ajax wees flink naar Spurs! Weet ook dat aissatti meer verdiiende nb.
  Kick Schouten
  Merksplas(B)

    /   Beantwoorden  / 
 3. Ron

  Ajax, werk gewoon mee. Hij verdient het! We hebben aan de andere kant financiële meevallers deze week… Dus als het puur om geld gaat. Meewerken!!

    /   Beantwoorden  / 
 4. Mark78

  Hoezo een poot uitdraaien? 12 miljoen is geen topbedrag en daarvan zou 1,8 miljoen naar Vertonghen gaan die daar een topsalaris gaat verdienen? Dan blijft er 10 miljoen voor Ajax over voor hun beste speler?? Ajax doet water bij de wijn, vraagt niet de hoofdprijs, dan kan Vertonghen dat toch ook doen?

    /   Beantwoorden  / 
 5. Ron

  Hij verdiende al minder dan bankzitter aissatti. Dus ik begrijp hem wel.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Mark78

   Nou Ron, als dat klopt dan is dat inderdaad vreemd. Maar dan nog vind ik dat Vertonghen niet zo moet zeuren. Ajax vraagt verre van de hoofdprijs zodat hij zijn droomtransfer kan maken naar een club waar hij een gigantisch salaris kan opstrijken. Dan hoeft hij er toch ook niet het maximale uit te halen. Ajax zou voor zijn beste speler ook vast kunnen houden aan een prijs van minimaal 20 miljoen, dan zou hij helemaal geen transfer kunnen maken. Het moet van beide kanten komen, niet alleen vanuit Ajax.

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.