De problemen op de linkerflank van Ajax

Cillessen naar Boilesen naar Andersen naar Lasse Schöne en weer terug naar naar de verdediging. Het is een reeks passes die de afgelopen weken enkele tientallen keren hebben gezien. Die linkerflank van Ajax, die loopt voor geen meter. Een analyse van de aanval van Ajax.

Eerst probeerde Frank de Boer het met Andersen. De jonge Deen heeft veel energie, actie en ook lef. Het probleem is dan ook niet zijn instelling maar voorspelbaarheid. Na een paar weken kregen de goede verdedigers hem in de smiezen en al gauw onzichtbaar. Af en toe komt hij nog wel eens door met een actie. Maar omdat hij tientallen keren a la Robben naar binnen komt weten verdedigers hoe ze hem moeten uitschakelen. En zodoende bleef Andersen onzichtbaar op die linkerflank. Omdat hij geen Robben is, hij is ook nog maar 20. Dus Frank de Boer moest een oplossing vinden. Lasse Schöne werd doorgeschoven vanuit het middenveld. Maar die is alles behalve snel, zijn voorzetten zijn vaak te hard of te laag en vaak kan hij de bal alleen afgeven op Klaassen of terug passen op Boilesen. Simpelweg omdat Schöne te weinig actie op zichzelf kan creëren. Maar met zijn passing en positioneren komt hij wel een heel eind.

Boilesen was wisselvallig de afgelopen weken  (foto: scarafax)

De linkerflank van Ajax leunt op Boilesen, heeft die een goede dag, dan kan Lasse Schöne zijn passjes strooien, zijn acties maken. Maar zit Boilesen niet in de wedstrijd, dat gebeurt de laatste tijd vaker wel dan niet, dan valt ook meteen alles stil en moeten El Ghazi en Van Rhijn op de rechterflank alles doen. Of Davy Klaassen die meerdere malen de positie van Schöne overneemt in de aanval. Het gevolg is dat Klaassen zich helemaal kapot rent om elke keer vanuit de aanval weer terug te komen op het middenveld zodat hij ook zijn verdedigende taak kan uitvoeren. En tot nu toe gaat hem dat heel goed af.

Maar het is porem dat de linkerflank van Ajax zo kwetsbaar is want Sigthorsson krijgt de bal nauwelijks van El Ghazi en vanaf de andere kant komt de bal zelden in het strafschopgebied. Dan blijft een spits ook onzichtbaar. Milik heeft het echter in de gaten dat hij de bal niet kan verwachten en dan maar zelf voor actie moet zorgen, daar heeft hij ook de snelheid voor die Sigthorsson niet heeft. Het verschil werd dit weekend pijnlijk duidelijk voor de IJslander die tijdens zijn invalbeurt onzichtbaar was en Milik twee mooie doelpunten maakte.

Er is gelukkig hoop, want een andere Deen is weer terug, een vijfde Deen in de Ajax selectie die de hele linkerflank weer op de rails kan krijgen. Fischer komt eraan!

Lees ook:Live Blog: Sparta – Ajax

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.