Live Blog: Ajax – AZ

Dit wordt een pittige wedstrijd. Op meerdere fronten. John van den Brom staat de hele week al in de belangstelling omdat hij een aantal keer aangewezen is als mogelijke opvolger voor De Boer. Vanmiddag kan hij in de Arena laten zien of dat terecht is. Voor Ajax is winst noodzakelijk want PSV heeft gewonnen en de titel is heel ver weg als Ajax puntverlies lijdt. Hieronder vindt u de live analyses, Tweets, Vines en updates van de wedstrijd.

Druk op de F5-toets om de pagina te verversen en de laatste updates te zien.

18:51 Eindanalyse

Wat een wedstrijd! Ajax is eindelijk weer aan het voetballen zoals het hoort. Open, met risico’s en op techniek. De eerste helft was volledig voor Ajax en dat kwam dankzij een fantastisch spelende Gudelj, beste wedstrijd van hem van het seizoen. Samen met Klaassen ontmantelden ze AZ met speels gemak. De twee combineerden er heerlijk op los en wisten Milik makkelijk in stelling te brengen. De Pool stond echt als een spits te spelen. Druk zetten, aanspeelpunt in de 16 en liep op elke diepe bal van Gudelj en Younes. Waarom liet De Boer ze niet zo spelen aan het begin van het seizoen? Dan had Ajax nog in de Europa League gezeten, kan niet anders! El Ghazi was dan jammer genoeg weer drama. Domme overtredingen, slordige voorzetten en hij was het weer volledig kwijt wanneer hij zelf een aanval moet afronden. Als hij geen rood had gekregen dan was hij niet veel later wel gewisseld. Bazoer wisselde vandaag met Gudelj, beetje onzichtbare middag van de middenvelder. Maar dat was meer omdat hij meer de verdediging ondersteunde vandaag. Hij speelde solide, paar mooie passjes, sterke acties en alleen was weer wat onnauwkeurig in zijn passing. De verdediging stond als een huis weer vandaag. Dijks zat misschien een paar keer mis maar Gudelj stond daar dan klaar om in te grijpen. Van der Hoorn en Viergever werkten alle voorzetten weg, lieten niemand van AZ in de buurt van het doel komen en stonden als een muur om het strafschopgebied heen toen Ajax met 10 man speelde. Veltman deed het weer goed als rechtsback alhoewel Van Overeem zeker wel een paar keer er voor bij kwam. Stond ook een keer heel slecht gepositioneerd toen El Ghazi zijn eerste gele kaart pakte. Omdat hij niet in de buurt stond om rugdekking te geven raakte El Ghazi in paniek. Voor de rest speelde Veltman een sterke wedstrijd. Deed weinig in aanvallend opzicht wat jammer was, maar begrijpelijk. Cillessen had weer een paar hele sterke reddingen, bokste veel voorzetten weg en misschien had hij de 3-1 kunnen houden. Hij was niet kansloos maar aan de andere kant was het gewoon een mooi spitsendoelpunt. Kan gebeuren. Man of the Match, we gaan vandaag voor Klaassen. Twee doelpunten, fantastische passes, werkte zich rot. Speelde geweldig vandaag. Loser of the Day: John van den Brom, in alle opzichten afgetroefd door De Boer en greep niet de kans om de aanval te forceren toen Johansson uit viel. Een mooie dag voor Ajax. Tot zover de eindanalyse. Bedankt voor het lezen en tot snel!

18:38 Vine

De 4-1


18:36 Einde

De scheids fluit, Ajax wint comfortabel met 4-1, AZ is volledig afgetroefd. Van den Brom heeft niks te zeggen gehad vandaag in de Arena.

18:35 OEF

Serero met een heerlijke pass in de diepte op Van Rhijn die in de spits staat. Hij rent het strafschopgebied in en struikelt over zijn eigen benen wanneer hij uithaalt. De bal gaat via Vlaar achter. Binja 5-1…

18:34 Video

De 3-0, beetje laat


18:32 GOAL!

Ajax wint de bal op het middenveld. Klaassen geeft meteen de bal diep op Milik die aan een dribbel van 40 meter begint. Hij weet Vlaar van zich af te schudden door twee keer tijdens de dribbel te kappen en net in het strafschopgebied schiet hij op doel. 4-1!

18:31 Serero

Waarom de Zuid-Afrikaan erin is gekomen is een raadsel. Hij is fysiek te zwak om Haye en Dos Santos tegen te houden. AZ heeft een makkie om elke keer het middenveld over te steken.

18:29 Vrije trap

Dos Santos houdt Veltman vast terwijl hij niet eens de bal heeft. De scheids laat doorspelen maar Milik komt niet bij de dieptepass. Dan fluit Güzöbüyük en geeft Dos Santos een gele kaart. Vrije trap wordt genomen door Gudelj. Duurt weer een paar minuten. De vrije trap van Gudelj landt op de borst van Milik, de eerste van vandaag die aan komt. Ironisch dat niemand van Ajax mee is om de spits te ondersteunen dus hij is al gauw de bal kwijt.

18:27 Gevaar

Weer komt AZ op en kan het een minuut lang rustig combineren rondom het strafschopgebied. Haye komt aan de bal in het strafschopgebied en schiet op doel. Cillessen kan makkelijk redden.

18:26 Vrije trap

Gudelj geeft een stiftje op Milik die met de bal door de verdediging van AZ heen rent en wil terug leggen op Van Rhijn maar de bal gaat te zacht en Rochet onderschept.

18:25 Tijd rekken

AZ met een lange bal die voor Cillessen is, die houdt rustig de bal in zijn handen. Trapt de bal ver weg. Klaassen krijgt de bal en Wuytens grijpt meteen in. De vrije trap nemen duurt ook weer een minuut.

18:23 Redding

Cillessen moet meteen een voorzet eruit halen. AZ komt steeds dichter en dichterbij het doel van Ajax.

18:22 Wissel AZ

Haye kwam er eerder in voor Van Overeem, wat meer fysieke kracht. Nu komt Mühren erin voor Reinstra, een extra spits. AZ gaat volledig op de aanval nu, fysieke dominantie en twee spitsen. Beetje standaard tactiek van Van den Brom. Hij haalt Rienstra eruit.

18:20 Voorzet

Jahanbaksh met een gevaarlijke voorzet die door Van der Hoorn weggekopt kan worden. AZ en Ajax vechten een seconde of 20 om de bal, uiteindelijk komt Serero er mee weg. Die wordt meteen van achteren getackled door Haye. Van der Hoorn stormt erop af en gaat verhaal halen bij Haye, de twee vliegen elkaar even aan. Het wordt wat onvriendelijker in de Arena.

18:19 Belegering

AZ heeft nu volledig de controle over de wedstrijd. Ze circuleren de bal van de ene kant van de rand van het strafschopgebied naar de andere kant van het veld. Ajax staat er als een Chinese muur om heen. Een schot van Jahanbaksh wordt geblokkeerd waardoor Cillessen de bal makkelijk kan vangen.

18:17 Wissel

De volgende wissel van De Boer, Bazoer eruit en Serero erin… handig.. nog minder fysieke kracht. Waarom niet Schöne erin…

18:15 Gudelj

Gudelj met een mooie schijnbeweging stuurt hij zijn tegenstander het bos in, maar helaas is hij meteen daarna de bal kwijt omdat niemand in de aanval staat. Ja, Milik, maar die komt niet meer aan de bal vandaag. AZ neemt over, Jahanbaksh kan opkomen en geeft net voor de achterlijn voor. Cillessen kan de voorzet onderscheppen.

18:13 Aanval AZ

Janssen kan de bal gewoon controleren kappen en bijna schieten, krijgt veel te veel ruimte van Viergever, AZ speelt nu met Ajax rond het strafschopgebied maar ze komen niet tot schoten op doel.

18:11 Analyse

Tot vlak voor de 3-1 had Ajax de Alkmaarders nog steeds redelijk onder controle. Ajax kon zowaar af en toe nog aanvallen. Maar het aanvallende spel van Ajax lijkt nu zijn tol te hebben op de spelers want Bazoer, Younes en Milik lijken er door heen te zitten. Het jagen is minder, AZ kan makkelijker combineren. Ajax is nu gedwongen tot alleen verdedigen.

18:10 wissel

De Boer grijpt meteen in, te laat eigenlijk. Younes komt eruit en Van Rhijn komt erin. 5-3-1 formatie.

18:09 Poll

Van der Hoorn kon Janssen niet bijbenen…


18:07 Goal

Vincent Janssen doet het weer. De vorozet van Jahanbaksh landt perfect op zijn hoofd, de spits kopt naar Henriksen die weer terug kopt in de diepte. Janssen kan de bal controleren net buiten de 16, rent naar het doel en schiet de bal om Cillessen heen in de verre hoek. 3-1.

18:06 Corner

AZ komt weer wat meer naar voren. Veltman moet een corner weggeven maar AZ doet er niks mee. De bal wordt weggekopt en uiteindelijk kan Ajax zelfs overnemen en counteren. Maar de voorzet van Younes is te hard en te hoog voor Milik

18:05 Gudelj

Nu met een prachtige verdedigende actie op de linkerkant, zet Jahanbaksh weg en opent meteen diep op Milik. De Serviër speelt echt goed vanmiddag.

18:04 Donny van de Beek

Het publiek zingt zijn naam. De Boer heeft hem aan het warmlopen gezet. De Boer gaat zijn middenveld versterken lijkt het.

18:03 Milik

Ajax komt nog gewoon aan aanvallen toe, Milik krijgt een lange bal te verwerken in het strafschopgebied van AZ maar kan de bal niet controleren. Vlaar zit er boven op.

18:03 Siem

Hey kijk eens aan, Siem de Jong zit in het publiek. Brilletje op, oogblessure en zo.

18:02 Wissel

Nou… Johansson strompelt nog langs de zijlijn wanneer Luckassen erin komt. Vier verdedigers weer achterin, gedurfde tactiek van Van den Brom… Dat is cynisch bedoeld.

18:01 Vrije trap

Vlaar maakte ook nog een overtreding op Milik dus Gudelj mag weer aan de bak. Die geeft weer een lage bal die makkelijk verwerkt kan worden door AZ. Blijft een ding dit seizoen van Gudelj, slechte vrije trappen.

17:59 Ruiger

Milik wordt voor de tweede keer in een minuut flink aangepakt. Johanssen landt dit keer verkeerd in een luchtduel en klapt door zijn knie en lijkt flink geblesseerd. Nu moet Van den Brom zelfs gaan wisselen.

17:58 En nu…

Van den Brom heeft niks veranderd, Ajax domineerde weer na 6/7 minuten. Nu Ajax met 10 man staat, wat gaat de trainer doen?

17:56 Gee.. Rood…

Dos Santos rent langs de zijkant, Veltman is uit positie waardoor El Ghazi het gat moet dichten. Hij loopt daarbij Dos Santos naar de grond, Güzöbüyük trekt geel voor de actie. En dat is de tweede voor El Ghazi, dus die mag gaan douchen… Waar was Veltman??

17:55 Goal!

El Ghazi krijgt de bal en steekt het middenveld over maar hapert zodra hij in de burut van het strafschopgebied komt. Via een AZ-speler die op de grond ligt komt de bal bij Klaassen en die rent met de bal om Vlaar heen en schiet de bal keihard binnen via de paal. 3-0!

17:53 Younes

Is Johansson zoek aan het spelen vanmiddag, dit keer vliegt hij er langs en bij de achterlijn wil hij voor geven maar de pass wordt eruit gehaald. Jammer.

17:51 El Ghazi

Hij geeft na een dribbel van 20 meter voor, Wuytens kan de bal simpel weg koppen, slechte voorzetten weer van El Ghazi vandaag. Veltman doet het beter en kan met zijn voorzet Milik bijna in stelling brengen maar de Pool komt net te kort om bij de bal te kunnen.

17:50 Zwak

Ajax is slap de kleedkamers uit gekomen. Drie keer snel balverlies in 2 minuten tijd. AZ heeft het balbezit in de opening van de tweede helft.

17:49 Tjongejonge

Binnen 15 seconden is Ajax de bal kwijt na de aftrap. De eerste trap naar voren richting Younes is voor AZ…

17:48 Tweede helft

De scheids fluit, Ajax trapt af, we zijn weer onderweg.

17:44 Van den Brom

Wat gaat de trainer van AZ doen? Grijpt hij in op het middenveld? Van Overeem en Henriksen worden overlopen op het middenveld, gaat Van den Brom wissel? Andere formatie gebruiken of laat hij de boel staan? Ajax wil nog wel eens wegzakken in de tweede helft, speelt hij daar op in? Heel interessant om te zien wat hij gaat doen.

17:41 Vine

De 2-0


17:38 Analyse

De Boer heeft zijn tactiek goed aangepast aan AZ. Gudelj mag vaker opkomen en de Ajacieden kaatsen de bal veel vaker dan gebruikelijk. Het is dé manier om de verdediging van AZ helemaal kapot te spelen. Milik staat meer in de spits dan voorheen waardoor Ajax veel dynamischer is voorin. Younes en Klaassen krijgen daardoor veel meer ruimte om te combineren met Bazoer en Gudelj. De aanval loopt waardoor het middenveld meer ruimte krijgt en waardoor de combinaties beter gaan. Een leuke wedstrijd om naar te kijken.

17:33 Rust

Güzöbüyük fluit, we gaan rusten. Ajax is AZ volledig de baas ook al komen de Alkmaarders er soms gevaarlijk uit. De verdediging staat tot nu toe als een huis.

17:32 Geel

Dit keer komt Klaassen er doorheen over de rechterkant. Hij kan voorzetten maar hij legt de bal breed naar de penaltystip waar Younes staat, die neemt aan en schiet met rechts. Niet zijn beste been. Het schot wordt geblokt, AZ neemt over en El Ghazi begaat een slordige overtreding die hem op geel komt te staan.

17:31 Posities

El Ghazi heeft al een paar voorzetten gegeven van de rechterkant maar dit keer loopt hij in de spits. Milik staat even op de rechterkant, dat is niet veel beter want zijn voorzet wordt geblokt voor een ingooi. Wissel maar weer van posities jongens.

17:30 Geel

Dijks draait naar binnen en wil om Rienstra heen, die geeft de linksback een zet die door de lucht vliegt. De scheids trekt de gele kaart voor de actie van Rienstra.

17:29 Schot

Rienstra komt weer over op het middenveld en poogt een volgend schot, Gudelj blokt de bal met zijn lichaam. De Serviër speelt een goede wedstrijd, scherp, goed aanvallend, helpt ook goed mee verdedigend.

17:28 Corner

Vincent Janssen krult de bal richting doel maar Van der Hoorn staat goed en via zijn lichaam gaat de bal maar net naast. De corner wordt simpel weggewerkt.

17:27 Schot

Rienstra schiet van afstand tussen Viergever en Van der Hoorn in toch op doel. Cillessen heeft een snoekduik nodig om de bal weg te slaan. Daar was bijna de 2-1.

17:26 Corner

Gudelj schiet de corner laag in waardoor de bal door het strafschopgebied stuitert. AZ werkt weg maar het zag er raar en gevaarlijk uit. Een Ajacied bij de eerste paal had de bal op doel kunnen schieten. Maar die stond daar niet.

17:23 Vrije trap

El Ghazi raakt snel de bal kwijt, Bazoer herstelt de fout en rent naar voren met de bal. Hij wordt meteen onderuit gehaald door Haps. Gudelj legt weer aan, Veltman overlegt nog even maar de Serviër lijkt vastberaden. De vrije trap draait heerlijk in maar recht op het hoofd van een AZ-speler, geen Ajacied in de buurt. AZ neemt gauw over en countert. Jahanbaksh is van kant gewisseld en komt nu over op de linkerkant. De voorzet naar Janssen is aardig maar die kan de bal niet genoeg controleren om tot een schot te komen. Van der Hoorn ruimt op.

17:22 Analyse

Een half uurtje gespeeld en het is duidelijk: Van den Brom heeft de verkeerde tactiek gekozen. Te opportunistisch en te afwachtend. De counters lopen niet van AZ en Ajax heeft het overwicht weten te krijgen op het middenveld met Gudelj en Bazoer. De twee switchen namelijk van positie waardoor AZ van slag is. Ook mag Gudelj eindelijk eens als aanvallende middenvelder meedoen en dat komt het spel van Ajax meteen ten goede.

17:20 Corner

Vrije trappen en corners, daar moet AZ het tot zover van hebben. Voor de rest komen ze niet in de buurt bij Cillessen. Deze draait Wuytens in maar Cillessen kan de bal makkelijk vangen bij de eerste paal.

17:19 De 1-0


17:17 Voorzet

AZ komt nu weer naar voren, Jahanbaksh komt met de voorzet bijna bij Janssen maar Cillessen zit er nog net tussen.

17:16 Goal

El Ghazi en Gudelj combineren lekker over de rechterkant. De voorzet komt niet aan maar Younes kan de bal aan de andere kant van het spel oppikken en ook voorgeven, Klaassen krijgt de bal onder zich maar weet op miraculeuze wijze de bal over de benen van Rochet te wippen het doel in. 2-0!

17:15 Schotje

Dijks passt diep op Younes, die maakt 4 schijnbewegingen maar kan de bal alleen op Milik passen, die zet Bazoer vrij in het strafschopgebied en passt de bal. Bazoer schiet maar de keeper kan het zachte schot makkelijk pakken.

17:14 Vrije trap

Dijks met de volgende overtreding. Wuytens draait deze ook in maar niemand komt bij de bal, sterker nog, de bal krult zowat het doel in maar Viergever rost de bal gauw uit het doel.

17:12 Overtreding

Jahanbaksh heeft ook een goede schijnbeweging en nu heeft Dijks zijn handen nodig om de Iraniër af te stoppen. Wuytens krult de vrije trap in, Cillessen twijfelt even om uit te komen. De bal wordt snel weggewerkt door Klaassen maar die schiet de bal tegen een AZ-speler op. Janssen komt aan de bal maar die stond buitenspel.

17:11 Conservatief

Ajax doet nu wel twee stapjes terug. Een paar passjes terug wanneer de druk teveel wordt van AZ. De bal in de ploeg houden. Dijks maakt een schijnbeweging langs de zijlijn en wordt onderuit gehaald. Gudelj krult de bal heerlijk op het hoofd van Klaassen die de bal doorkopt over Rochet heen, de bal landt op het dak van het doel.

17:09 Vrije trap

Rienstra krijgt de bal tegen de hand wanneer El Ghazi hem poort. Gudelj mag de vrije trap vanaf de rechterkant nemen. De voorzet komt er niet, Gudelj passt de bal naar Bazoer die net buiten het strafschopgebied staat te wachten. Hij schiet maar raakt de bal volledig verkeerd. AZ kan de bal makkelijk wegwerken.

17:07 Druk

Nu zet Ajax snel druk op AZ. Bazoer en Milik jagen als bezetenen achter de bal aan en AZ moet het nu hebben van lange ballen naar voren. Ajax domineert op het moment, AZ is niet meer voor het doel geweest sinds de eerste paar minuten.

17:05 Corner

Die draait gevaarlijk in en Rochet staat helemaal uit positie. El Ghazi springt naar de bal maar de scheidsrechter fluit, hij zou een overtreding hebben begaan. Wat hij gedaan zou hebben, geen idee… Maar AZ heeft de bal weer.

17:04 Paal!

Gudelj is ook op dreef, dit keer geeft hij een prachtige dieptepass op Younes, die wordt nog bijna onderschept maar de Duitser kan door rennen. Hij kapt naar binnen in het strafschopgebied en schiet op doel. Via een AZ-verdediger vliegt de bal tegen de paal.

17:03 Dijks

De linksback is helemaal op dreef, eerst poort hij Jahanbaksh en rent om de speler heen. Daarna loopt hij nog over Henriksen heen en haalt vanaf een meter of 17 uit op doel, de bal gaat maar net naast. Heerlijke actie van Dijks.

17:02 GOAL!

Gudelj met de kaats op Klaassen die de bal heerlijk in de diepte geeft achter de AZ-verdediging. Gudelj sprint door, neemt de bal aan en geeft voor. Milik staat vrij om de bal in te schieten maar schiet de bal tegen Rochet op. Via de arm van de keeper gaat de bal het doel in, 1-0 Ajax!

17:01 Analyse

AZ geeft Ajax geen centimeter. Gudelj en Younes hebben het heel zwaar en krijgen nauwelijks ruimte om een aanval op te zetten. Dijks is nog wel het meest gevaarlijk maar ook hij wordt constant onder druk gezet door Jahanbaksh. Milik heeft al een paar aardige acties gehad, jammer dat El Ghazi een paar keer dom balverlies heeft geleden.

16:58 Druk

Ajax staat een paar minuten flink onder druk. AZ zet hoog druk en Jahanbaksh en Overeem staan steeds goed om elke bal van Ajax naar voren te onderscheppen. Een tweetal voorzetten worden eruit gehaald door Ajax maar de verdediging komt niet onder de druk uit van AZ.

16:56 Op en neer

Milik met een geblokt schot, daarna neemt AZ over en countert net zo hard mee. Maar ook die aanval eindigt in een geblokt schot waardoor Ajax weer overneemt en Bazoer meteen de bal bij El Ghazi brengt. Die rent naar de cornervlag met de bal maar die gaat over de zijlijn voordat hij die binnen de lijnen kan houden. Ingooi AZ.

16:55 Kans Ajax

Dijks stormt op en geeft over de grond voor naar Milik. De Pool staat in de 16 en wordt van achteren hard aangetikt voordat hij de bal heeft. De spits gaat naar de grond maar Güzöbüyük ziet er geen penalty in.

16:54 Tikkie terug Jaap!

Wuytens wil de bal terug naar Rochet passen maar raakt de bal volledig verkeerd en Rochet moet snel uit zijn doel komen om de bal weg te schieten voordat Milik bij de bal kan komen.

16:53 Van Basten

Hij is erbij vanmiddag


16:52 El Ghazi

Hij begint aan een dribbel maar na de derde AZ-speler die hem afschermt om naar binnen te komen passt de vleugelspits de bal te ver voor zich uit, loopt tegen de verdediger van AZ op en maakt een snoekduik. De scheids trapt er niet in en laat doorspelen.

16:50 tactisch gevecht

Als je goed kijkt dan zie je een tactisch gevecht op het middenveld, maar als je gewoon voetbal kijkt dan zie je dat er weinig gebeurd. Veel balverlies aan beide kanten waardoor zowel Ajax en AZ zich steeds vastlopen op het middenveld en dan de lange bal naar voren proberen of een slechte pass breed geven…

16:48 Keeper naar keeper

Meteen na de aftrap stoomt Younes op maar de AZ-doelman kan de bal oppakken in het strafschopgebied. De bal gaat meteen door naar de aanval van AZ maar de eindpass naar Janssen is voor Cillessen.

16:46 Aftrap

Gözübüyük fluit, AZ trapt af, we zijn onderweg!

16:42 Sinkgraven

Zit niet bij de selectie dus mag andere dingen doen.


16:39 Quote De Boer

Komt niet veel zinnigs vandaag uit de mond van De Boer, ligt ook aan de vragen van Hans Kraay Jr. “Ik vind van De Brom een hele goede trainer maar hij moet nog even wachten want ik ben nog niet weg”. Nou… breaking news…

16:32 De match up


16:28 Focus

Waar gaan we vanmiddag op letten, op Van den Brom natuurlijk! De wissels, tactieken en het gedrag van de trainer zijn vanmiddag nog het meest interessant omdat De Boer de afgelopen paar jaar heel safe heeft gespeeld en daarmee totaal geen potten mee heeft gebroken in Europa. De vraag is: kan Van den Brom daar verandering in brengen?

16:22 Analyse

Frank de Boer gaat gewoon verder met de opstelling van de afgelopen weken (Excelsior uitgezonderd). Geen rare fratsen van de trainer. De verdediging gaat gewoon verder met Van der Hoorn en Veltman op rechtsback. Van Rhijn kmag weer bankzitten. Wie bij hem zit is Muric, leuk want die kan El Ghazi vervangen als die zijn mojo niet heeft. Dat gebeurt wel eens vaker dit seizoen. Schöne zit ook op de bank omdat De Boer weer terug switcht naar een 4-3-3 in plaats van de 3-4-3 van vorige week.

16:15 Opstelling Ajax


Lees ook:Live Blog: Sparta – Ajax

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.