Live Blog: Ajax – FC Barcelona

Vierde ronde van de groepsfase in de Champions League, Ajax tegen FC Barcelona. Aftrap om 20:45. In dit live blog vindt u updates, Tweets, Vines en analyses.

Klik op de Lees verder knop voor live updates, gebruik f5 om nieuwe updates te zien:

22:44 Analyse

Ajax had in de eerste helft de kansen moeten benutten maar Sigthorsson was nergens te vinden. Lasse Schöne had weer zijn vizier niet op scherp en Andersen liet op een paar momenten na ook weinig zien. Serero en Moisander waren in verdedigend opzicht niet kapot te krijgen vandaag en Barcelona had een rode kaart en een blunder van Cillessen nodig om te kunnen winnen. Een overwinning zat er vanaf het begin niet in en een gelijkspel was ook teveel van het goede geweest. 0-2 is een eindstand die de wedstrijd verdiende. Cillessen mag dan één keer verkeerd hebben gezeten, hij heeft een stuk of 4 keer wel goed gezeten anders was de score veel hoger geweest voor Barcelona. Frank de Boer maakte een grote fout door niet in te grijpen in de verdediging. Veltman was superieur in de eerste helft maar maakte al gauw fouten in de tweede helft. Ondanks dat speelde Ajax bij vlagen goed voetbal en was het in ieder geval van een stuk hoger niveau vergeleken met de afgelopen weken.

En met deze analyse is deze live-blog gesloten.

22:36 PSG – APOEL

Ook einde wedstrijd in Parijs. PSG wint met 1-0 van APOEL Nicosia. Ajax moet winnen of gelijkspelen om te kwalificeren voor de Europa League.

22:33 Afgelopen

Proença fluit en de wedstrijd is afgelopen, eindstand 0-2. Ajax speelde veel beter dan twee weken geleden maar het was bij lange na niet genoeg.

22:30 Analyse

Riedewald is nog het enige lichtpuntje in de laatste 10 minuten, zijn scherpte en concentratie is geweldig. Maakt eigenhandig de aanval van Barcelona onschadelijk. Zijn tackles, positiespel en handelingssnelheid zijn zo goed.

22:25 Wissel Barcelona

Dani Alves komt eraf, Adriano komt erin.

22:24 Vine

Hier de Vine met de 0-2 van Messi.

 

22:21 Wissel Ajax, Barcelona

Serero komt eraf voor Denswil en Rakitic wordt gewisseld voor Rafinha.

22:20 Analyse

Sinds de rode kaart is het over met Ajax. Messi en Suarez gaan voor het doelsaldo en lijken er nog een paar in te willen prikken. Frank de Boer heeft een blunder gemaakt door of Moisander of Veltman niet te wisselen met Riedewald of Denswil om het risico te spreiden.

22:17 Goal

En daar is ie, de 0-2. Van Rhijn staat lucht te dekken waardoor de voorzet bij Messi kan komen die de bal in het doel tikt.

22:16 Wissel Barca

Luis Enrique haalt Neymar eruit en brengt Pedro in het veld.

22:14 Wissel Ajax

Andersen komt eruit en Riedewald neemt zijn plaats in. Misschien had Riedewald beter kunnen starten want Andersen heeft zich, op 10 minuten na, nauwelijk laten zien.

22:12 Rood

Dit zat eraan te komen, Veltman krijgt zijn tweede geel door Messi neer te halen. Ajax met 10 man. De wedstrijd is nu gespeeld.

22:10 Analyse

Ajax komt er nog maar heel zelden uit, Barça legt de druk er vol op. Het gevoel overheerst dat wanneer Barcelona even een versnelling hoger schakelt dat de 0-2 en 0-3 er in no-time in liggen. Milik laat meteen zien dat hij een stuk scherper is Sigthorsson, in een corner kopt hij naast het doel van Ter Stegen.

22:03 Wissel

De Arena juicht, Milik komt erin voor Sigthorsson.

22:00 Redding

Dat had de 0-2 moeten zijn van van Suarez maar Cillessen wacht op het schot en pareert fantastisch. Speelt een bijna perfecte wedstrijd. Bijna…

21:58 Tactisch

Frank de Boer lijkt in te zetten op een 4-5-1 formatie, El Ghazi en Andersen zijn wat terug geschoven. Lijkt te werken want de bal wordt wat vaker onderschept door Ajax.

21:55 Analyse

Ajax komt niet meer onder de druk van Barcelona uit, slordige passing zorgt ervoor dat de Spanjaarden makkelijk de bal onderscheppen. Klaassen staat hopeloos rond te rennen op het middenveld.

21:46 Aftrap

Tweede helft, het publiek zingt samen met Bob Marley wanneer Ajax aftrapt. Mooie sfeer in de Arena.

21:40 Analyse

Frank de Boer moet gaan wisselen, met zoveel gele kaarten is het een kwestie van tijd dat iemand tegen een rode kaart aan loopt. Ajax moet een vrije trap zien te versieren en Lasse Schöne de kans geven om zijn sterke punten te benutten. Ajax zette goed druk voor 15 minuten maar stortte daarna snel in. Dat gaan ze zeker niet lang kunnen volhouden in de tweede helft. Boilesen en El Ghazi hebben een aantal flinke tikken gekregen en zijn wat gehavend. Grote probleem is Sigthorsson, compleet onzichtbaar.

21:35 PSG – APOEL

Stand in de rust in Parijs is 1-0 voor PSG.

21:31 Rust

Ajax staat achter, niet geheel onterecht want Cillessen heeft drie grote reddingen moeten verrichten op het doel leeg te houden. Ja, Ajax had misschien een penalty verdiend maar op basis van kansen creëren was Barcelona een stuk gevaarlijker.

21:30 Geel

3-3, Dani Alves staat nu ook in het boekje, zes gele kaarten heeft de Portugese scheids al gegeven, iemand gaat rood krijgen vanavond met dit tempo.

21:27 Geel

3-2 in gele kaarten, Jordi Alba krijgt zijn prent voor een overtreding op Klaassen.

21:26 Analyse

Sigthorsson is misschien wel de meest nutteloze speler vanavond op het veld. Heeft nog geen knikker geraakt. Meeste dreiging komt uit El Ghazi en Andersen die steeds naar binnen komen. Lassche Schöne is nog niet op scherpte zoals tegen Fc Dordrecht. Hopelijk gaat dat de tweede helft beter.

21:24 Geel

En de derde gele kaart voor Ajax, Moisander komt met een gestrekt been in op de enkel van Messi. Komt goed weg met geel.

21:20 Goal

Jasper Cillessen gaat volledig in de fout, eerst houdt hij de bal nog fantastisch uit een vrije trap maar een paar momenten later komt de doelman uit zijn doel om de bal te vangen, mist, en vervolgens kan Messi binnen tikken met het hoofd in een leeg doel. 0-1

21:18 Geel

De vlam is nu in de pan. Veltman krijgt een gele kaart omdat hij Neymar omver duwt. Veltman moet nu de wedstrijd tegen PSG missen want geschorst.

21:16 Druk Barcelona

Nu heeft Barcelona weer de overhand, Cillessen doet waar hij goed in is en stopt het schot een tweetal schoten op doel Ajax komt er even niet meer aan te pas.

21:12 Schitterend voetbal

De afgelopen tien minuten speelt Ajax perfect voetbal, de verdediging staat tot op bijna de helft van Barcelona en houden tot nu toe Neymar en Suarez goed in bedwang. Serero en Schöne delen prachtige passjes uit en ook Klaassen begint zowaar op doel te schieten. Genieten van dit Ajax.

21:07 Verdediging

Veltman en Boilesen zijn tot nu toe goed bezig, raken niet in paniek en concentreren zich op de bal wanneer het moet.

21:02 Analyse

Ajax zet wat aan en krijgt minieme kansjes. Die passing moet echt beter om Barcelona van zijn stuk te krijgen. El Ghazi ziet er gretig uit zoals tegen Fc Dordrecht.

20:54 Geel

Proença haalt meteen de gele kaart uit de borstzak wanneer El Ghazi hard doorgaat en met zijn elleboog op het hoofd van Busquets komt.

20:53 Geel

Mascherano gaat stevig in op Serero, gaat wel voor de bal maar krijgt geel voor onbesuisd inkomen.

20:50 Analyse

Ajax zet hoog druk, Serero met een paar onderscheppingen. Maar de verdediging ligt al snel open, tot nu toe zijn de passes op Suarez te hard. De buitenspelval werkt gelukkig wel. Veel slordige korte passes bij Ajax op het middenveld en lange passes vanuit de verdediging. Ajax oogt wat scherper maar ook nerveuzer.

20:45 Aftrap

We trappen af in de Arena, de Portugese scheidsrechter Proença fluit en Barça trapt af.

20:33 Oeps

Bij BeINsports gaat iets fout, die denken dat Ajax tegen zowel Bayern als Barcelona moeten voetballen.

 

20:23 Quote Frank de Boer

“Ik wil de agressiviteit van vorig jaar zien. We krijgen vandaag de kans om te laten zien dat we beter zijn dan in Camp Nou.”

20:22 Commentator

Gelukkig, Jeroen Elshoff is vanavond de commentator, bij Frank Snoeks gaat de televisie direct op mute hier.

20:20 Statistieken van Opta

 

20:12 Publiciteitsstuntje

Aha, ze hadden de beker de hele avond al. Iemand op de redactie van de NOS kent iemand bij de UEFA die een mannetje kent die kan regelen dat de beker een dagje uitgeleend mag worden.

 

20:09 Beker

Krijg nou wat, de Champions League beker staat bij de NOS in de studio!

20:03 Niet blij

Sigthorsson staat vanavond in de basis, sommige Ajacieden zijn daar niet blij mee.

19:56 Poll

39% denkt dat Ajax verliest en 39% denkt dat Ajax gaat winnen. Mooie balans.

Poll van Ajax.blog.nl

19:45 Suarez juichen

In de persconferentie van gisteren zei Suarez dat hij niet zal juichen als hij vanavond een doelpunt scoort. We zullen zien of hij aan scoren toekomt.

19:44 Ander Barça

 

19:41 Jordi Alba

De linksback van Barcelona leek geblesseerd te zijn maar kan vanavond toch starten.

19:39 Opstelling Barcelona

 

19:38 Analyse

Frank de Boer stelt zijn sterkste elftal op. El Ghazi en Andersen verkozen boven Kishna die de afgelopen weken niet in vorm is. Serero start en houdt daarmee Riedewald op de bank, jammer maar begrijpelijk.

19:35 Opstelling Ajax

 

Lees ook:Live Blog: Sparta – Ajax

3 reacties op “Live Blog: Ajax – FC Barcelona

 1. Mark78

  Al zes clubs zeker van achtste finale, wat een verrassing zeg. Ik kan ook wel aangeven dat Barcelona, Real en Bayern (mits ze niet tegen elkaar spelen) bij de laatste vier eindigen. Echt een spannend toernooi die CL. De clubs met het grote geld winnen altijd en als het wat minder gaat dan helpt de arbitrage wel, zoals gisteren. Ajax heeft het zeer goed gedaan, maar vreemd dat Ajax niet minstens een strafschop kreeg, Barcelona door mocht na een knie in het gezicht van El Ghazi. Geen kaart, een sportieve bal buiten het veld voor verzorging, nee gewoon doorgaan met een gele kaart voor Veltman en een vrije trap waaruit ze scoren en later een rode kaart voor Veltman. Keerpunt in de wedstrijd en treurig dat dit soort clubs ook nog in het zadel geholpen moeten worden. De CL wordt op deze wijze wel erg voorspelbaar. Een handvol clubs met veel geld gaat door richting finale en als het een keer tegen zit dan helpt de arbitrage wel. Zeer spannend toernooi, vreemd dat ze bij Fox nog niet begrijpen dat er weinig Nederlanders meer geïnteresseerd zijn in deze wedstrijden bij dit soort `spelregels`.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Ronald

   Hoi Mark,

   Ik snap je frustratie, de dominantie van de grote clubs is inderdaad gigantisch. De tijd van een AS Monaco – FC Porto finale is voorbij en maar zelden komt een minder grote club ver in het toernooi. Maar af en toe zijn ze er nog, denk aan APOEL Nicosia twee jaar terug, in de kwartfinale. Maar de UEFA probeert wel iets. De Financial Fair Play straf voor Barcelona zal het meeste impact hebben, een jaar lang geen spelers kunnen kopen. Manchester City en Paris St. Germain hebben tot nu toe alleen geldboetes gekregen, ongeveer 60 miljoen euro voor aan boete en ook konden beide clubs niet meer dan die 60 miljoen euro uitgeven op de transfermarkt. Nog steeds belachelijk veel geld maar we zullen volgend seizoen af moeten wachten of het effect heeft gehad.

     /   Beantwoorden  / 
 2. Mark78

  Hoi Ronald, ik ben bang van niet. Barcelona is een jaar uitgesloten, maar kreeg alle tijd om de grote (bank)beurs uit te trekken voor spelers als Suarez, Vermaelen, Mathieu, Rakitic, Douglas, keeper Ter Stegen en nog een heel elftal. Ik weet niet hoeveel meer spelers ze nog meer aan konden trekken voor maar liefst 1 seizoen, met de selectie die ze al hebben De kosten bij City en PSG worden gedekt door een oliemiljardair (net als bij Vitesse) dus daar zie ik ook weinig fair play. Ze zullen toch echt met andere regels moeten komen om het leuk te houden, zoals een limiet aan het aantal buitenlanders of aankopen. Een verplicht aantal jeugdspelers etc. Op deze manier graaft het internationale voetbal zijn eigen graf. Hier is buiten Spanje en Engeland geen hond meer in geïnteresseerd, maar goed laten we samen hopen op maatregelen die echt effect hebben.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.